Hlavní obsah

Tři tisíce amerických vojáků přijely do Polska, reakce Ruska přišla okamžitě

Rusko nesouhlasí s posilováním NATO v Polsku.

 

Reklama

Jedná se o největší americkou vojenskou posilu v Evropě za několik posledních desetiletí.

Článek

Přes tři tisíce amerických vojáků přijelo do Polska, což Kreml považuje za ohrožení své bezpečnosti.

Mluvčí ruského prezidenta Putina Dmitrij Peskov BBC řekl, že tento krok ohrožuje jejich zájmy a bezpečnost. „Je to třetí země, která buduje svou vojenskou přítomnost na našich hranicích v Evropě,” dodal.

Vojáky v Polsku bude následovat přes osmdesát tanků a stovky ozbrojených vozidel, které už přijely do Německa.

Americké jednotky na evropských hranicích Ruska jsou součástí odpovědi dosluhujícího amerického prezidenta Baracka Obamy na znepokojení Severoatlantické aliance ohledně agresivnějšího Ruska. V rámci toho také americká obrněná brigáda začne s vojenskými cvičeními v Pobaltí.

Zlepší nastupující prezident Trump vztahy s Ruskem?

Děje se tak pouze pár dní před inaugurací Donalda Trumpa, který dal najevo, že chce zlepšit rusko-americké vztahy.

Trumpův přístup ocenil Kreml, který rovněž doufá v lepší vztahy obou zemí. Připomínku však měl k budoucímu šéfovi americké diplomacie Rexovi Tillersonovi, který označil ruskou anexi Krymu za porušení mezinárodního práva. Pro přijetí dalších sankcí proti Rusku se ale nevyslovil. Tillerson, kterého do funkce ministra zahraničí Trump nominoval, má dlouholeté obchodní vazby na Rusko a dobré kontakty s Kremlem.

„Prezident Vladimir Putin svými činy a prohlášeními jasně a jednoznačně dokazuje připravenost respektovat naše partnery. Ale tento respekt může být pouze vzájemný, nemůže být jednostranný. Proto z našeho hlediska musí být vzájemného respektu v rusko-amerických vztazích více,” uvedl Peskov.

Reklama

Doporučované