Hlavní obsah

Tři roky v laboratoři z éry Stalina: Při tvorbě experimentálního filmu se narodilo 14 dětí

Foto: Shutterstock.com

Ve stalinistické laboratoři strávili lidé 3 roky.

Reklama

Při tvorbě filmu strávilo 400 lidí tři roky v rekonstrukci stalinistického výzkumného zařízení, snímek tvůrci představí k příležitosti 29. výročí stržení berlínské zdi.

Článek

Tři roky žili ve výzkumném fyzikálním institutu z éry sovětského diktátora Josifa Stalina. Žili podle stejných pravidel jako obyvatelé Sovětského svazu, jedli stejné jídlo a nosili stejné oblečení. Tak vypadala tvorba experimentálního snímku režiséra Iljy Chržanovského DAU Freiheit (německy svoboda).

Při tvorbě projektu, který mnozí srovnávali s kultovním filmem Truman Show, zažilo 400 placených dobrovolníků, jaké to bylo žít ve Stalinově Rusku třicátých až padesátých let. Podle producenta filmu se do sebe účastníci zamilovávali, počali celkem 14 dětí, vytvořili si mezi sebou řadu přátel, ale i mnoho nepřátel, píše britský list The Guardian.

Chržanovskij se při tvorbě snímku inspiroval příběhem sovětského fyzika Lva Landaua, jehož přezdívka Dau se objevuje také v názvu filmu. A o čem snímek vlastně je?

„Jde o to ukázat, jací lidé jsou, nejde tolik o kulturu oné doby. Chtěli jsme pod drobnohledem zjistit, čeho je lidská přirozenost schopná a jestli je schopná krásy, intelektu a optimismu, či spíše opaku,” uvádí producentka Martine d’Anglejan-Chatillon.

Tříletý projekt byl po dobu svého vzniku zahalen tajemstvím a jen hrstce novinářů se podařilo nahlédnout pod pokličku stalinistického experimentu. Filmaři natočili více než 700 hodin záběrů. Hotový snímek budou moci diváci zhlédnout na umělecké instalaci, která se bude konat letos v říjnu v Berlíně.

Součástí instalace nacházející se na berlínské třídě Unter den Linden bude mimochodem také rekonstrukce pádu berlínské zdi. Napodobenina zdi, která byla více než dvacet let symbolem rozděleného světa během studené války, má vytvořit „město ve městě”.

Aby do něj návštěvníci mohli vstoupit, musí si na internetu objednat „vízum” a při vstupu odevzdat své mobilní telefony. Celý projekt pak skončí 9. listopadu, tedy na 29. výročí pádu zdi, jejím stržením.

Na exhibici, jež přilákala pozornost řady umělců a celebrit, vystoupí také několik muzikantů včetně kytaristy Briana Eno.

Reklama

Doporučované