Hlavní obsah

Všechno bylo jinak, Hrad mlžil. Prezident je nemocný již 14 dnů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miloš Zeman po propuštění z nemocnice 22. září.

Reklama

aktualizováno •

Kancelář prezidenta je velice skoupá na informace o zdravotním stavu Miloše Zemana. Dlouho tvrdila, že problémem je pouze dehydratace a vyčerpaní. Až v den voleb hradní mluvčí připustil, že je prezident nemocný – už dva týdny.

Článek

Tři týdny se Pražský hrad snažil držet veřejnost v přesvědčení, že zdravotní stav prezidenta není vážný.

„Vyšetření nezjistila žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě. Prezident republiky podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním,“ stojí v tiskové zprávě z 16. září. Podle ní prezident nemá ani cukrovku, pouze přetrvává neuropatie dolních končetin.

Až v pátek 8. října hradní mluvčí Jiří Ovčáček připustil, že je prezident nemocný. „Nemoc se může stát každému. Musíme si uvědomit, že mu je 77 let, to už je věk, stáří, to se prostě mohou některé neduhy objevit,“ řekl mluvčí v Rádiu Zet. Zároveň uvedl, že je prezident nemocný už dva týdny, přitom dosud zdravotní problémy Hrad nepřipouštěl.

Ovčáček dodal, že prezident dochází k pravidelným kontrolám lékaře a není důvod k fámám či obavám. „O pana prezidenta je velice dobře postaráno,“ ujišťuje, aniž by upřesnil, jaké konkrétní zdravotní problémy Zemana trápí.

Není tak dosud jisté, že problémy prezidenta jsou mírné natolik, aby umožnily jeho aktivní zapojení do povolební situace. Oficiálně víme pouze tolik, že mu zdravotní stav ani neumožnil odvolit ve volební místnosti a svůj hlas vhodí do přenosné urny na zámku v Lánech. Z tohoto důvodu někteří politici zvažují, že se zprávy o zdravotním stavu prezidenta budou dožadovat oficiální cestou.

Připomeňte si, jak se vyvíjely informace o zdraví Miloše Zemana z oficiálních zdrojů – tedy okolí prezidenta či Ústřední vojenské nemocnice, kde se léčil.

14.21. září: Prezident je v nemocnici

„Hlasitě jsem volal k Hospodinu a vyslyšel mě ze své svaté hory. Klidně jsem ulehl a usnul. Probudil jsem se, protože mi Hospodin pomáhá. Nezaleknu se ani tisíců, kteří mě obkličují,“ lkal v úterý 14. září po poledni na Twitteru tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zhruba hodinu předtím média přinesla informaci, že Zeman byl hospitalizován.

Hrad o hospitalizaci předem neinformoval a ani se k ní nevyjadřoval. Ovčáček se vyslovil až o dva dny později, kdy zveřejnil zprávu o zdravotním stavu prezidenta.

„Zmíněná vyšetření nezjistila žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě. Prezident republiky podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním,“ stojí ve zprávě, jež informuje i o tom, že součástí „rekondičního pobytu“ jsou infuze.

V pátek 17. září vystoupil mluvčí prezidenta v Rádiu Zet, kde uvedl, že mají radost, že vyšetření neodhalila žádné závažné onemocnění nebo jakékoliv narušení organismu, které by prezidenta ohrožovalo na životě.

„Pan prezident se cítí dobře, má dobrou náladu,“ komentoval v rádiu Ovčáček. Den před ukončením hospitalizace, jež se proti původnímu plánu protáhla.

22. září: Návrat z nemocnice

Zeman při propuštění z nemocnice po devíti dnech zamával novinářům, svůj stav komentoval slovy, že je „draslíkový muž“ – s odkazem na to, že dostával infuze draslíku. Ovčáček rovněž zveřejnil prezidentovo poděkování zdravotníkům a jeho povzdychnutí, kdy „se pousmál nad hloupostí některých novinářů“, kteří žádali zprávu o jeho zdraví.

Ještě ten den – ve středu 22. září – po propuštění z nemocnice začal prezidentovi pracovní program. Měl tři politické schůzky – s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), poslanci ODS Petrem Fialou a Pavlem Blažkem a jako poslední s předsedou SPD Tomiem Okamurou. Ze všech tří schůzek mluvčí Ovčáček na sociální síti zveřejnil fotografii. Veřejnost zaujala především ta se zástupci ODS, na které měl prezident před sebou sklenici vína. Jeho spolupracovníci poté reagovali, že šlo o víno nealkoholické.

Anketa

Má veřejnost právo znát zdravotní stav prezidenta?
Ano
95,7 %
Ne
4,3 %
Celkem hlasovalo 22496 čtenářů.

27. září: Schůzky s Hamáčkem a Orbánem

Zemana bylo možné na fotografii vidět i o několik dnů později v pondělí 27. září, kdy ho v Lánech navštívil premiér Babiš. Šlo o pravidelné setkání. O dva dny později ho tamtéž navštívil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Novinářům po schůzce řekl, že Zeman se podle něj po návratu z nemocnice cítí dobře, působil prý, že je v dobré fyzické kondici. „Je ale potřeba, aby na sebe dával pozor, protože každá taková hospitalizace s sebou nese zátěž,“ dodal.

Ten den večer pak prezident přijal maďarského premiéra Viktora Orbána. Od té doby se na žádné fotografii neobjevil. Ovčáček pouze v pátek 1. října oznámil, že Zeman s manželkou poslali květiny se stuhou jako vzpomínku na Karla Gotta, který před dvěma lety zemřel.

5. října: Českem jdou spekulace o Zemanově smrti

V úterý 5. října pak poslali věnec k místu posledního odpočinku Václava Havla.

Právě v úterý naplno probublaly ven různé spekulace o prezidentově zdravotním stavu. Hrad na ně reagoval pouze prohlášením Jiřího Ovčáčka, podle kterého si prezident v těchto dnech velmi pečlivě připravuje strategii v Lánech a těší se na povolební vyjednávání.

Co zaznělo o Zemanově zdraví:

Premiér Andrej Babiš (ANO) informoval 15. září novináře o tom, že Zemanův stav není vážný. 7. října na rádiu Impuls uvedl, že Zeman nemá dostatek živin a nemá chuť k jídlu. To má být důvodem lékařských návštěv.

Ministryně Alena Schillerová (za ANO) 22. září uvedla, že na ni působil velmi dobře a hlava mu myslela. „Bylo vidět, že na všechny věci reaguje, ptá se aktivně,“ dodala.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) prezidenta navštívil 27. září. „Působí, že je v dobré fyzické kondici. Je ale potřeba, aby na sebe dával pozor, protože každá taková hospitalizace s sebou nese zátěž.“

Exprezident Václav Klaus promluvil o Zemanových problémech kvůli alkoholu. „Má určitě vážné zdravotní problémy, s jeho stylem života, s tou skleničkou na straně jedné a cigaretkou na straně druhé, to určitě souvisí, to – myslím – ví každé malé dítě.“ Jeho problémy označil za „jaterní problém“.

Zemanův stav veřejně hodnotí psychiatrička a politička Džamila Stehlíková (LES), podle níž došlo u Zemana vlivem dlouholetého působení alkoholu k masivnímu poškození nervové soustavy. Prezident měl podle ní v nemocnici, kde ho od alkoholu odstavili, náběh na delirium. Vlivem alkoholu ztrácí paměť a orientaci.

„Mimochodem je dojemné, kolik novinářů a politiků z obou koalic projevuje zájem o zdraví pana prezidenta! Můžete být v klidu, drazí,“ dodal Ovčáček, aby o necelou hodinu později opět citoval z Bible, tentokrát o pomlouvačích.

Deník N v úterý odpoledne s odkazem na tři zdroje uvedl, že Zemana v Lánech navštívil ošetřující lékař a ředitel ÚVN Miroslav Zavoral. Měl mu doporučit návrat do nemocnice, což však hlava státu odmítla.

Nemocnice k tomu vydala jen stručné prohlášení: „V pondělí 4. 10. 2021 navštívil ředitel ÚVN profesor Zavoral pana prezidenta v souvislosti s poskytováním zdravotní péče ÚVN panu prezidentovi. Šlo o předem dohodnutou pravidelnou návštěvu u pana prezidenta. Dle zákona o zdr. službách nebude ÚVN informovat o skutečnostech souvisejících s poskytováním zdravotní péče pacientovi.“

6. října: Prezidenta národ uvidí

V noci z úterý na středu spekulace o prezidentově zdraví na sociálních sítích vyvrcholily informacemi, že prezident v noci zemřel. Hrad na to reagoval v půl deváté ráno, kdy kancléř Vratislav Mynář poskytl vyjádření rádiu Frekvence 1. „Jsou to nesmysly. Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,“ řekl.

Později se vyjádřil i Ovčáček, podle něhož prezident pracuje v Lánech a včera se věnoval přípravám oslav svátku 28. října a podepsal dekrety vyznamenaných. „V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ dodal.

7. října: Znovu přišel lékař

Ve čtvrtek do Lán znovu přijel lékař Miroslav Zavoral. Výstupem ale bylo pouze prohlášení, že lékař nedoporučil Zemanovi jít k volbám. „Návštěva prof. Miroslava Zavorala u pana prezidenta v Lánech je plánována. Tedy žádná senzace se nekoná, milí novináři. Buďte v klidu,“ tweetnul nejprve Ovčáček.

O pár hodin později uvedl, že šéf Ústřední vojenské nemocnice Zavoral prezidentovi doporučil, aby si místo cesty do volební místnosti nechal do lánského zámku doručit volební urnu.

8. října: Prezident je nemocný, přiznává Hrad

V pátek mluvčí v Rádiu Z poprvé přiznal, že prezident je nemocný. Po hospitalizaci podle něj musí nabrat síly.

Ukázat prezidenta však nechtějí, dokazování jeho stavu není prý důležité. „Musíme si uvědomit, že je mu 77 let, to už je věk stáří, a to se prostě mohou některé neduhy objevit. Lidé to znají z vlastních životů. Teď je důležité, aby pan prezident měl dostatek sil pro další práci. Není potřeba ho takzvaně někde ukazovat,“ řekl k tomu, zda prezident v době voleb veřejně vystoupí.

Uvedl, že Zemanův stav ho neomezuje ve výkonu ústavních pravomocí a že je připraven přispět k sestavení vlády.

Reklama

Doporučované