Hlavní obsah

Tři Tygři nechtějí „žebrat“ o peníze, rozjeli „ostravský Netflix“

Rozhovor s majitelem Divadla Mír a hercem Albertem Čubou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V době zavřených divadel nejdřív na digitálním jevišti vybrali miliony korun, teď herci ostravského Divadla Mír přicházejí s vlastní videoplatformou a pokračováním úspěšného seriálu sKORO NA mizině.

Článek

Od 12. října jsou divadla po celém Česku znovu uzavřena, v tomto roce podruhé. Sezona to byla po všech stránkách podivná. Některé herecké soubory však donutila najít si k divákům jinou cestu.

Ostravské Divadlo Mír nejprve vybíralo od diváků příspěvky do virtuálního kloboučku v rámci živě vysílaných skečů, před pár dny však spustilo vlastní videoplatformu MírPlay, kterou chce změnit systém finanční podpory od diváků.

Už nechceme být pouličními umělci internetu

„My bychom chtěli kompletně přejít na tento systém, protože v systému vkukného a příspěvků pomocí QR kódů se necítíme úplně komfortně. Je to pořád o takovém zvláštním vztahu mezi námi a lidmi, kteří peníze posílají. Jsme na úrovni pouličních umělců. Pomoc ale nepotřebují jen divadla, těch subjektů je strašně moc. A my jsme se chtěli přesunout do vztahu zákazník a ten, který něco nabízí,“ vysvětluje změnu strategie majitel Divadla Mír Albert Čuba.

Divadlo Mír

Založeno v roce 2016 Albertem Čubou, který je zároveň jediným majitelem.

Zaměřuje se převážně na komediální inscenace, nemá stálý herecký soubor.

11. prosince tak Tři Tygři spustili vlastní videoplatformu MírPlay, kde nabízí placený obsah v podobě filmových inscenací, skečů Tří Tygrů, záznamů divadelních představení, ale i nových filmů či seriálů. A ačkoliv platforma běží jen pár dní, zájem je veliký.

„Naše očekávání MírPlay zatím splnilo, kalkulovali jsme, že by bylo fajn, kdybychom získali alespoň tři tisíce přispěvatelů a my jsme aktuálně na hodnotě dva tisíce přispěvatelů, a bez jakékoliv placené reklamy. Je to určitě dobré číslo, ale byli bychom rádi, kdyby bylo ještě větší,“ popisuje Čuba.

Divadlo Mír přišlo o miliony korun

Předplatné stojí 90 korun měsíčně nebo 900 korun ročně a Divadlu Mír umožňuje vydělávat v době zákazu hraní pro diváky alespoň nějaké peníze. Během první vlny totiž muselo vrátit na vstupném 1,3 milionu korun, v druhé vlně covidu to byla obdobná částka, u té je však naděje, že se představení stihnou odehrát do konce června 2021.

„A pak jsou tady peníze, které jsme vydělat mohli, ale nikdy na to nedošlo, protože jsme nemohli hrát. My jsme měli tržbu nějaký 130 tisíc korun za jedno vyprodané představení. Když jsme mohli hrát v letošním roce, tak jsme měli 98procentní vyprodanost sálu a byli jsme schopni odehrát deset představení v měsíci. Takže jsme mohli vydělat 1,3 milionu korun každý měsíc a nevydělali,“ komentuje finanční situaci Čuba, který je zároveň hercem a režisérem.

Herci Divadla Mír by byli bez příjmů

Za šest měsíců, kdy v letošním roce nemohli hrát, tak celkově přišli o 7,8 milionu korun, což je ztráta, která se podle Čuby nedá vůbec srovnávat se stávajícími příjmy. Díky novým projektům ale mohou zaměstnat i další umělce, kteří by jinak byli bez práce.

„My samozřejmě dáváme práci i dalším hercům, především těm na volné noze. Protože však Divadlo Mír sídlí v Ostravě, tak tu moc herců na volné noze není. Dají se spočítat na prstech jedné ruky, možná dvou. Na rozdíl od Prahy, kde jsou herců na volné noze třeba stovky a situace je tedy úplně jiná. Herci v Ostravě jsou v naprosté většině zaměstnanci příspěvkových organizací, takže oni mají zajištěný svůj standardní příjem. Toto se Divadla Mír ale netýká, takže musíme něco dělat, aby herci alespoň nějaký příjem měli,“ popisuje situaci v Ostravě Čuba.

Tři Tygři

Ostravský komediální a improvizační soubor pravidelně vystupující v ostravském klubu Heligonka.

Tvoří jej herci Štěpán Kozub, Robin Ferro, Vladimír Polák a Albert Čuba.

Pravidelně publikují videa i na YouTube, kde mají přes 200 tisíc odběratelů.

Další práci díky popularitě Tří Tygrů získávají i jiné umělecké profese. S tvůrci seriálu Lajna se například spojili při vzniku čtvrté epizody internetového seriálu sKORO NA mizině, která bude mít premiéru 20. prosince.

Epizoda bude o druhém lockdownu, následující díl pak o tom, jak to dopadne, když se herec začne živit rukama.

Reklama

Související témata:

Doporučované