Hlavní obsah

Trikolóra má na účtu 160 tisíc od dárce, který čelí 11 exekucím

Foto: PATRIK UHLÍŘ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Lídrem Trikolóry je Václav Klaus mladší. Jeho hnutí podle zjištění Seznam Zpráv financují i lidé v exekuci nebo firmy, které nevykazují žádné příjmy.

Reklama

Hnutí Trikolóra financují lidé v exekuci nebo firmy, které nevykazují žádné příjmy. Seznam Zprávy analyzovaly jeho transparentní účet a seznam darů fyzických a právnických osob.

Článek

Na seznamu sponzorů politického hnutí Trikolóra, jehož lídrem je Václav Klaus mladší, figuruje vedle řady jiných jihlavská stavební společnost Ardetta JV.

Koncem července poslala na transparentní účet hnutí 160 tisíc korun a její čtyřicetiletý majitel Jan Vítek říká, že přesně ví, komu a proč peníze poslal.

„Jsou to peníze na podporu pana Krásy, předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením, který za Trikolóru kandiduje do Senátu. A já bych ho tam rád viděl,“ vysvětluje Seznam Zprávám. „Kdyby se tam Krása dostal, bylo by to fajn. Myslím, že to dělá a myslí s námi dobře,“ dodává ke své volbě.

Stavební společnost Jana Vítka na webových stránkách uvádí, že stavěla zábavní parky, letiště nebo obchodní centra v Rusku, Německu nebo ve Švédsku, a přece existuje věc vzbuzující otázku, jak si její majitel mohl velkorysou podporu politického hnutí dovolit.

V polovině prosince minulého roku totiž dorazil Janu Vítkovi exekuční příkaz na obchodní podíl v Ardettě bezmála na sto tisíc korun. Od té doby nesmí společnost prodat, převádět nebo ji zatěžovat. Naopak soudní exekutor ji prodat může, a tím pádem uspokojit věřitele.

Jana Vítka prý exekuční příkaz překvapil.

„Představte si, nějaký člověk, asi Uzbek, si vzpomněl, že jsem si já jako osoba před deseti lety u něj objednal nějaký překlad něčeho,“ podivuje se podnikatel. „Vůbec jsem o tom nevěděl. Přišlo to k soudu na základě čehosi a ten to samozřejmě odsoudil,“ vypráví Jan Vítek a dušuje se, že dluh prý už zaplatil.

Soudní exekutor Zdeněk Zítka to však odmítá. „Jsem vázán mlčenlivostí, mohu ale potvrdit, že exekuce stále není ukončena,“ řekl Seznam Zprávám.

Takříkajíc o tom nevím

V centrální evidenci exekucí nemá Jan Vítek exekuci jednu, ale ještě dalších deset.

Evidovány jsou jak na fyzickou osobu, tak na živnost dopravce, kterou dříve provozoval. Nejstarší pochází z roku 2009. Ta poslední je z března 2019.

Jedná se o exekuce od pěti set korun po padesátitisícové částky. Dohromady je to zhruba 200 tisíc korun, avšak bez úroků z prodlení, soudních poplatků, nákladů exekučního řízení a dalších nákladů.

Na logickou otázku, proč tedy nejprve nezaplatil své dluhy a až pak neposlal dar 160 tisíc hnutí Trikolóře, má Jan Vítek poněkud zvláštní odpověď. „Pravda, zní to asi hloupě, ale mně se nikdo neozývá, že by něco chtěl. Takže já o těch exekucích takříkajíc nevím,“ říká podnikatel.

Podle advokáta specializujícího se na exekuce Petra Němce, je takový přístup legální. Právník říká, že je nutné rozlišovat mezi exekucemi vedenými proti fyzické osobě, nebo proti firmě.

„Z pohledu morálního je pochopitelně nefér, pokud někdo udělá dluhy a s těmi se nevypořádá a žije si na vysoké noze, ačkoliv někomu způsobil třeba druhotnou platební neschopnost, ale je to tak,“ uvedl advokát.

Kandidát Trikolory do Senátu Václav Krása Seznam Zprávám řekl, že exekuce svého donátora řešit nebude.

„Ten pán mě chtěl podpořit, tak mě podpořil. Já nebudu ty jeho exekuce řešit. Neříkám, že je mi to lhostejné, ale prostě ten pán mě podpořil a samozřejmě já ty peníze na kampaň potřebuji, to je pravda, to potřebuje každý, kdo kandiduje,“ uvedl Václav Krása.

Je mi sympatický za čtvrt milionu

Obec Ostrá, okres Nymburk. Na jejím okraji bydlí v rodinném domku Jan Pudil, profesionální hasič, zastupitel uskupení Za lepší budoucnost obce Ostrá a majitel pražské společnosti Admass. Ta v polovině loňského prosince poslala hnutí Trikolóra jeden z nejvyšších darů – 250 tisíc korun.

„Mám k panu Klausovi sympatie a líbí se mi jeho názory, které čtu na Facebooku,“ vysvětluje nynější člen hnutí Trikolóra Jan Pudil a současně dodává, že předsedu sleduje jen zpovzdálí. Osobně se s ním nesetkal. „Myslím si, že je trochu oživením na té naší politické scéně, která mě tu štve. A moje firma si to mohla dovolit,“ říká.

Majitelem a jednatelem společnosti, která obdarovala Trikolóru částkou čtvrt milionu korun, se stal Jan Pudil v červnu 2019, tedy půl roku předtím, než z firemních peněz finanční dar na transparentní účet poslal.

Ověřit si, zda si firma něco takového dovolit mohla, jak říká jednatel Pudil, z veřejně dostupných údajů nelze. O společnosti lze vyčíst jen to, že hlavním předmětem činnosti je pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

„Z poslední uveřejněné účetní závěrky za rok 2017 plyne, že Admass neeviduje žádný hmotný ani nehmotný investiční majetek, žádné rezervy, neměla žádné zaměstnance a kvůli nakumulovaným ztrátám vykázala záporný kapitál 19 tisíc korun,“ říká Ladislav Mejzlík, děkan Fakulty financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze.

„Tyto údaje jsou ale z období před prodejem společnosti panu Pudilovi a novější nejsou k dispozici. Ačkoliv to zákon o účetnictví vyžaduje,“ dodává Mejzlík.

V podnikatelské kariéře pana Pudila však taká najdeme exekuční zápletky. Podle výpisu z obchodního rejstříku figuroval v dalších šesti českých a slovenských firmách. Je dohledatelné, že všechny jsou předlužené a v úpadku. Na čtyřech visí exekuce a tři noví majitelé mají bydliště na městských úřadech.

„No a co,“ reaguje na tato zjištění Jan Pudil. „To je přece naše věc. My si vyděláváme peníze, jak uznáme za vhodné, a nemám s tím žádný problém. Tak ho tam nehledejte vy,“ uzavírá jeden z nejštědřejších dárců hnutí Trikolóra telefonický hovor.

A víc se o příspěvku bavit nehodlá.

Ani korunu ze zahraničí

Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší rozhovor o dárcích, kteří financují jeho hnutí, odmítl.

„Zeptejte se jich. My jsme je zveřejnili, jsou na transparentním účtu a máme darovací smlouvu asi na tisíc dárců,“ uvedl v telefonickém rozhovoru pro Seznam Zprávy, který pak zakončil rázným dovětkem: „Všech darů si vážíme. Tečka.“

Příliš sdílný pak není ani v hovoru o zahraničních sponzorech.

Koncem ledna totiž navrhla Trikolóra absolutní zákaz financování českých politických stran ze zahraničí a její lídr Klaus mladší na tiskové konferenci hlásal zásadu, že česká politika by měla být ovlivňována českými firmami.

To samé zopakoval v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „My přijímáme dary pouze od českých subjektů a osob.“

Asi nevěděl, že v polovině července přistálo na transparentním účtu padesát tisíc od společnosti Leuze Engineering Czech, která vyrábí optické senzory. Na stránkách firmy se píše, že „v prosinci 2019 se stala součástí nadnárodní společnosti Leuze electronic GmbH se sídlem v Německu“.

Václav Klaus mladší Seznam Zprávám po telefonu zopakoval, že „když je to český subjekt, dar přijmou, když ne, odmítnou ho“.

Od redakce si pak vyžádal konkrétnější dotazy. Ač byly zaslány, ani po dvou dnech nikdo neodpověděl.

Reklama

Doporučované