Hlavní obsah

Tričko, boty, hodinky, všechno z Číny. Padělky připraví oficiální prodejce v Česku o 16 miliard

Padělky nás stojí 16 miliard korun ročně, nejvíce nás zásobuje Čína a Hongkong.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Celosvětový trh s padělky má hodnotu 460 miliard eur, jeho podíl vzrostl na 3,3 procenta celosvětového obchodu, ukázala to studie Trendy v obchodě s padělky a s pirátskými výrobky, kterou zpracovaly OECD a Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO).

Článek

Kvůli padělkům přicházejí výrobci a prodejci v Česku zhruba o 16 miliard korun ročně, ukazují data celníků, obchodní inspekce a Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví.

Pokud se ušlé tržby kvůli padělkům přepočtou na osobu, vychází podle zmíněné analýzy na 1530 korun na zákazníka. O tolik víc by oficiální prodejci utržili, kdyby nebylo padělků.

Statistiky Celní správy ČR však ukazují, že v jednom ohledu se Česko ze statistiky světového obchodu vymyká. Vrchol plagiátorství už má totiž nejspíš za sebou. Jak hodnota, tak množství zajištěného padělaného totiž dosáhly vrcholu v roce 2016, kdy celníci zajistili téměř pět milionů kusů padělků, jejichž hodnota přesahovala 625 milionů korun. V loňském roce to však bylo pouze lehce přes 378 tisíc kusů, jejichž hodnota přitom byla nižší než 380 milionů korun.

Opačný vývoj ale zaznamenává Česká obchodní inspekce, která v roce 2018 zabavila celkem 41 379 kusů padělků, což je o 2 994 kusů padělků více než v roce 2017. Vzrostla také hodnota tohoto zadrženého zboží. Zatímco v roce 2017 činila necelých 84 milionů korun, v loňském roce to už bylo více než 92 milionů.

Produkce padělků je celosvětovým problémem, největším počtem pirátských výrobků však celý svět zásobí Čína a Hongkong. Mezi nejvíce padělané zboží patří zejména obuv, oděvy, kožené výrobky, elektronika, hodinky, parfémy, hračky. Velmi podobná je v tomto směru situace i na českém trhu.

Reklama

Doporučované