Hlavní obsah

Tři teroristické útoky Islámského státu v Čečensku spáchaly děti

Za teroristickými útoky v Čečensku stála skupina dětí, které patřily do Islámského státu.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Islámský stát se v Čečensku zaměřil na rekrutování dětí a mladistvých. Výsledkem je série útoků z minulého týdne, včetně pokusu o sebevražedný atentát, napadení policejní stanice nebo pokus o najetí autem do lidí, které spáchaly děti ve věku 11 až 16 let.

Článek

Čečensko minulý týden zažilo tři teroristické útoky, ke kterým se přihlásil Islámský stát. Útoky, které zahrnovaly pokus o sebevražedný atentát, útok na policejní stanici a pokus o vjetí autem mezi chodce, spáchaly děti, kterým bylo podle čečenských úřadů jedenáct až šestnáct let. Islámský stát je měl zrekrutovat přes internet.

Při útoku bylo pobodáno několik policistů, policie dále potvrdila, že čtyři z pěti útočníků byli zabiti. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov k útoku řekl, že děti byly zmatené tím, že Islámský stát používá sociální sítě. Na ruské sociální síti Telegram Kadyrov napsal, že rekrutováním psychicky nevyzrálých mladistvých teroristé dokazují, že nemají kousek studu ani svědomí.

Útoky se staly v hlavním městě Grozný a ve městech Šali a Masker-Jurt. Útočníci přitom pocházeli z jedné skupiny, která působila v Šali.

Kadyrovovův tiskový mluvčí Alvi Karimov podle The Guardian řekl, že jeden z chlapců-útočníků se neúspěšně pokusil odpálit při sebevražedném útoku a byl převezen do nemocnice. Další dva se pokusili v autě zapálit kanystr s benzínem, když se jim to nepodařilo, rozhodli se vjet do skupiny policistů. Poté, co na výzvu nezastavili auto, byli zastřeleni.

V Čečensku jsou mladí lidé podezřelí z extremismu zatýkáni nebo zabíjeni. Podle informací The Guardian čečenští policisté zatýkají stále mladší lidi a obhajují to snahou o zneškodnění možného budování rozsáhlé teroristické sítě.

Ředitelka Centra pro prevenci a analýzu konfliktů Jekatěrina Sokirianskajaová řekla, že útoky z minulého týdne pro Čečensko znamenají novou generaci džihádistů. Důvodem pro jejich radikalizaci by podle ředitelky mohla být frustrace plynoucí ze současného Kadyrovova režimu.

Reklama

Související témata:

Doporučované