Hlavní obsah

Tři hodiny parkování v centru jen za 5 korun. A někde i peníze vrátí

Cykloboxy se šíří Českem, kolo je tak v bezpečí před zloději.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

V řadě českých měst se rozšiřuje nabídka levných bezpečnostních boxů, kde mohou cyklisté ukrýt kolo před zloději.

Článek

Středočeský Beroun je zřejmě ukázkovým příkladem, jak se vedle sítě cyklostezek postarat o cyklisty. Na několika místech - u škol nebo obchodních center, tu stojí místo standardních stojanů speciální úschovny na bicykly.

Garážovat během dne kolo v cykloboxech je jednoduché a ne drahé.

Cyklista si na displeji zvolí, na jak dlouho chce kolo uschovat. Cena za první tři hodiny je 5 korun, čtvrtá až dvanáctá hodina je za 10 korun, až při překročení dvanácti hodin parkovné stoupne na 50 korun za každou další hodinu.

Po zaplacení si musí každý zvolit svůj kód, který znovu použije, až si kolo bude chtít z boxu vyzvednout zpět.

Do každého boxu je možné umístit dvě kola.

Každý box obsahuje bezpečnostní plasty, které chrání vnitřek proti poškození. Do boxu je možné umístit 2 jízdní kola a případně i dětské kolo. Jak ale Seznamu řekla mluvčí Berouna Jitka Soukupová, boxy využívají lidé také pro své kufry nebo maminky v nich ukládají kočárky.

Podobné boxy jsou na některých místech také v Praze, třeba v obchodním centru Chodov. Určitě ale zatím nejde o tak rozvinutou síť boxů jako v Berouně.

Foto: Jaroslav Gavenda

Cykloboxy v Berouně.

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman řekl, že hlavní město v rámci pilotního projektu podobné úschovny kol umisťuje hlavně u vlakových nádraží.

Cykloboxy mají už třetím rokem i v Uherském Hradišti. Celkem deset uzamykatelných boxů na kola mají ve městě od roku 2014 v těsné blízkosti nádraží.

Box je na mincovou zálohu deset korun. Po zaparkování kola do boxu se vloží jako záloha 10 korun do zámku.

S boxy jsou cyklisté v Uherském Hradišti spokojení.

„Zařízení brzy našlo mezi cyklisty ve městě své uplatnění. Je oblíbené a cyklistickou veřejností využívané. S problémy se zpravidla nesetkáváme, pouze zřídka (např. ztráta klíče). Boxy u vlakového nádraží jsou přímo pod kamerou městské policie, takže jsou poměrně dobře střeženy," popsal v e-mailu zkušenosti s boxy mluvčí Uherského Hradiště Jan Pášma.

Reklama

Doporučované