Hlavní obsah

Tři sestry oslaví 35 let existence na svém festivalu v Krkonoších

Foto: Keltská noc

Tři sestry hodlají v Harrachově zahrát píseň Lepší časy. „Bohužel v současné době návrat lepších časů není v našich rukou, ale zůstává zadupán kdesi mezi vzájemně soupeřícími klany ignorantských diletantů, kteří ve snaze získat politické i jiné body leckdy protichůdně nařizují, co zrovna smíme a co ne,“ uvedl kapelník vystupující pod přezdívkou Ing. Magor.

Reklama

Tři sestry slaví 35 let od vzniku a 30 let od vydání debutového alba Na Kovárně to je nářez. V pátek a sobotu kapelu čeká v Harrachově festival Keltská noc, který její členové pořádají od roku 2001.

Článek

Na festivalu vystoupí mimo jiné Rybičky 48, Vypsaná fixa, Wohnout, Mňága a Žďorp, Alkehol, Doctor P.P., E!E a další. „Jsou to především kamarádi a s námi spřízněné kapely. Prostě party, se kterými si sedneme lidsky i muzikantsky. Keltská noc je pro nás srdeční záležitostí i proto, že u Jablonce nad Jizerou jsme strávili bezpočet soustředění, proběhly tu desítky nezapomenutelných večírků a mimochodem vznikla řada našich písní, včetně třeba Modlitby pro partu,“ uvedl kapelník, baskytarista a manažer skupiny Tomáš Doležal vystupující pod přezdívkou Ing. Magor.

V době nouzového stavu, který kvůli koronaviru platil v České republice od poloviny března do poloviny května, vytvořila kapela Wohnout tematický hudební playlist pro všechny, kterých se karanténní opatření nějakým způsobem dotkla. Jeho součástí byly písně, které svým názvem reagovaly na pandemii, z repertoáru Tří sester to byla skladba Ztráta imunity. Pro současnou situaci Doležal navrhuje píseň Lepší časy. „A to proto, že ta píseň byla a stále je o naší hluboké víře, že lepší časy přijdou. Bohužel v současné době návrat lepších časů není v našich rukou, ale zůstává zadupán kdesi mezi vzájemně soupeřícími klany ignorantských diletantů, kteří ve snaze získat politické i jiné body leckdy protichůdně nařizují, co zrovna smíme a co ne,“ konstatoval Doležal.

Foto: Keltská noc

Festival se koná pod harrachovskými skokanskými můstky.

Vládní opatření proti šíření nákazy se dotknou i Keltské noci. Festivalový areál bude v souladu s nařízeními rozdělen do dvou hlavních sektorů. „Jsme moc rádi, že se nám podařilo vše poskládat i přes nesmyslná nařízení typu čtyřmetrových odstupových koridorů tak, aby diváci nebyli na obou pódiích o nic ochuzeni. A to se týká i zázemí s Branickou hospodou či dalšími stánky. Pouze dětský koutek bude v jediném sektoru a sem budeme směrovat rodiče s dětmi,“ doplnil Doležal.

Na webu festivalu pak pořadatelé upřesňují: „Všechny festivaly musí splňovat nová hygienická pravidla, což je hlavní a zároveň jediný důvod, proč musíme my i jiní pořadatelé akcí s návštěvností nad 1000 osob rozdělit areál na sektory. Tyto sektory, které musí být od sebe 4 metry, jsou zakotveny ve vládním nařízení, a pokud bychom se tím neřídili, festival by nemohl proběhnout. Věřte, že ani nám to není příjemné, působí nám to organizační komplikace a máme s tím spojené další náklady. Nicméně to bereme jako fakt a nutnou daň za to, že festival vůbec bude. Se sektory jsou spojeny i další změny, ale děláme maximum, abyste o Keltskou noc letos nepřišli – a taky nepřijdete, a to i za cenu, že z finanční stránky pro nás festival podle všeho nebude plusový.“

Skupinu Tři sestry založili přátelé z pražského Braníku v roce 1985. Hvězdou původně punkového seskupení je zpěvák Lou Fanánek Hagen, vlastním jménem František Moravec. Tři sestry po řadě klubových vystoupení v roce 1990 vydaly debutové album Na Kovárně to je nářez. Z původní sestavy je dodnes ve skupině kapelník Ing. Magor a Lou Fanánek Hagen.

Výroční koncert skupiny Tři sestry se uskuteční 11. a 12. září v branických ledárnách v Praze. Původní květnový termín zrušila pandemie koronaviru, kvůli které skupina na jaře nestihla ani odehrát většinu koncertů ze své Vinyl Tour. Vrátí se k nim na podzim.

Reklama

Doporučované