Hlavní obsah

Tři městské pozemky pro velkou věc dostal realitní obchodník. Univerzitě přibyly potíže

Hradecká univerzita definitivně přišla o pozemky, které město přikleplo soukromníkovi. Zamíchat kartami však může ještě tenisový klub, který na nich má stavby.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hradecká univerzita definitivně přišla o některé pozemky pro rozvoj nového kampusu u soutoku Labe a Orlice.

Článek

Hradecká univerzita definitivně přišla o možnost získat od města tři pozemky, s nimiž počítala pro rozvoj kampusu u soutoku Labe a Orlice.

Pozemky, sice rozlohou nevelké, ale v rozvojových plánech univerzity důležité, jsou už dvacet let uvedeny i v územním rozhodnutí na budování univerzitního kampusu.

Končící zastupitelé je však krátce před volbami loni v září vyměnili se soukromým majitelem za jiné parcely.

Univerzita se sice odvolávala na smlouvu o smlouvě budoucí darovací, kterou měla s radnicí uzavřenou, ale město dokument zneplatnilo. S odůvodněním, že se čísla příslušných pozemků dostala do smlouvy chybou někdejší úřednice.

„Byla tehdy vydána čtyři pare a na jednom z nich – právě na tom, které měla univerzita – nebyla čísla pozemků opravena,“ říká primátorova náměstkyně Věra Pourová (ANO), která po volbách v říjnu převzala na hradecké radnici majetkovou gesci.

Příslušná úřednice už zemřela, a tak se těžko zjistí, proč pozemky do smlouvy tehdy zanesla.

Mluvčí univerzity Jakub Novák připouští, že tím vysoká škola s největší pravděpodobností o pozemky přichází, což škole rozvoj kampusu komplikuje.

„Je to nepříjemné, protože až tam v budoucnu budeme chtít něco dělat, máme najednou dalšího účastníka řízení,“ uvedl mluvčí. „Naštěstí ztráta pozemků zásadně nenabourává koncepci kampusu,“ dodal.

Směna zmíněných tří pozemků o rozloze něco málo přes tři tisíce metrů čtverečních je i předmětem trestního oznámení. Jeho podavatelé v něm formulují podezření, že město parcely směnilo nevýhodně a pozemky v rozvojovém plánu univerzity předalo do rukou spekulanta.

Pozemky nejsou kompletně zasíťovány, je k nim pouze přivedena elektřina. V minulosti o ně už byl na realitním trhu zájem. V posledních šesti letech zastupitelé zamítli návrhy na směny těchto pozemků už čtyřikrát. Opozice v minulých volebních obdobích vždy upozorňovala, že jde o strategické parcely pro univerzitu.

Loni před volbami však další pokus prošel. Město tyto tři pozemky a dvě parcely na okraji vilové čtvrti v části Malšovice směnilo s podnikatelem v realitách Františkem Grohem za dvě parcely ve Slatině a na Slezském Předměstí, které potřebuje na výstavbu klíčových komunikací. Podnikateli ještě doplatí 7,5 milionu korun.

Do schválené směny však ještě může vstoupit tenisový spolek SK Tenis, který zmíněné pozemky dlouhodobě využívá a má na nich kurty a provozní budovu. Stavby, které spolek vlastní, byly postaveny před začátkem platnosti nového občanského zákoníku a podle některých výkladů je zde i možnost, že podle paragrafu 3056 měl mít spolek na parcely takzvané předkupní právo.

Náměstkyně primátora Pourová však uvedla, že město podle jí dostupných materiálů se zástupci tenisového klubu jednalo a vše by mělo být v pořádku.

Také podle důvodové zprávy pro zastupitelstvo město a nový vlastník pozemku záměr se zástupci klubu projednali. „Bylo projednáváno na společném jednání zástupců města, zástupců SK Tenis a zájemce. Návrh převodu vlastnictví je výsledkem vzájemné dohody všech tří subjektů,“ stojí v důvodové zprávě, která je veřejně dostupná na webu města.

Předseda tenisového klubu Vladimír Říha však uvedl, že ho ve věci pozemků nikdo neoslovil. „Jsem jediný zástupce klubu, který za něj může jednat,“ podotkl s tím, že o chystané směně pozemků nevěděl. Jinak se však k případu nechce vyjadřovat.

Kdo tedy s městem za tenisty jednal, není jasné. Radnice se k této otázce nevyjádřila.

Reklama

Doporučované