Hlavní obsah

Tři roky od vraždy Kuciaka: 65 let pro vrahy. Případ ale běží dál

Foto: Profimedia.cz

Vzpomínkové místo na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovou v Bratislavě.

Reklama

Od vraždy slovenského novináře uplynuly v neděli přesně tři roky. Přinášíme přehled toho, co se dosud stalo v procesu s pěticí, kterou obžaloba z vraždy viní.

Článek

Dva pravomocně odsouzení a jeden odsouzený nepravomocně. A dva nepravomocně bez viny. Tak vypadá skóre spravedlnosti po třech letech od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Tři pachatelé si mají dohromady odsedět 65 let.

Andruskó, Marček, Szabó

Pětadvacet let za mřížemi stráví vrah dvojice Miroslav Marček, který se loni v lednu k nájemné vraždě u soudu přiznal. Pětadvacet let dostal i jeho bratranec Tomáš Szabó, který Marčeka na místo vraždy odvezl a před tím s ním sledoval Kuciakův dům. Zprostředkovatel Zoltán Andruskó s policií spolupracoval hned od svého zadržení v roce 2018 a dostal proto trest „pouhých“ 15 let.

Za objednávku vraždy zatím trest nepadnul. Podle obžaloby za ní stojí Marian Kočner a jeho přítelkyně Alena Zsuzsová, oba ale vinu od začátku odmítají. I když specializovaný trestní soud potvrdil, že si není vědom jiného motivu vraždy, než byla Kuciakova novinářská práce o Kočnerovi, dvojici zprostil viny, protože mu chyběly přímé usvědčující důkazy. Média spekulovala o tom, že dva soudci v tříčlenném senátu přehlasovali jeho předsedkyni Ruženu Sabovou a i z toho důvodu se vyhlášení rozsudku posunulo ze srpna na září.

Rozsudek nad Szabóem ale i Kočnerem a Zsuzsovou bude ještě letos řešit slovenský nejvyšší soud. Podle Kuciakova bratra Jozefa se datum z března posunulo nejspíš až na začátek léta. „Nejhorší možností je to, že je osvobodí, tedy potvrdí rozsudek specializovaného trestního soudu,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Prokurátor Vladimír Turan se proti rozsudku odvolal. Podle deníku SME navrhuje nejvyššímu soudu, aby zahrnul i důkazy, jako je flash disk z Kočnerova domu obsahující materiály ze sledování novinářů včetně Kuciaka. Novým důkazem mají být například údaje o vysoké tepové frekvenci Zsuzsové, když ráno po vraždě komunikovala (zřejmě) se zprostředkovatelem vraždy Andruskóem. V tu chvíli měla tep jako řidič formule 1 nebo maratonec, píše SME.

Dalším z řady důkazů jsou data o tom, jaké weby Kočner se Zsuzsovou navštěvovali. Den po vraždě, kdy se ještě o činu nevědělo, navštěvoval Kočner zpravodajské weby dvakrát častěji než obvykle. Argumentace prokurátora je ale mnohem obsáhlejší.

Dům v obci Velká Mača, ve kterém Ján Kuciak s Martinou Kušnírovou bydleli a byli 21. února 2018 zavražděni, zatím stále stojí na místě. Rodina na pozemku plánuje park s lavičkami a pamětní místo. Třetí výročí vraždy si letos kvůli pandemii připomene doma ve Štiavniku.

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové v čase:

Jaro a léto 2017

Ján Kuciak na serveru Aktuality.sk publikoval sérii článků o Kočnerově podezřelém byznysu mmj. s hotely v Donovalech v Nízkých Tatrách a o daňových únicích. Píše i o podivných praktikách při vyšetřování.

29. června 2017

Kuciak konfrontoval Kočnera se svými zjištěními na Kočnerově tiskové konferenci.

22. srpna 2017

V policejní databáze se objevil požadavek na Kuciakovu lustraci. Později se Kočner lustrováním novinářů chlubí.

5. září 2017

Kočner volá Kuciakovi a vyhrožuje mu, že na něj i na celou rodinu bude sbírat špínu. Kuciak podává trestní oznámení.

Říjen 2017

Kuciak je několik dní sledován. Skupina ho fotí a sleduje jeho denní režim.

Leden 2018

Kočner s Alenou Zsuzsovou v šifrované komunikaci píšou v metaforách, podle advokátů rodiny jde o komunikaci o plánované vraždě. Kočner píše šéfovi Penty Jaroslavu Haščákovi o „odj..bání č..áka“.

5. února 2018

Miroslav Marček a Tomáš Szabó se poprvé objevili na obhlídce domu Kuciaka a Kušnírové ve Velké Mači. Od Zoltána Andruskóa dostali Kuciakovu fotografii a informace o jeho denním režimu. Ten vypověděl, že měl informace od Zsuzsové.

7. -16. února 2018

Další sledování Kuciaka ve Velké Mači.

19. února 2018

První pokus o vraždu. Vrah Marček ale pokus vzdává, v domě viděl dalšího člověka.

21. února 2018

Kočner si se Zsuzsovou píšou o „vypadávání zubů“ a o částce 50 000 eur.

21. února 2018

16:00 Marček a Szabó se scházejí v Kolárově, odjeli Citroënem Berlingo, v autě si aktivovali mobilní telefony. 18:28 Marček vystupuje z auta u hřiště ve Velké Mači.

18:31 Marček vyšel směrem k domu Jána Kuciaka – do 20:21 čeká v letní kuchyni Kuciakova domu na to, než novinář přijde domů – bez použití násilí vchází do domu – dvakrát vystřelí na Kuciaka (do hrudníku) a poté v kuchyni na Martinu Kušnírovou (do hlavy) – odchází vchodovými dveřmi, pěšky jde zpět ke hřišti, dává telefonické znamení Szabóovi, který ho vyzvedne – oznamují vraždu Andruskóvi.

Foto: Facebook Martiny Kušnírové

Martina Kušnírová a Ján Kuciak.

22. února 2018

Zsuszová se měla setka s Andruskóem a dovědět se o vraždě, v ten samý den se měla sejít i s Kočnerem. Kočner vybírá svou bezpečnostní schránku v Tatrabance.

25. února 2018

Matka Martiny Kušnírové Zlata zalarmovala policii. Ta ve Velké Mači našla obě mrtvá těla.

26. února 2018

O vraždě poprvé informují slovenská média. Ihned se v té souvislosti objevuje Kočnerovo jméno, později dominuje verze o italské mafii.

27. února 2018

Premiér Robert Fico nabízí za informace nápomocné k vyřešení případu milion eur.

Březen 2018

Masové demonstrace ve slovenských městech. Rezignoval ministr vnitra Kaliňák a po něm i premiér Fico. Vystřídal ho Peter Pellegrini. V dubnu rezignoval policejní prezident Tibor Gašpar.

Červen 2018

Kočner spouští pořad Na pranýři, kde zveřejňuje citlivé informace o novinářích získané sledováním a lustracemi. O pár dní později, 20. června, ho policie zatýká kvůli kauze falšování směnek TV Markíza. Nejvyšší soud vazbu potvrdil.

27. září 2018

Policie zatýká na jihu Slovenska gang. V poutech skončí i Marček, Szabó a Andruskó, který začal s policií spolupracovat. O den později policie zadržela Zsuzsovou.

+1

Říjen 2018

Proti Kočnerovi vypovídá jeho spolupracovník Peter Tóth, policii odevzdává auto s důkazy.

8. března 2019

Policie obvinila Kočnera z objednávky vraždy, spolu s ním obvinila i Zsuzsovou, Marčeka, Szabóa a Andruskóa.

Reklama

Doporučované