Hlavní obsah

Tři případy premiéra Netanjahua

Foto: Shutterstock.com

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Korupce, podvod, zneužití důvěry. Z toho obvinil izraelský generální prokurátor premiéra Benjamina Netanjahua. Izraelský předseda vlády figuroval hned ve třech různých kauzách. Země navíc stále zůstává bez vlády a míří už ke třetím letošním volbám.

Článek

Právě Netanjahuovo obvinění bylo jednou z překážek při snahách o sestavení vlády. Netanjahu, předseda strany Likud, po zářijových volbách vládu nesestavil a stejně skončil i jeho politický rival Benny Ganc, lídr centristického uskupení Modrá a bílá. Od středečního neúspěchu tak trvá období dlouhé 21 dní, během něhož má kdokoli z poslanců možnost zkusit získat většinu pro sestavení vlády. Pokud se to nikomu nepodaří, následují další volby. Letos už třetí.

První volby se odehrály letos v dubnu, celá kauza už ale trvá déle než tři roky. Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit v únoru oznámil, že o případném obvinění předsedy vlády rozhodne po říjnovém slyšení. Na něm zvážil a odmítl argumenty premiérových právníků a vznesl obvinění. Rozhodnutí přišlo po přezkoumání dvou policejních zpráv z roku 2018, které doporučily, aby prokuratura Netanjahua obžalovala ve třech případech známých jako případy 1000, 2000 a 4000.

V případu 1000 čelí Netanjahu obvinění z podvodu a zneužití důvěry, korupci prokurátor zamítl. Podle policie obdržel předseda vlády štědré dary od svých dvou bohatých přátel. Prvním je Arnon Milchan, hollywoodský magnát izraelského původu, a druhým australský miliardář James Packer. Oba měli výměnou za více než jeden milion izraelských šekelů (tedy více než 6,5 milionu korun) získat podporu pro své obchodní zájmy v Izraeli nebo víza. Obžaloba se opírá o svědectví dárců a jejich zaměstnanců, ale i o účtenky a další dokumenty.

V druhém případu hrají hlavní roli média. Netanjahu chtěl podle obžaloby získat větší prostor v jednom z předních deníků v zemi Jedi'ot achronot. Kvůli tomu se měl sejít s jeho majitelem Arnonem Mozesem a nabízet mu omezení jeho hlavního konkurenta, bezplatného deníku Jisra'el ha-jom. Mozesův deník by na oplátku přestal útočit na premiéra a méně kritizoval jeho vládu. Netanjahu se hájí, že nabídku nemyslel vážně, ale Mozese jen „zkoušel“. Obžaloba předsedu vlády viní z podvodu a zneužití důvěry.

Případ 4000 má Netanjahua usvědčit kromě podvodu a zneužití důvěry také z korupce. Podle obžaloby činil rozhodnutí ve prospěch mediálního magnáta Shaula Elovitche, který ovládá největší izraelskou telekomunikační společnost Bezeq. Ten se měl Netanjahuovi odvděčit tím, že se o něm na jeho zpravodajském webu Walla News mělo psát v pozitivnějším vyznění. Podle policie premiér a jeho okolí přímo zasahovali do obsahu webu a měli vliv na jmenování novinářů do vedoucích pozic.

Premiér Netanjahu má teď třicet dní na to, aby požádal Kneset o imunitu. Pokud žádost podá, projedná ji sněmovní výbor. Když žádost schválí, bude se o udělení imunity hlasovat ve stodvacetičlenném Knesetu. To vše má ale háček. Od dubnových voleb nebyl ustaven žádný sněmovní výbor, aktuálně tak neexistuje orgán, který by mohl o imunitě rozhodnout.

Reklama

Doporučované