Hlavní obsah

Tři jarní tipy z přehlídky v rytmu Patti Smithové? Tady jsou rady návrhářky

Pro návrhářku Hanu Noble předvádějí její kamarádky, které její oblečení běžně nosí. Včetně hereček a zpěvaček.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

Když se řekne Lazy Eye, zpozorní milovnice vintage módy a stylu 30. až 50. let. Tentokrát se návrhářka Hana Noble rozkročila víc – pro České muzeum hudby totiž připravila přehlídku k výstavě Import / Export / Rock’n’roll, která mapuje hudbu v normalizačním Československu.

Článek

„Je tam část věnovaná Ivanu Královi, tak jsem se rozhodla, že tu přehlídku věnuju Patti Smith, se kterou spolupracoval,“ vysvětluje návrhářka Hana Noble. Proslula především pin-up šaty, tentokrát, protože se posunula do let 70. a 80., představila i manšestrové a džínové kalhoty (včetně střihů do zvonu), kraťasy, saka, bundičky a krajkové šaty. „A hodně jsem recyklovala: přinesla jsem i věci z mojí skříně a hodně modelů si holky nastylovaly po svém,” popisuje návrhářka.

Roli modelek na Haniných přehlídkách si užívají její kamarádky včetně hereček a zpěvaček, které si Hančin styl oblíbily a nosí ho i v civilu. „Hanku jsem poznala kdysi na flamenku a hned mě zaujala svým oblečením. Zjistila jsem, že dělá módu a postupně si vypracovala vlastní značku. Mám její věci ráda, protože mají skvělé střihy, které vždycky podpoří ženské tvary, má to humor a respekt k minulosti,“ vysvětluje herečka a režisérka Petra Nesvačilová.

„Ta móda rock’n’rollových drsných žen mě baví. A vůbec ta doba, sedmdesátky, myslím, že se tou dobou děly hrozně zajímavé věci,“ přemýšlí herečka Antonie Formanová, narozená v roce 1998. Nosí ráda černobílé variace, které předváděla pod proslulým schodištěm Českého muzea hudby, i barevnější oblečení. „Občas jsem ráda extravagantní, mám ráda všelijakou módu,“ vysvětuje.

Zpěvačka Tonya Graves si libuje, že modeling si může užít navzdory své výšce 152 centimetrů. „Nemám postavu na modelku, ale ráda nosím šaty od Hany, ani nevím, kolikery mám. A na přehlídce mám pocit, že jsem v partě suprových žen, neobvyklých pro modeling.“ Návrhářka Hana Noble si ženy různých výšek i věku zve proto, aby návštěvnice přehlídek viděly, že její oblečení není jen pro superštíhlé vysoké dvacítky.

„A navíc: tohle muzeum je krásná stavba. Co tady bylo kdysi? Kostel?“ ujišťuje se Tonya Graves. Pokud chcete České muzeum hudby na Malé Straně navštívit, je otevřené denně kromě úterý. Výstava Import / Export / Rock’n’roll tu bude až do konce ledna příštího roku.

Módní inspiraci na oživení šatníku si pusťte ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované