Hlavní obsah

Tři roky hrubého sexu. Češka na jméno popisuje trauma ze zneužívání knězem

Reportáž Ve stínu celibátu (režie: Braňo Pažitka).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpověď první ženy mezi oběťmi s přiznanou identitou. Jiřina Kočí otevřeně vylíčila příčiny, průběh i dlouholeté následky sexuálního zneužívání knězem, které zažívala od svých šestnácti do devatenácti let.

Článek

„Všichni si myslí, že když se to týká holek, tak je to jako běžný sex, jako misionářská poloha,“ říká dnes třiačtyřicetiletá Jiřina Kočí a pokračuje: „Ale tam je problém, že tam jde často o anální sex, jde tam o techniky, které vidíte v těžkých pornofilmech. Není to o tom, že vás ten kněz má rád, objímá vás, miluje vás, pusinkuje vás a nosí vás na rukou. To vás nosí běžný muž. Tenhle vás má fakt pro použití.“

K tématu sexuálního zneužívání v církvi se Seznam Zprávy vrací ve videoreportáži po dvou letech. Tehdy nám svoje zkušenosti popsalo několik žen, které ale chtěly zůstat v anonymitě. Jejich výpovědi, vyvolané tehdejším prohlášením papeže Františka, že církev nesmí před sexuálním zneužíváním zavírat oči a problémy obětí musí být na prvním místě, rozproudily celospolečenskou diskuzi, vlnu reakcí, ale i zpochybňování.

Před rokem se na redakci obrátila i Jiřina Kočí, která pětadvacet let od doby, kdy sama zažívala sexuální zneužívání knězem, prochází psychoterapií, aby se zbavila dávného traumatu. To se u ní znovu projevilo, když na jaře 2019 uslyšela v rádiu kardinála Dominika Duku říkat, že sexuální zneužívání není v české katolické církvi velkým problémem.

Natáčení Seznam Zpráv, které začalo loni v červnu, se de facto stalo součástí její terapie. „Já jsem to zažila, já jsem to přežila a chci, aby všichni ti lidé, kteří pochybují, nebo o tom ani nechtějí přemýšlet, viděli, že je někdo, kdo má ochotu a možná odvahu říct: Jo, jsem člověk, který to zažil a neskrývám se.“

Reportáž vznikala na konkrétních místech na jižní Moravě, kde se v 90. letech Jiřina jako šestnáctiletá dívka z kláštera seznámila tehdy se čtyřicetiletým knězem Pavel Krejčím a kde – jak ona říká – začalo tříleté „peklo“.

„Teprve tady jsem to celé pochopil,“ připustil až tady Jiřinin manžel, který se této části natáčení zúčastnil. Přiznal, že do té doby příliš nerozuměl, proč jeho žena dávné zneužívání pořád řeší.

Série Ve stínu celibátu (režie: Braňo Pažitka)

Foto: Seznam Zprávy, Yan Renelt

Jiřina Kočí při natáčení dokumentu.

Videosérie:

1. díl: Tři roky hrubého sexu. Češka na jméno popisuje trauma ze zneužívání knězem

2. díl: Podívej, co jsi způsobila. Pachatel napsal oběti sexuálního zneužívání

Podcastová série:

1. díl: „Dvacet let jsem na to chtěla zapomenout.“ Zneužívání knězem očima ženy

2. díl: „Tatínci s dcerami nespí.“ Kněz překročil zakázanou hranici

3. díl: „Její psychika řvala o pomoc.“ Rozpad osobnosti jako důsledek zneužívání

4. díl: Kněz sex s dívkou nepopřel. Duchovní musel uklidňovat farníky

5. díl: Setkání biskupa s obětí zneužívání: „To by mohla přijít i paní z prodejny“

V reportáži vystupuje i několik duchovních katolické církve, kteří problém s knězem Pavlem Krejčím z podnětu Jiřiny Kočí řešili.

„Když jsem mu to řekl, tak to nepopíral,“ uvedl například Petr Vaculík, který byl před dvěma lety představeným řeholního řádu salesiánů a který musel Krejčího případ vyřešit. Kněze mimo jiné odvolal z jeho farnosti v Moravských Budějovicích a případ tak, jak velí církevní nařízení, poslal k definitivnímu vyřešení do Vatikánu.

Sám Pavel Krejčí vyjádření pro Seznam Zprávy odmítl. „Nehodlám nic natáčet a vyjadřovat se,“ odepsal mailem na dotaz redakce.

Kněz v sobě nese archetyp otce. Když zneužije otec, je to horší, než když zneužije učitel nebo skautský vedoucí. A u kněze je to navíc spojeno s boží autoritou.
Marek Drábek, nemocniční kaplan a člen řádu premonstrátů

Z pohledu trestního zákona mu nic nehrozí. I vzhledem k době, která uplynula, je případ promlčený. Jde o identickou situaci jako v případě jiného kněze, o němž Seznam Zprávy natáčely před dvěma lety. Rovněž se týkal zneužívání ze začátku 90. let, řešila jej policie.

„Jednání podezřelého vůči jedné z poškozených žen vykazuje všechny zákonné znaky skutkové podstaty trestného činu pohlavní zneužívání. Podezřelý vůči ženě zneužil její závislosti na něm jako na všeobecně respektované osobě, která ve svém postavení s přihlédnutím ke kněžskému stavu požívala její důvěru,“ uvedl tehdy státní zástupce Karel Váňa. Případ byl kvůli promlčení odložen.

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Jiřina Kočí s manželem Otou při natáčení reportáže Ve stínu celibátu.

Že sexuální zneužívání v církvi může mít na oběti ještě více devastující následky než v jiném prostředí, potvrzuje i nemocniční kaplan a člen řádu premonstrátů Marek Drábek, který se tímto problémem dlouhodobě zabývá.

„Kněz v sobě nese archetyp otce. Když zneužije otec, je to horší, než když zneužije učitel nebo skautský vedoucí. A u kněze je to navíc spojeno s boží autoritou. Když se to stane v rámci svátostí, zpovědi či duchovního doprovázení, dostává to punc, jako kdyby zneužíval Bůh,“ vysvětluje Drábek.

Spousta lidí, kteří nepracují s tématem traumatu, je přesvědčených, že ženy, které jsou zneužívané, znásilňované, jsou schopny v tom okamžiku zapojit vůli. Ale právě ten enormní stres jakoukoliv schopnost projevit svoji vůli vypne. Naprostá většina žen vytuhne, opravdu zcepení, zkamení.
Rita Kramerová, psychoterapeutka

I o duchovním rozměru svého případu mluví Jiřina Kočí velmi otevřeně, stejně tak o tom, proč jako dívka z kláštera ve svých šestnácti letech vůbec spadla do sexuálního zneužívání, proč to trvalo tři roky, než se z něj vymanila, jak se toto trauma podepsalo na její psychice, studiu, ale i manželském životě.

Psychoterapeutka Rita Kramerová, k níž Jiřina Kočí už dva roky dochází, v reportáži všechny tyto situace komentuje.

Vysvětluje i to, proč je pro některé lidi těžké situaci sexuálně zneužívaných lidí chápat: „Spousta lidí, kteří nepracují s tématem traumatu, je přesvědčených, že ženy, které jsou zneužívané, znásilňované, jsou schopny v tom okamžiku zapojit vůli. Ale právě ten enormní stres jakoukoliv schopnost projevit svoji vůli vypne. Naprostá většina žen vytuhne, opravdu zcepení, zkamení.“

Reportáž z cyklu Ve stínu, anatomie konkrétního příběhu sexuálního zneužívání, najdete v úvodním videu.

Druhou část, která se bude zabývat mimo jiné odpovědí kněze Pavla Krejčího na dopis zaslaný Jiřinou Kočí, i tím, jak se k případu staví katolická církev dnes, vám nabídneme za týden.

Případu se do hloubky bude věnovat i podcastová série Seznam Zpráv Ve stínu celibátu, kterou zveřejníme už toto pondělí.

Ve stínu celibátu

Podcastová série Seznam Zpráv. Příběh Jiřiny Kočí, oběti sexuálního zneužívání knězem, která veřejně popisuje příčiny, průběh i doživotní následky traumatu, které zažívala před 25 lety.

Poslouchejte na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vytvořili: Jiří Kubík, Braňo Pažitka. Své postřehy, podněty a tipy k podcastové tvorbě Seznam Zpráv nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Máte vlastní zkušenost se sexuálním zneužíváním v církevním prostředí nebo víte o někom takovém? Můžete se obrátit na spolek Někdo ti uvěří.

Reklama

Doporučované