Hlavní obsah

Trikolóra má šanci odčerpat hlasy SPD i ANO, exprezident Klaus ale lidi spíš odrazuje

Foto: ČTK/Zehl Igor

Václav Klaus ml. se v sobotu na sněmu Trikolóry stal téměř jednomyslně jejím předsedou.

Reklama

Václav Klaus ml. se stal v sobotu téměř jednomyslně předsedou nové politické formace Trikolóra, která má pod heslem „Přišel čas vzít si naši zemi zpátky“ ambice uspět u voličů. Jaké má šance a jak jí pomůže podpora bývalého prezidenta Václava Klause, zjišťoval Seznam u několika znalců volebního chování.

Článek

Jak byste charakterizoval Trikolóru?

Jan Herzmann, sociolog: Je to národnostně orientovaná, možná až nacionalistická, krajně pravicová formace, která zatím na české politické scéně chyběla.

Daniel Prokop, analytik ve společnosti Median: Jde o stranu, která je v Česku nejblíže pravicovému populismu Trumpova typu.

Má strana šanci uspět?

Pavel Ranocha, analytik agentury Kantar: Jistá šance tady určitě je. Teď mají 3,5 procenta. Nejsou tak daleko od toho, co nabízejí i jiné strany, které tady jsou třeba deset let. Václav Klaus ml. je tahounem Trikolóry, takže kdyby tam nebyl, nemají absolutně žádnou šanci uspět.

Jan Herzmann: Má šanci překonat pětiprocentní hranici, protože může odebrat nějaké hlasy stávající ODS. Asi ne mnoho, ale pravděpodobně k ní přejdou i někteří voliči SPD. Možná dokonce i KSČM. Ta nemá jen komunistické voliče, má také protestní voliče – a Trikolóra má potenciál být protestní stranou.

Dan Prokop: Podle výzkumů lidi volbu nové strany zvažují, ale tyhle výzkumy nejde brát v tuhle chvíli tak vážně. Někdo ještě vůbec neví, že Trikolóra existuje.

Komu může vzít Trikolóra voliče?

Pavel Ranocha: Když jsme se dívali, odkud si bere voliče, tak by to z poloviny mohli být bývalí voliči SPD, ANO a pak konzervativnější ČSSD a ODS. Má si na koho sáhnout.

Dan Prokop: Strana bude cílit na ODS, ANO a SPD.

Je v Česku nyní poptávka po nových lídrech?

Pavel Ranocha: Myslím si, že poptávka tady určitě je. Do značné míry ji ale odčerpává Andrej Babiš.

Jan Herzmann: Obecně platí, že velká část populace touží po silných lídrech a poptávka je tady dlouhodobě. I Václav Klaus starší byl populární proto, že byl silný lídr. Stejná poptávka pak vynesla Zemana i Babiše. Ale myslím si, že poptávka po nových lídrech není. To neznamená, že když se objeví nový lídr, tak že to část voličů netáhne. Táhne. Ukázalo se to na Věcech veřejných, ANO, Úsvitu, pak SPD a teď se to ukazuje na Trikolóře.

Mohl by tím novým lídrem být Václav Klaus mladší?

Jan Herzmann: Nemyslím si, že má něco tak mimořádného a dokázal by táhnout víc než ostatní silní lídři. Jak je ale vidět třeba na ANO, silný lídr dokáže stranu posunout daleko.

Dan Prokop: Nelze vyvozovat, že Klaus ml. uspěje, protože je to jiný typ politika než premiér. Babiš se zaměřuje na technokratický způsob vlády. Klaus ml. naopak cílí na konflikt mezi běžnými lidmi (neboli těmi dobrými) a kulturními elitami, kteří ho ohrožují. Na rozdíl od Babiše bych ho zařadil k silně nacionalistickému pravicovému populismu. Otázka je, jestli Češi chtějí mít tenhle typ populismu i ve vládě.To není jasné.

Jakou váhu v úspěchu strany má podpora Václava Klause staršího?

Pavel Ranocha: My jsme se v květnu ptali v průzkumu na to, proč by lidé neměli zájem o založení Trikolóry. Přestože jsme Klause staršího explicitně nezmiňovali, velmi často v odpovědích zazníval v negativním slova smyslu. Takže lidé mají nejspíš v podvědomí jeho ekonomické kroky a dost možná amnestii na konci jeho prezidentského mandátu.

Jan Herzmann: Oba Klause od sebe nelze oddělit. Nikdo se nebude dívat na Klause mladšího jako na zcela nezávislého od Klause staršího. Vliv je tam velký. Nejsem si jist, jestli Klaus starší půjde do podpory Trikolóry, protože jeho politika byla přece jen jiná. Ale má tam co říct, minimálně v té mezinárodně politické oblasti a kolem Trikolory se pohybuje, takže jí pomáhá.

Reklama

Doporučované