Hlavní obsah

Tři týdny na Marsu. Účastníci experimentu na kamery popsali, co se s nimi dělo

Pusťte si Záhady Josefa Klímy: Tři týdny na Marsu – klaustrofobie a ponorka, shodují se účastníci vědeckého experimentu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Experiment se uskutečnil ve vesmírném simulátoru uprostřed pouště v americkém Utahu.

Článek

„Ven jsme mohli chodit jen ve skafandrech, museli jsme jíst dehydrovanou stravu, extrémně šetřit vodou, mimo vesmírnou loď se pohybovat minimálně ve dvou a s vysílačkou a mluvit úředním jazykem ve vesmíru, čili anglicky. Prostě jste skutečně na Marsu,“ popisuje extrémní podmínky vědeckého výzkumu jeden z jeho účastníků, režisér Benjamin Tuček.

Stát se součástí experimentu v Utahu bylo velice obtížné – speciální komise vždy posuzuje vědecký záměr projektu. Sjíždějí se sem astrofyzici, geologové, biologové a psychologové z celého světa, aby zkoumali podmínky pro pobyt na skutečném Marsu.

V této konkurenci se rozhodl zabojovat o unikátní možnost i tým českých filmařů. Jejich originální nápad – zkoumat, zda by šel na Marsu natočit film – členy komise zaujal natolik, že projektu v čele s Benjaminem Tučkem dali zelenou.

„Byli jsme posádka číslo 154, ale první štáb na světě, který tady mohl natáčet film. Tohle se ještě nikomu nepovedlo. Film vznikl v neuvěřitelně těžkých a náročných podmínkách. A je více než pravděpodobné, že se mi podruhé nenaskytne příležitost vrátit se sem a znovu natáčet. Jsem nesmírně vděčný, že jsem tady byl právě já,“ říká režisér filmu Mars, který měl loni na podzim premiéru v českých kinech.

Mimo hlavní vědecký záměr natočit film měl každý z herců „astronautů“ svou skutečnou vědeckou profesi. Herečka Petra Nesvačilová byla například zdravotník. Herec Tomáš Jeřábek zase údržbář habitatu a Halka Třešňáková byla biologem starajícím se o rostliny. Prostě každý plnil funkci, kterou by plnil skutečný astronaut. A každý večer od sedmi do devíti psal každý z herců – vědců – zprávu do velícího centra Mars Society o stavu posádky a o sektoru, který měl na starosti.

Pokud by anglicky psané reporty nedorazily do centra včas, vznikl by problém a mise by tak mohla být vyhodnocena jako neúspěšná.

Jak česká posádka uspěla v boji o přežití na „Marsu“, co všechno americká Mars Society vlastně sledovala a chtěli by účastníci experimentu do skutečného vesmíru? Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované