Hlavní obsah

Vláda bude do Vánoc. A chceme mít šéfa Sněmovny, říká Jurečka

Hostem Ptám se já byl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) vyhrála letošní sněmovní volby nad hnutím ANO o 0,67 procenta. Tedy o 35 765 hlasů, což je nejméně v historii. Bude to stačit, aby vedla Česko? A jak si vedení země rozdělí její strany?

Hostem Ptám se já byl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Ještě v sobotu odpoledne nebylo úplně jasné, jestli své vítězství ve volbách obhájí hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, anebo se česká Sněmovna vydá do neznáma – tedy pod vedením dosavadní opozice. Koalice Spolu ale nakonec volby vyhrála a s 27,79 % voličských hlasů si vysloužila 71 poslaneckých mandátů.

Jenže kritika k tomu, že jde právě o koalici, zněla už v průběhu večera například právě z úst premiéra Andreje Babiše, kterému vítězství uteklo doslova o prsa: „Stálo proti mně pět stran a koalice Spolu jsou tři tradiční strany. Kdyby si to s námi rozdaly samostatně, tak bychom s přehledem vyhráli. Ale ony postavily ten blok,“ vysvětloval důvody svého neúspěchu na večerní tiskové konferenci premiér.

Koalice Spolu má ale o svém vítězství jasno a už v průběhu sobotního večera podepsala memorandum s koalicí Pirátů a STAN o vůli k sestavení společné vlády. Obě koalice také vyzvaly prezidenta Miloše Zemana, aby jejich představitele pověřil sestavením vlády. Ten se ale už dříve vyjádřil, že tuto pravomoc chce vložit do rukou předsedovi nejsilnější strany, nikoliv koalice.

Kdy bude jasné, jak bude vypadat budoucí vláda? A nehrozí, že množství stran koalic bude opravdu překážkou k efektivnímu vyjednávání? Je vítězství křesťanských demokratů ve společné koalici opravdu úspěch a o která ministerstva má strana zájem?

Sledujte rozhovor v úvodním videu. Níže vám nabízíme přepis nejzajímavějších odpovědí:

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

01:18 - O zdravotním stavu prezidenta nemám žádné další informace, než mají občané z médií. Jedná se ale o nestandardní situaci. Dříve veřejnost o zdravotním stavu prezidentů Václava Havla a Klause věděla. My ale prezidenta nepotřebujeme ke složitým jednáním. Situace je jasná, koalice může sestavit vládu. Stačí, aby pan prezident dal jmenování Petru Fialovi, aby mohl sestavit vládu, a může se dál věnovat rekonvalescenci.

04:53 - Variantu, kdy by pan prezident jmenoval k sestavení vlády pana Babiše, jsem bral ze dvou důvodů. Zaprvé jako projev podpory Andreji Babišovi. Zadruhé v situaci, že by tady byl vyrovnaný výsledek, ale taková situace tu není, my máme jasnou většinu pro sestavení vlády. Andrej Babiš nemůže uspět. V tento okamžik to logiku nedává.

07:09 - Věřím, že sestavování vlády nebude tak kritické, že nebude trvat tři čtvrtě roku nebo rok. V okamžiku, kdy se začne ve druhém/třetím čtení projednávat zákon o státním rozpočtu, musí být jasné, kdo za něj nese zodpovědnost. Vládu bychom proto chtěli mít sestavenou do Vánoc. Věřím, že i hnutí ANO pochopí, že zdržovat není cesta.

09:50 - Pověření nebo jmenování k sestavení vlády by vzhledem k prezidentově zdravotnímu stavu měl být krok, u kterého bude autorita mimo prezidentovo okolí, která přinese svědectví, že to bylo z prezidentova rozhodnutí, jeho vlastní vůle.

11:12 - Budeme chtít, aby koalice Spolu měla předsedu Sněmovny. Jsme vítězové voleb, máme nejvíce hlasů, a pokud by došlo na třetí pokus jmenování k sestavení vlády, má předseda Sněmovny významnou roli. Dát v tak specifické situaci na předsedu Sněmovny nominanta hnutí ANO nedává smysl. Nominanta zatím nemáme, budeme o tom i s partnery z PirSTAN jednat.

13:18 - O rozdělení postů jsme zatím v rámci koalice ani KDU-ČSL debatu nevedli. Pro nás jako KDU-ČSL chceme rezorty, které odpovídají našim dvěma klíčovým problematikám. První je rodino-sociální problematika, tady se nabízejí ministerstva školství nebo práce a sociálních věcí. Druhá je oblast klimatické změny, tady jde o ministerstva životního prostředí, průmyslu a obchodu a zemědělství.

15:19 - Výsledek je pro Piráty velmi drsný. Ivana Bartoše jako předsedy strany je mi líto. Platí ale dál, že jednáme s koalicí Pirátů a STAN. Jestli budou chtít ve vládě ministerský post, si umím představit, dávalo by to smysl, ale je to na nich.

17:11 - Volební úspěch je výsledkem všech tří stran jako společného týmu. Posílily všechny tři politické strany, pokud to počítáme na poslanecké kluby.

19:01 - Akcent na rodinu a sociální věci je pro nás důležitý, to samé platí o seniorech. Proto se chceme tomuto tématu věnovat. Totéž platí o energetice, ekonomice. Chceme k těmto jednáním zvát opozici, toto se chceme učit.

Reklama

Doporučované