Hlavní obsah

Tři justiční omyly týdně. Většina z nich se v USA týká černochů

Justiční omyly v USA se většinou týkají černochů.

 

Reklama

Za loňský rok americká justice pochybila celkem 166krát. Justiční omyly se týkají mnohem více černých Američanů než bělochů.

Článek

Většina z dvou tisíců lidí odsouzených od roku 1989 ve Spojených státech za zločiny, které nespáchali, je černé pleti. Vyplývá to ze zprávy Kalifornské univerzity v Irvine zkoumající vztah mezi rasou a zproštěním dříve prokázané viny.

Zatímco Afroameričané tvoří zhruba 13 procent americké populace, polovina všech obžalovaných z vražd, kteří se později dočkali zproštění, jsou právě oni.

Tito neprávem odsouzení lidé strávili za mřížemi v průměru více než 14 let. Po samotném zprošťujícím rozsudku ale černí Američané čekají na propuštění mnohem déle než běloši v podobných případech, a to průměrně až o tři roky.

Podle zprávy existuje až 3,5krát větší pravděpodobnost, že černoch bude v případu sexuálního napadení nevinný, než běloch odsouzený za tentýž čin.

Podobná situace je i u drogových deliktů. V Americe drogy užívá zhruba stejné procento Afroameričanů i bělochů. Podle zprávy je však pětkrát větší šance, že v souvislosti s drogami bude obviněn černoch. Afroameričané jsou také častěji zastavováni a kontrolováni, zda u sebe mají nějakou drogu.

Rok 2016 byl z pohledu zproštění viny rekordní. Celkem 166 lidí bylo v loňském roce zproštěno, což je dvakrát více než před pěti lety. Případy neoprávněného obvinění rostou už tři roky po sobě.

Reklama

Doporučované