Hlavní obsah

Třicet tisíc obětí, přeplněné nemocnice. Kronika pandemie má pokračování

Foto: Seznam Zprávy

Hostem podcastu Miloše Čermáka byl novinář Vojtěch Gibiš z Televize Seznam, spoluautor knihy Pandemie.

Reklama

Článek

Novinář Vojtěch Gibiš je jeden z nejvýraznějších autorů píšících o covidu a pandemii. Loni společně s Michalem Kubalem vydali knížku Pandemie, a protože byla úspěšná a také proto, že skutečná pandemie zatím stále neskončila, napsali letos druhý díl.

Právě vychází s podtitulem Anatomie krize. Společně s Michalem Kubalem v knize popisují jak politické zákulisí pandemie, tak dění v přeplněných nemocnicích nebo na záchrankách.

„Máme zaznamenané třeba hádky na vládě, kdy odpůrci dalšího uzavření restaurací loni na podzim obhajovali jejich provoz tím, že jinak zůstane 1,5 milionu litrů nevytočeného piva. Ministr školství Robert Plaga na to opáčil, že nějaké pivo je mu jemně řečeno ukradené, když mu zavírají statisíce dětí na domácí výuku,“ popisuje novinář.

S Vojtěchem Gibišem jsme mluvili o tom, jak je možné, že počty nakažených a hospitalizovaných kopírují prakticky přesně situaci loni na podzim, možná s rozdílem jednoho měsíce. V čem je situace podobná a v čem se naopak liší. Zajímalo mě, s jakým sólokaprem přijde knížka Pandemie tentokrát. Loni to byl exkluzivní rozhovor s do té doby utajovaným „mužem s excelovými tabulkami“, který na jaře 2020 přesvědčil vládu o tom, že situace je vážná.

Vojtěcha Gibiše jsem se samozřejmě zeptal také na to, jak prožíval to, když covidem sám onemocněl, a to poměrně s vážným průběhem. A proč si myslí, že by očkování mělo být aspoň částečně povinné, a proč nás nezachrání větší testování. Chtěl jsem vědět, kdo byl podle jeho názoru nejlepší covidový ministr zdravotnictví a jaký by mohl být ten budoucí v nové vládě. A také kterému z českých expertů na covid Vojtěch Gibiš nejvíc věří a požádal by ho o radu. Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované