Hlavní obsah

Tři roky od porážky česká pravice dál tápe. Ptali jsme se na cestu z krize

Seznam položil Miroslavu Kalouskovi a Petru Fialovi čtyři shodné otázky.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Dotazník Seznamu pro lídry ODS a TOP 09: Euro zatím ne, Le Penovou už vůbec, rovná daň je zapomenuta.

Článek

K vítězství v závodě o nejsilnější pravicovou stranu může v letošních sněmovních volbách stačit historicky nejnižší počet hlasů. Titul od minulých voleb v roce 2013 drží TOP 09, která tehdy získala podporu 12 procent voličů. A to je výsledek, kterého zatím podle průzkumů bude pro TOP 09 i ODS docela obtížné dosáhnout.

ODS může být o něco málo optimističtější: V zatím posledních krajských volbách loni v říjnu získala necelých 10 procent hlasů. Nevolilo se ale v Praze, kde měla pravice v minulosti tradičně silnou podporu.

Celkově je ale situace „tradiční" české pravice (pokud budeme za „tradiční" stranu považovat TOP 09, která vznikla v roce 2009) tristní: Ani tři roky v opozici vůči jejím hlavním protivníkům ČSSD a ANO jí nepomohly, aby se v součtu dostala přes 20 procent hlasů, na které dosáhla v roce 2013.

A ještě dramatičtější obrázek nabídne srovnání s volbami v květnu 2010. ODS tehdy přesvědčila 20 procent voličů, TOP 09 jako senzace voleb skoro 17. V absolutních číslech to bylo dohromady 1 931 625 hlasů. V roce 2013, po dramatickém pádu vlády Petra Nečase, skoro o milion voličů méně. Kolik zbyde na podzim 2017?

Noví předsedové, podobné názory

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v listopadu navrhl společný postup pravicových stran v nadcházejících volbách, je ale zjevné, že plán nenašel mnoho příznivců. TOP 09 i ODS půjdou tedy do sněmovních voleb samostatně - a obě strany s novým předsedou. Petr Fiala řídí ODS od ledna 2014, Miroslav Kalousek převzal naplno povinnosti lídra od Karla Schwarzenberga v listopadu 2015.

Seznam položil oběma předsedům na konci roku 2016 v rozhovorech shodné otázky: Pokud by se znovu dostali k moci, zavedou rovnou daň? Přejí si vítězství Angely Merkelové v letošních německých volbách? Komu drží palce v blížících se francouzských prezidentských volbách? A kdy má Česko přijmout euro?

Odpovědi si můžete poslechnout ve videu na začátku článku. Vyplývá z něj vcelku jednoznačné zjištění: V názorech Fialy a Kalouska najdete - v těchto tématech - méně rozporů, než je v Česku běžné i u členů jedné strany.

Reklama

Doporučované