Hlavní obsah

Tři měsíce po tornádu. Přišli o všechno, peníze od státu stále nedostali

Foto: Veronika Skalická, Seznam Zprávy

V obcích zasažených tornádem schází hlavně pracovní síla. Na snímku zdravotní středisko v Lužicích počátkem července.

Reklama

Více než čtyři stovky domácností zasažených tornádem ještě nemají vyřízenou smlouvu se státem. Peněžní pomoc většinou brzdí chybějící dokumenty.

Článek

Rodina Sečkářových z Moravské Nové Vsi při tornádu přišla téměř o všechno. V sutinách domu zemřel jeden ze členů rodiny, v červenci nuceně poslali k zemi restauraci na náměstí a poničené mají oba domy, kde bydleli. „Na člověka to postupně dopadá. Snažili jsme se udělat co nejvíc. Jenže chybí materiál. Sehnat pořádného řemeslníka taky není snadné,“ vypráví Pavlína Sečkářová zastřeným hlasem.

Všichni členové rodiny teď bydlí v domě po babičce, který se měl prodávat. Na jedné z budov mají škodu 4,8 milionu korun, na novou restauraci budou potřebovat 12 milionů korun. Ač dostali peníze od státu i z charitativních sbírek, nestačí to a stavět ještě nezačali. „Je jasné, že si musíme vzít úvěr. Čekáme na dědické řízení. Strejda jako spolumajitel při tornádu zemřel. Bez vyřízení dědictví nemůžeme žádat o podporu jako podnikatelé. To nás brzdí,“ popisuje Sečkářová.

Podobných příběhů jsou v zasažených obcích stovky. Někteří místní navíc stále marně čekají na státní pomoc. Tři měsíce od tornáda, které poničilo více než dvanáct set domů na jižní Moravě, ji nedostala téměř polovina žadatelů. Distribuci peněz má na starosti Státní fond podpory investic. Z 878 evidovaných žádostí má uzavřenou smlouvu o pomoci 453 domácností.

Lidé mohou dostat z programu Živel až 2 miliony korun na opravu vlastního bydlení nebo stavbu nového domu. Podpora ale často vázne kvůli nutným podkladům. „Nedodané odhady nákladů škod, to je problém v devadesáti procentech nevyřízených smluv. Někdy také lidé čekají na vyčíslení pojistného, aby věděli, na jakou částku od státu budou mít nárok. Když potřebné dokumenty dostaneme, za pár dní mají smlouvu k podpisu,“ říká ředitelka fondu Hana Pejpalová.

Její kolegové v těchto dnech znovu přímo v obcích řeší detaily žádostí. „Pokud lidé doloží všechny materiály, zbývajících 400 smluv jsme schopni odbavit do tří týdnů nebo do měsíce. Skutečně to nevázne na nás, ale na tom, že nemáme potřebné podklady, které jsou stanovené nařízením vlády,“ vysvětluje Pejpalová.

Podle Michaely Guldanové z Člověka v tísni stát na katastrofu zareagoval rychle, nicméně lidi mátla měnící se kritéria pomoci v programu Živel, stát prý mohl do informovanosti vložit víc energie. „Nejdřív nesměly dostat podporu domy bez kolaudace. Pak se to změnilo, stejně jako klauzule, že se deset let nesmí měnit majitel. Někteří lidé také pomoc zvažují, protože netuší, jestli se do zdemolovaných domů vrátí,“ dodává.

Charity dávaly žadatelům také pět tisíc na zaplacení odhadce. „Už je to jednodušší. Nicméně jsme se setkali s tím, že několik málo odhadců dělá odhady podle našeho názoru podhodnocené. Některé rodiny jsou nespokojené a žádají jiné odhadce. Vše se tak protahuje,“ upřesňuje Guldanová.

Lidé většinou nebojují s akutním nedostatkem peněz, často schází pracovní síla. „Není tu potřeba žádné speciální práce, jsou tu domy jako všude jinde v republice, jenom je tu obrovská potřeba oprav na jednom místě,“ srovnává koordinátor a spolupracovník Člověka v tísni Libor Baláček.

Podívejte se, jak to v obcích vypadalo několik dní po tornádu:

+7

V pěti zasažených obcích muselo jít k zemi 160 domů, někde zmizely celé ulice. Především starším lidem často chybí síla začínat vše znovu. „Zhoršuje se počasí, začíná být brzy tma. Zima se blíží a některé práce na domech musí být do té doby hotové, ale je tu nedostatek řemeslníků i materiálu. To je stres,“ líčí Guldanová.

Většina zasažených domů má už nové či zajištěné střechy, jenže opravy interiérů jdou pomalu. „Je problém sehnat podlaháře, truhláře i volné kuchyňské studio. Bohužel asi není síla, která by to změnila. Lidé se musí obrnit. Ještě nějakou dobu budou žít v provizorních podmínkách,“ říká starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (TOP 09).

Psychiku lidí sráží i neutěšené okolí domů. Bouře vzala drtivou většinu stromů či keřů. „Byli třeba zvyklí na hrušeň, kterou na zahradě zasadil dědeček. Ze ztráty zeleně jsou velmi frustrovaní. Tornádo úplně změnilo krajinu. Sousedům schází soukromí, bouře vzala umělé i zelené ploty,“ popsala Guldanová.

Také proto poskytne Člověk v tísni deset milionů korun na obnovu soukromých zahrad. Ve spolupráci s Nadací Partnerství vyhlásí grantové řízení na roky 2021 až 2023. Charitativní organizace, které vybraly přes rekordních 1,1 miliardy korun, už domácnostem rozdělily 600 milionů korun. V pomoci budou pokračovat.

Obavy, že jsou v zasažených obcích desítky lidí s exekucemi, se nepotvrdily. Charity evidují z 1 931 zasažených domácností pouhých třináct. Dluhového poradce využije šest z nich. Pojištěný dům měla drtivá většina lidí, některé smlouvy však nebyly aktualizované, což ztěžuje pozici při jednání o výši pojistky.

Obce i kraj sečetly i miliardové škody na obecním majetku. Vláda pro ně vyčlenila 1,4 miliardy korun, dotační titul má být vypsán na startu října. Vedení samospráv však s ministry řeší, jak vláda pomůže s takzvanými sekundárními škodami, třeba za poničené silnice. „Je problém s tím, co je uznatelný náklad a co ne. Silnice a chodníky údajně nezničilo tornádo, ale těžká technika, která tam odklízela. Třeba v Hruškách kolem průtahu před bouří udělali z dotací chodníky, které jsou kompletně zničené. Druhou dotaci nedostanou. Pokud se tohle nepodaří státem dotovat, bude to pro obce velká zátěž,“ zdůrazňuje hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

A s obrovskou zátěží se snaží bojovat i místní. Ač jsou často na pokraji sil, nevzdávají se. Nad vodou je drží také obrovská podpora dárců. Třeba Sečkářovým díky zveřejněnému příběhu v charitativní sbírce donio.cz osm stovek dárců přispělo téměř 1,5 milionu korun. „Člověk všem ani nestačí poděkovat. Doufám, že všechno dobře dopadne. Snad na konci příštího roku novou hospodu otevřeme,“ zdůrazňuje Pavlína Sečkářová.

Reklama

Doporučované