Hlavní obsah

Tři scénáře, jak se bude epidemie vyvíjet. Až milion nakažených za měsíc

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Ústav zdravotnických informací a statistiky představil tři scénáře epidemie.

Reklama

Zdravotničtí statistici představili tři scénáře, podle kterých se může vyvíjet situace v Česku příštích několik týdnů. Rychlému nárůstu počtu nakažených nemocí covid-19 zabrání jen okamžitá a přísná opatření, varují.

Článek

Počty denních záchytů viru SARS-CoV-2 dosáhnou už příští týden hodnoty 20 tisíc. A to nehledě na vládní opatření. Vyplývá to z modelů šíření epidemie covidu-19, které připravil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Modely počítají přinejmenším s udržením stávajících opatření, nebo dokonce výrazným omezením kontaktů. Optimističtější modely počítají s omezením pracovních a volnočasových kontaktů oproti běžnému životu až na jednu třetinu, případně pětinu, a úplným uzavřením škol. Taková změna už by po dvou týdnech měla virovou nálož v populaci snížit.

„I tak je nutné počítat s minimálně desetidenním nárůstem hodnot od zavedení opatření, přičemž na počátku března denní počty nakažených překročí 20 000,“ říká ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Ústav spočítal, že v průběhu února začalo šíření epidemie zrychlovat navzdory přijatým opatřením. Jejich dopad matematici vyčíslili jako omezení na 30 % kontaktů ve škole, 40 % běžných pracovních kontaktů a 40 % ostatních běžných setkání. I přesto se reprodukční číslo pohybuje kolem hodnoty 1,2 a podle ÚZIS bude narůstat. Na vině jsou nakažlivější varianty koronaviru.

Tři scénáře epidemie

ÚZIS vypracoval tři modely šíření epidemie covidu-19 v následujících týdnech. Modely vycházejí ze simulace prostřednictvím epidemického modelu SEIR. Ústav ale připouští, že nikdo přesně nezná chování viru, které se navíc v čase může měnit. Výsledky je proto nutné brát jako orientační, poznamenává ÚZIS.

Scénář A - nulová změna nebo rozvolnění

Foto: ÚZIS

Nejhorší scénář počítá v dubnu s více než 35 tisíci nakaženými denně.

Všechny tři scénáře počítají s tím, že přibližně od 25. ledna se kvůli šíření nakažlivějších forem viru a nedodržování opatření zvýší základní reprodukce o 70 %. Pokud navíc nepřijdou přísnější opatření, nebo vláda rozvolní ta stávající, vystoupá na začátku dubna počet zjištěných případů nákazy až k hodnotám kolem 37 tisíc denně.

V březnu by takový scénář vedl až k hranici 14 tisíc nově hospitalizovaných včetně 2 tisíc nových pacientů na jednotkách intenzivní péče. Je otázkou, kde by tito pacienti skončili, když už nyní jsou nemocnice velmi plné na většině míst.

Grafy ukazují týdenní průměr počtu nakažených, takže na nich není vidět pravidelný víkendový pokles pozitivních testů.

Scénář B - uzavřené školy a další opatření

Foto: ÚZIS

Při zavedení přísnějších opatření ÚZIS počítá s 20 tisíci nakaženými denně, a to už začátkem března.

Optimističtější scénář počítá s přísnými opatřeními od začátku března, a to úplným uzavřením škol a dalším výrazným omezením kontaktů v zaměstnání i ve volném čase, a to na 30 % oproti dnešním (předpokládaným) 40 %.

Opatření se projeví až se zpožděním, takže počet denních přírůstků velmi rychle vystoupá na číslo 20 tisíc. Poté by ale měl podle tohoto modelu poměrně rychle začít klesat. Přesto ani na konci dubna nebude podle ÚZIS epidemická situace na současném stavu.

Počet nově hospitalizovaných by překročil 8 tisíc, od druhé poloviny března by měl ale postupně klesat. Počty nových pacientů na JIP pravděpodobně nepřekročí hranici 1600.

Scénář C

Foto: ÚZIS

Při nejpřísnějších opatřeních by podle ÚZIS počet nakažených vystoupal těsně pod 20 tisíc denně.

Nejoptimističtější scénář kalkuluje s omezením kontaktů na pětinu, to znamená jejich omezení na polovinu oproti současnému stavu. Školy by musely zůstat zcela zavřené. Přesto všechno mají počty pozitivně testovaných zanedlouho vystoupat k hranici 20 tisíc, než se opatření naplno projeví.

Na počátku března by počet nových hospitalizací překročil 8 tisíc, čísla by ale od druhé poloviny března začala urychleně klesat.

Pokračující nárůst celkového počtu hospitalizovaných na počátku března až k hranici 8000, od druhé poloviny března zrychlený sestup. Na JIP by nemělo zamířit více než 1600 pacientů.

Kapacita nemocnic

Kapacita lůžek v nemocnicích, a zejména těch s intenzivní péčí, je pro následky epidemie klíčová. Podle posledních dat Ministerstva zdravotnictví je aktuálně volných 5881 standardních lůžek s kyslíkem a 738 lůžek s intenzivní péčí (viz červeně zvýrazněné věty v grafech níže).

Foto: ÚZIS

Začátkem března podle ÚZIS překročí počet hospitalizovaných pacientů stav v době podzimní vlny epidemie.

Foto: ÚZIS

V polovině března může počet potřebných pacientů přesáhnout počet lůžek na JIP, varuje ÚZIS.

ÚZIS načrtnul dvě možné varianty pro obsazování lůžek. Pokud by reprodukční číslo zůstalo na současné hodnotě R, a pacientů tak dále přibývalo zrychlujícím se tempem, za dva až tři týdny by na JIP leželo více než 2000 lidí. Během stejných dvou až tří týdnů by počet hospitalizovaných s kyslíkovou podporou překročil číslo 12 tisíc.

Ministerstvo zdravotnictví přitom vychází z předpokladu, že 15–17 % lidí, u kterých nákazu potvrdí test, bude potřebovat hospitalizaci. Aby počty nakažených brzy nepřekročily 30 tisíc denně, je podle ředitele ÚZIS nutné zavést přísná opatření co nejdříve.

„Vzhledem k stávající intenzitě šíření nákazy povede jakékoli odložení zavedených opatření v čase k významnému posunu dosažitelného efektu,“ dodává Dušek.

Reklama

Doporučované