Hlavní obsah

Tři šumavské hrady nabídnou pohled na své stavební proměny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Gotické hrady Kašperk, Velhartice a Rabí na Klatovsku nabídnou druhý červnový víkend další ze společných akcí Dny šumavského trojhradí. Tentokrát se zaměří ve výkladu a v doprovodných výstavách na své proměny.

Článek

Majestátní hrady, které nástupem novověku postupně ztratily svůj význam, zažívaly v posledních desetiletích horečnou stavební činnost a rozvoj, řekl dnes ČTK koordinátor Dnů šumavského trojhradí Zdeněk Svoboda.

Velhartice a největší hradní zřícenina v Česku Rabí jsou státní, Kašperk patří městu Kašperské Hory. Všechny tři hrady patří k nejnavštěvovanějším památkám Plzeňského kraje. Na Velhartice loni přišlo přes 46.000 návštěvníků, na Rabí kolem 63.000 a na Kašperk 57.000 platících turistů.

V posledních desetiletích prodělaly hrady zásadní opravy a rekonstrukce, které umožnily jejich záchranu i zpřístupnění pro turisty. „A právě takovými relativně novodobými příběhy provedou návštěvníky výstavy a speciálně zaměřené prohlídky,“ popsal Svoboda. Zářijové Dny trojhradí se zaměří na stolování a stravování.

Tematické prohlídky ve Velharticích povede bývalý kastelán Petr Mejstřík, který se po 30 let aktivně podílel na všech proměnách hradu. Loni odešel do důchodu a kastelánem se stal jeho syn. Od 20. června se v hradním pivovaru otevře výstava, která nabídne porovnání snímků hradu před rekonstrukcí a současné podoby.

Na Rabí bude v konírně výstava Více než tisíc slov. Historické snímky jsou z pohlednic, jiné vznikaly průběžně při velkých opravách nebo jako momentky z výletu. Při speciální prohlídce průvodci pohovoří o proměnách hradu od středověku do konce 19. století, druhá část se zaměří na proměny a opravy komplexu v posledních 120 letech. Výstava na Kašperku bude o uskutečněných i neuskutečněných proměnách. Ukáže staré a současné fotografie i projektové dokumentace a záměry, které se neuskutečnily. Jsou také připraveny speciální prohlídky.

Projekt Šumavské trojhradí zároveň podle Svobody nabízí kvalitní regionální produkty. Návštěvníky čekají potraviny od místních farmářů, pivní speciál z kašperskohorského pivovaru, pekařské výrobky ze Sušice či káva z lokálních pražíren.

Reklama

Doporučované