Hlavní obsah

Tři ženy, které měl dříve obtěžovat Trump, veřejně vyzvaly Kongres k zahájení vyšetřování

Tři údajné oběti obtěžování Donalda Trumpa apelují na Kongres, aby případy vyšetřilVideo: AP

 

Reklama

Na obvinění Donalda Trumpa ze sexuálního obtěžování reagoval Bílý dům odmítavě. Svědectví žen jsou podle něj absurdní a ve většině případů napadnutelná.

Článek

Tři ženy, které loni prezidentského kandidáta a pozdějšího volebního vítěze Donalda Trumpa obvinily ze sexuálních útoků, apelují na členy Kongresu, aby se případem začali zabývat. Rachel Crooksová, Jessica Leedsová a Samantha Holveyová k tomu vyzvaly na pondělní tiskové konferenci v New Yorku.

„Vyzýváme kongresmany, aby zapomněli na svou stranickou příslušnost a začali Trumpa vyšetřovat pro nevhodné sexuální chování,“ prohlásila na tiskové konferenci Crooksová, která kdysi pracovala jako recepční v Trumpově newyorském hlavním stanu Trump Tower. V roce 2005 ji údajně Trump bez jejího souhlasu osahával a líbal.

„Byla jsem šokována a ponížena,“ řekla Crooksová. Přeje si, aby byl prezident hnán k odpovědnosti stejně jako Harvey Weinstein, hollywoodský producent, který má údajně na svědomí desítky podobných prohřešků.

Leedsové se prý Trump nešetrně dotýkal v 70. letech cestou v letadle. „Měl ruce všude, sahal na mě a líbal mě,“ prohlásila. Holveyovou podle jejího svědectví Trump ostentativně okukoval „jako kus masa“, když se účastnila soutěže krásy, kterou pozdější prezident organizoval.

Ještě před tiskovou konferencí v pondělí všechny tři ženy pozvala do své talkshow moderátorka televize NBC Megyn Kellyová. Samantha Holveyová v pořadu popsala bolest, kterou Trumpovým obětem způsobilo jeho zvolení do nejvyšší ústavní funkce. „Chceme Americe ukázat, kdo ten člověk je a hlavně jak pohlíží na ženy,“ řekla v televizi. Nynější vlna odhalení nepřístojného chování politiků, manažerů a novinářů je podle ní šancí otevřít kauzu proti Trumpovi znovu.

Bílý dům na talkshow zareagoval odmítavě. Tvrzení žen údajně vystavených Trumpově zvůli, je podle prohlášení prezidentské kanceláře „ve většině případů napadnutelné“. Načasování a absurdita těchto falešných obvinění hovoří samy za sebe, dodal Bílý dům.

Reklama

Doporučované