Hlavní obsah

Tři sta tisíc korun za kus. Vychází nejdražší kniha české historie

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Vychází nejdražší publikace v české historii. Zobrazuje v detailu kompletní výzdobu Sixtinské kaple (video: Marie Vladyková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Fotografie kompletní výzdoby Sixtinské kaple v měřítku jedna ku jedné se vměstnaly do tří svazků.

Článek

Kniha v ceně nového automobilu nižší třídy? Do českých knihkupectví taková míří.

Jde o třísvazkovou publikaci, která váží celkem 30 kilogramů a její rozměry odpovídají přibližně velikosti formátu A2.

Fotografové do ní po bezmála čtyřiceti letech nasnímali Sixtinskou kapli, nejznámější renesanční památku světa. Díky moderní technice jsou snímky natolik detailní, že převyšují běžnou rozlišovací schopnost lidského oka.

Zatímco autor většiny sixtinských fresek Michelangelo Buonarotti maloval výzdobu zhruba deset let, snímání moderní technikou trvalo pouhý půlrok. Fotografové k tomu potřebovali například jedenáctimetrové lešení nebo sedmimetrový stativ.

Foto: Vatikánská muzea a Scripta Maneant

Sixtinskou kapli v Římě vyzdobili renesanční umělci, především Michelangelo Buonarotti.

Kniha, kterou nenajdete v knihkupectví

Publikace vychází v limitovaném nákladu 1999 kusů a do České republiky přijde pouhých sto kusů s pořadovým číslem 701 až 800.

Cena jednoho svazku bude činit 329 tisíc korun.

Polovina z nabízené stovky kusů již zná své budoucí majitele. Jsou to především milovníci umění, sběratelé a investoři.

Foto: Euromedia Group

Třísvazková publikace fotografií ze Sixtinské kaple vychází i v českém vydání.

„Dílo vzniklo jako součást snahy uchovat nádheru Sixtinské kaple pro budoucí generace, neboť ji ohrožují vlivy počasí, stárnutí omítek i budovy samotné, a rovněž velké množství návštěvníků, kteří do ní každodenně přicházejí,“ vysvětluje redaktorka vydavatelství Euromedia Petra Diestlerová, která připravovala knihu k českému vydání.

Knihy reprodukují celkem dvanáct set metrů čtverečních fresek. První ze tří svazků zachycuje fresky na zdech od různých renesančních malířů a mramorovou polychromovanou podlahu. Druhý svazek je věnovaný Michelangelově Stvoření světa. Třetí svazek vyobrazuje Poslední soud, který oproti ostatní výzdobě tvořil Michelangelo o 25 let později.

Majitelé přispívají na opravu kaple

Část výtěžku z prodeje věnují Vatikánská muzea na opravu a údržbu samotné kaple. Ke knize navíc majitelé dostanou soukromou prohlídku mimo otevírací hodiny.

Do Sixtinské kaple ročně přijde šest milionů návštěvníků. V létě, kdy vrcholí sezóna, to může být až dvacet tisíc lidí denně. V jediný okamžik si tak kapli prohlíží kolem dvou tisíc lidí.

Reklama

Doporučované