Hlavní obsah

Tři finalisté letošní Ceny Václava Havla za lidská práva jsou známi

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Finalisty letošní Ceny Václava Havla za lidská práva jsou jedna z běloruských opoziční vůdců Maryja Kalesnikavová, francouzská nevládní organizace Reportéři bez hranic a obránce lidských práv z Burundi Germain Rukuki.

Článek

Oznámení laureáta se uskuteční 27. září při podzimní valné schůzi Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku. V tiskové zprávě to dnes uvedla Knihovna Václava Havla. Cenu Václava Havla za lidská práva od roku 2013 udílí Parlamentní shromáždění Rady Evropy spolu s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Kalesnikavová je jednou ze tří žen - symbolů běloruské opozice a zápasu běloruského lidu o občanské a politické svobody a základní lidská práva. Loni v září byla v Minsku unesena a od té doby je zadržována. Čelí obvinění z podvracení a narušování národní bezpečnosti. Na hranicích roztrhala pas, aby nemohla být z Běloruska vystěhována. Podle informací, které uvedla Knihovna Václava Havla, jsou bezpečnost a zdraví Kalesnikavové ve vážném ohrožení.

Reportéři bez hranic brání svobodu projevu a informací. Vedou vyšetřování a podnikají právníky kroky proti lidem, kteří jsou zodpovědní za vraždy novinářů. Odhalují dezinformace. Organizace od roku 1985 poskytla pomoc v nouzi tisícům novinářů po celém světě. Podařilo se dosáhnout propuštění i několika zadržených novinářů.

Rukuki vede hlavně kampaně proti mučení a trestu smrti. Obránci lidských práv v Burundi čelí od roku 2015 útokům úřadů. V této souvislosti byl Rukuki v roce 2018 odsouzen na 32 let vězení. Podle mezinárodního společenství to byla záminka k jeho umlčení. Odvolací soud mu letos trest snížil na jeden rok a Rukuki byl propuštěn.

„V situaci, kdy se stamiliony lidí obávají především o svoje zdraví, jsou lidská práva ohrožena více než kdy jindy, a zaslouží si o to větší pozornost. Obhájci lidských práv jsou hrdiny naší doby,“ uvedl výkonný ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Laureát Ceny Václava Havla za lidská práva obdrží kromě ocenění také odměnu 60.000 eur (asi 1,5 milionu Kč). Knihovna Václava Havla na jeho počest uspořádá mezinárodní konferenci. Naplánována je na 29. září v Pražské křižovatce.

Reklama

Doporučované