Hlavní obsah

Trikolóra uspěla jen ve Zlínském kraji. Je to o penězích, říká Klaus jr.

Foto: PATRIK UHLÍŘ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší.

Reklama

Počkám na výsledky, půjdu poděkovat, dám si čtyři piva a zítra se poradíme na grémiu, popisuje předseda Trikolóry svůj nejbližší program.

Článek

Tři mandáty ve Zlínském kraji. Tak vypadá vyhlídka volebního zisku v prvních volbách, kterých se zúčastnilo hnutí Trikolóra, jejímž zakladatelem a lídrem je někdejší poslanec ODS Václav Klaus mladší.

Ten si výsledek, kdy se jeho straně nepodařilo s výjimkou zmíněného zlínského regionu dostat do žádného krajského zastupitelstva, vysvětluje financemi. Zlínský kraj je podle něj jediný, kde se dařilo hnutí Trikolóra během kampaně finančně držet krok se zavedenými stranami. Naopak zlínský lídr společné kandidátky Trikolóry, Soukromníků a nezávislých Jaromír Benátek oceňuje práci svého volebního manažera.

V Ústeckém, Středočeském či Jihočeském kraji se volební výsledky Trikolóry pohybují kolem 3,5 procenta.

Ani kandidáti Trikolóry do Senátu neuspěli. Václav Krása v Praze 9, který skončil na třetím místě s 5,89 procenta. Zdeněk Říha v Děčíně získal více než 7 procent hlasů. Propadl také bývalý ředitel komerční televize Vladimír Železný ve volebním obvodě Znojmo, kde svého času ve volbách do Senátu triumfoval.

I proto Václav Klaus mladší hovoří v souvislosti s volebními výsledky spíše o tom, že jeho strana získávala hlavně zkušenosti.

Jak vnímáte výsledek prvních voleb za hnutí Trikolóra?

Zrovna jdeme telefonovat telemostem na Zlínsko. Ukázalo se, že v jediném kraji, kde jsme byli schopní finančně se aspoň přiblížit zavedeným stranám, jsme uspěli. Na Uherskohradišťsku máme přes sedm procent. A v těch krajích to více táhli srdcem a nadšením. Je z toho poučení, že zkrátka bez peněz to nejde.

Poučíte se tedy z toho, jak jste ve Zlínském kraji vedli kampaň?

Nechci to tady rozkrývat, ale bude to vidět asi na transparentních účtech. Ty prostředky na Zlín jsme měli výrazně vyšší. Někde jinde to dělali za pár korun s nadšením. Já jinak sleduji celostátní výsledky a to vychází 3,3 procenta, když tam započtu Prahu. To bylo číslo, které mě zajímalo, jak se blížíme celostátně k těm 5 procentům. A ještě to skáče.

Takže volební úspěch je podle vás hlavně otázkou peněz?

Z velké části ano. Není to lehká disciplína. Známost Trikolóry je malá. Je vidět, že v obcích, kde máme sdružení nebo aktivistu, jsou výsledky i desetiprocentní a ve vedlejší vesnici nemáme ani hlas, protože o nás nevědí.

V Praze a okolí jste relativně hodně vidět byli, minimálně na billboardech. Jak hodnotíte pražské výsledky pana Krásy?

Pan Krása v Senátu byl třetí za velkými favority. Je to vždycky o síle toho kandidáta, myslím, že nejvíce má pan Říha na Děčínsku.

Zvažujete po těchto volebních výsledcích nějaké změny?

Založili jsme hnutí z přesvědčení, nejsme ani velcí fanoušci krajů a Senátu, takže naše základní názory, že bohatství vzniká z práce, že máme hájit české zájmy a že se má hájit tradiční svět, chcete-li, to určitě nezměníme. Určitě se zítra poradíme na grémiu. Teď si počkám na výsledky, půjdu poděkovat Pražanům a Středočechům a pak si dám čtyři piva a zítra se sejde grémium a budeme se radit, co dělat.

Reklama

Související témata:

Doporučované