Hlavní obsah

Trigema začala s demolicí objektu kvůli výstavbě Dvou věží v Praze 12

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Investiční skupina Trigema v úterý začala s demolicí nákupního střediska na sídlišti Kamýk ve Vosátkově ulici v Praze 12. Namísto něj chce developer postavit nové obchodní centrum a bytový dům s devíti a 15 nadzemními podlažími.

Článek

Proti výstavbě takzvaných Dvou věží s původně navrženými 18 a 14 nadzemními patry se ohradilo vedení radnice Prahy 12. Trigema projekt přepracovala a zmenšila. Podle radních však jde o předimenzovanou stavbu, která zhorší v okolí dopravní situaci i kvalitu života. Podle Trigemy jsou ale navržené domy v souladu s územním plánem a argumenty radních jsou nerelevantní. Investiční skupina proto na radní podala žalobu.

„Chápeme, že uzavření obchodního střediska může občanům způsobovat problémy, a proto je naší prioritou, abychom celý projekt postavili co nejrychleji,“ uvedla mluvčí společnosti Trigema Petra Martínková. Objekt by chtěla mít Trigema postavený do dvou let od vydání stavebního povolení. Pro zahájení stavebního řízení zatím podle mluvčí skupiny Trigema chybí souhlas Prahy.

Do veřejného prostoru v Praze 12 bude podle Martínkové developer investovat. O obsahu a výši investic se bude v nejbližší době jednat. Podle mluvčí lze očekávat investice do veřejného prostoru zhruba za deset milionů korun.

Rada Prahy 12 stavbu svým usnesením odmítla v srpnu. Místostarostka Prahy 12 Eva Tylová (BEZPP/Piráti s podporou Zelených) tehdy uvedla, že trvá předimenzovanost navrženého objektu ve srovnání s okolní zástavbou, hrozí úbytek parkovacích stání pro místní obyvatele a v místě navrženého projektu bude chybět občanská vybavenost. Podle místostarosty Prahy 12 Petra Šuly (TOP 09) stavba není v souladu se stabilizovaným územím. Nesouhlasné stanovisko radnice vůči projektu zvanému Dvě věže potvrdilo na konci září i zastupitelstvo Prahy 12, když podpořilo petici občanů proti výstavbě. Trigema argumenty radních odmítá a v neděli 3. října odeslala na Městský soud v Praze žalobu na Městskou část Prahy 12. Podle místostarostky Tylové je žaloba zásahem do práv městské části na samosprávu a ochranu veřejného zájmu vlastních obyvatel, jak dříve uvedla.

Trigema koupila objekt původního nízkopodlažního obchodního centra v roce 2018 s cílem jej zbourat a postavit na jeho místě dva moderní bytové domy s obchodním parterem. Věže měly původně mít 18 a 14 nadzemních pater. Návrh ale nedostal od úřadů potřebná povolení, a proto doznal změn. Nyní mají plánované objekty mít devět a 15 pater, v nichž by měly být byty asi pro 300 obyvatel. K nim jsou projektované třípodlažní podzemní garáže.

Reklama

Doporučované