Hlavní obsah

Tři pražské radnice chtějí obnovit možnost vykázat lidi kvůli přestupkům

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Radnice Prahy 1, 2 a 5 chtějí obnovit zákonnou možnost obcí vykázat osoby opakovaně páchající přestupky z jejich území.

Článek

Je to podle nich nástroj, jak bojovat s narkomany a lidmi bez domova, kteří se opakovaně dopouštějí závadného chování. Kromě toho požadují po pražském magistrátu, aby pro tyto lidi budoval další centra nebo revidoval související vyhlášky. Zástupci radnic dnes v tomto smyslu podepsali deklaraci. Radní hlavního města Milena Johnová (Praha Sobě) uvedla, že represí se problém pouze přesune. Město chce podle ní budovat další centra, potřebuje ale spolupráci městských částí.

Možnost samospráv vykázat z jejich území až na tři měsíce osoby, které opakovaně páchaly vybrané typy přestupků, platila mezi lety 2013 a 2017. Zanikla s novým zákonem o přestupcích. Její pokračování tehdy kritici označili za neústavní, některé obce naopak zrušení trestu kritizovaly.

„Vypuštěním tohoto správního trestu došlo k tomu, že obce ztratily jakýkoliv účinný nástroj proti osobám, které opakovaně páchají na jejich území přestupky. Opakované ukládání pokut je zcela neúčinné,“ uvedla starostka Prahy 2 a poslankyně Jana Černochová (ODS). Dodala, že do deklarace zapojené městské části chtějí docílit toho, aby hlavní město, potažmo Svaz měst a obcí, hned po volbách podaly nové Sněmovně návrh na obnovení zákazu pobytu.

Radnice Prahy 1 se potýká s velkou koncentraci narkomanů a lidí bez domova zejména ve Vrchlického sadech u hlavního nádraží, Praha 5 pak na Andělu a u tramvajové zastávky U Zvonu, kde se nachází centrum pro drogově závislé. Podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy (STAN) a starostky Prahy 5 Renáty Zajíčkové (ODS) by magistrát měl zajistit rozšíření počtu kontaktních míst. „Musíme vytvořit infrastrukturu nízkoprahové péče, abychom se o ty lidi dokázali společně postarat,“ řekl Hejma.

Současné vedení magistrátu v tom podle představitelů městských částí nekoná. „Dva roky jsem ve funkci a od té doby se nic nestalo,“ řekla Zajíčková. Podobně se vyjádřila Černochová, podle níž se uskutečnila řada setkání na toto téma s nynější pražskou radní pro sociální oblast Johnovou, ale žádná změna nenastala. „Potřebujeme méně povídání a více akce,“ shrnul Hejma.

Podle městské radní Johnové představilo vedení města koncem srpna městským částem návrh zahrnující vybudování sedmi nebo osmi kontaktních center a nyní čeká na připomínky. „Magistrát nemůže městské části k ničemu nutit, může ale poskytnout pomoc s realizací konkrétních záměrů – odborně i finančně,“ uvedla. Dodala, že bude ráda za konkrétní návrhy městských částí. „Pouhou represí problém nezmizí, pouze se přesouvá. Za magistrát jsme připraveni a děláme vše, co je potřeba, ale bez vzájemné spolupráce mezi starosty a starostkami městských částí se nikam neposuneme,“ míní.

Deklarace, kterou dnes zástupci tří radnic podepsali, zahrnuje i řadu dalších bodů. Radní Prahy 2 Michal Zuna (TOP 09) zmínil například požadavek na úpravu městských vyhlášek, zahrnující například zákaz aktivního žebrání nebo injekční aplikace drog. Ta se podle něj nyní musí řešit jako přestupek o veřejném pohoršení, ale k tomu je nutné najít tři svědky, kteří se cítili pohoršeni, což je v praxi nereálné.

V deklaraci je zmíněn také vznik jednotného informačního systému klientů nestátních neziskových organizací, zamezení zneužívání substituční léčby drogově závislými, větší zapojení městských částí do přípravy koncepčních dokumentů nebo posílení aktivity strážníků a policistů v rizikových lokalitách.

Reklama

Doporučované