Hlavní obsah

Třicet let bez léků a jídlo obden. Jaroslav Dušek o meditacích, včelách i Babišovi jako novém typu člověka

Výzva s Jaroslavem Duškem: I dělník u pásu může brát svou práci jako určitou formu meditace.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Babišova věta, že chce stát řídit jako firmu, se mi zdá vtipná. Jen nám neřekl, že to chce řídit jako svoji firmu,“ říká herec Jaroslav Dušek, který právě tuto větu zakomponoval do své nové divadelní hry Sláva strojů a měst.

Článek

Filmoví diváci jej znají například jako učitele Sašu Mašlaně z kultovních Hřebejkových Pelíšků, mimochodem filmu, který právě slaví 20. narozeniny.

Divadelní fanoušci navštěvují jeho improvizační večery nebo nově představení podle knihy Jaromíra Rašína z roku 1929 o temné vizi budoucnosti. A čtenáři lifestylových časopisů zase registrují jeho originální životní styl – i v zimě chodí bez bot, od roku 1991 nespolknul jediný lék a vyznává velmi střídmé stravování.

Prášky ne, radši jiný doktor

„Lidé se vám snaží vsugerovat, že když jste zdraví, tak přijde nemoc. Potkávám devadesátileté lidi a zjistíte, že oni se o léky moc neopírají. Když mi chce doktor předepsat léky, odpovím, že si vyjednám jiného. Znám lékaře, kteří vědí, že lék je krajní varianta,“ pronáší ve Výzvě Jaroslav Dušek věty, které opět bezesporu spoustu lidí nadzvednou. Jak ale sám zdůrazňuje, svůj přístup k životu nikomu nevnucuje, ale on je takto spokojený.

V rozhovoru se vyjadřuje i k „ocenění“ bludným kamenem od Českého klubu skeptiků z roku 2008. Tehdy tuto výsměšnou cenu dostal za své názory, že není třeba používat opalovací krémy a že člověk nemá potřebu tak často jíst.

„Stačí jíst jen jednou denně nebo obden. Od dětství vám ale někdo zaměří pozornost na to, že musíte jíst minimálně třikrát denně, ale to je zbytečné,“ říkal Dušek a skeptici mu odpověděli: „Zkuste, mistře, vysvětlit hladovějícím Sudáncům, že nemají indoktrinovat své děti báchorkami o stravě. Zrušení humanitárních pomocí jistě pochopí jako motivující výzvu. Světla a vzduchu mají dost, tak ať si najdou jinou zábavu než ausgerechnet jídlo.“

Dušek se ve Výzvě do „skeptiků“ pustil: „Tahle civilizace je obézní. Je víc obézních než hladovějících, žádal bych od skeptiků víc racionálního pohledu.“

Roboti a 18 hodin práce denně

O neduzích moderní společnosti, kdy se ze života lidí vytrácí radost a často stereotypní a ubíjející práce se stává jen prostředkem obživy, nikoliv štěstí, pojednává i nové představení Jaroslava Duška Sláva strojů a měst vycházející z 90 let staré knihy Jaromíra Rašína.

Šéfa ČEZu Daniela Beneše a premiéra Andreje Babiše v této souvislosti Jaroslav Dušek zmiňuje jako lidi, kteří se chlubí, že pracují až 18 hodin denně. „Možná, že Babiš už také bude člověk nového typu. To je nádhera, jak se tu tihle roboti potkávají,“ říká Dušek.

V poslední části Výzvy se vrací k filmovým Pelíškům, které ho před 20 lety proslavily. Dozvíte se například, kdo do filmu přinesl větu „Přicházím s nabídkou kvalitního sexu“ a jak se v erotické scéně s Evou Holubovou ocitla citace z Kámasútry o poloze mléka a vody a štípání bambusu.

Záznam rozhovoru s Jaroslavem Duškem najdete ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Doporučované