Hlavní obsah

Třicet britských námořníků pomohlo na Gibraltaru zadržet tanker s íránskou ropou. Napětí opět stoupá

Gibraltar zadržel íránský ropný tanker mířící do Sýrie, mohl porušit sankce EU i USA.Video: Jana Lipská, Reuters

 

Reklama

V době vyostřených vztahů mezi USA a Íránem zadržely britské úřady supertanker kvůli podezření, že převáží íránskou ropu do Sýrie a porušuje sankce.

Článek

Úřady na Gibraltaru zadržely ve čtvrtek supertanker, u něhož mají podezření, že převážel íránskou ropu do Sýrie. To by znamenalo porušení sankcí Evropské unie vůči Sýrii a amerických sankcí vůči Íránu, uvedla agentura Reuters.

Íránská diplomacie označila zadržení tankeru za nelegální a Teherán si kvůli incidentu předvolal britského velvyslance Roberta Macaireho.

Tanker Grace 1 podle údajů společnosti Refinitiv Eikon naložil íránskou ropu 17. dubna. Na lodi byly zřejmě více než dva miliony barelů ropy. Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton zadržení plavidla uvítal a doplnil, že Spojené státy a jejich spojenci budou i nadále bránit syrské a íránské vládě v „profitování z nedovoleného obchodu“.

Britské úřady u Gibraltaru na jihu Pyrenejského poloostrova podle španělského ministra zahraničí Josepa Borrella tanker zadržely na žádost Spojených států.

Borrell také řekl, že Španělsko zvažuje důsledky operace, protože tanker byl zadržen ve vodách, které Madrid považuje za své.

Borrell byl tento týden navržen na šéfa unijní diplomacie po Italce Federice Mogheriniové.

Londýn dnes naopak „rozhodné počínání“ Gibraltaru uvítal. Krok je podle mluvčího premiérky Theresy Mayové jasným vzkazem, že porušování sankcí EU je nepřijatelné.

Zpravodajský web BBC později uvedl, že se na zadržení tankeru podílelo 30 britských námořníků, kteří na místo přiletěli ze Spojeného království na žádost Gibraltaru. Na tanker plující pod panamskou vlajkou se tým spustil z helikoptéry a celá operace se obešla bez střelby.

Podle analytika BBC je jasné, že loď byla zadržena kvůli sankcím EU vůči Sýrii, nikoli kvůli americkým sankcím proti Íránu. Zároveň se však jeví jako pravděpodobné, že USA a Spojené království plavbu Grace 1 sledovaly delší dobu. Tanker s takto cenným nákladem by totiž za běžných okolností plul výrazně kratší cestou skrze Suezský průplav, i kdyby to mělo znamenat rozdělení nákladu do několika menších tankerů. Kapitán tohoto plavidla ale zvolil delší cestu kolem Afriky. Je proto otázka, zda tato trasa neměla zamaskovat, že destinací plavidla bylo středomořské pobřeží Sýrie.

Foto: GIBRALTAR GOVERNMENT HANDOUT / REUTERS

Trasa, kterou plul ropný tanker z Íránu do Sýrie, než byl zadržen v Gibraltaru.

Washington se o tanker zajímal, protože je odhodlán zabránit Íránu v profitování z obchodování s ropou ve chvíli, kdy islámská republika čelí americkým sankcím. Británie by ale podle BBC nezakročila na takto zdůvodněnou žádost USA. Když se ale 330 metrů dlouhý tanker dostal do vod Gibraltaru, britské úřady dospěly k závěru, že nemají jinou možnost než jednat v souladu se sankcemi EU proti Sýrii, které Londýn silně podporuje, míní analytik.

Přesto ale podle BBC bude pro Británii těžké zbavit se nařčení, že jednala na žádost USA. To je problematické zejména proto, že to nahrává íránskému přesvědčení, že Evropa není opravdu odhodlána zachránit mezinárodní jadernou dohodu s Íránem, od které loni odstoupily USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované