Hlavní obsah

Tříkrálová sbírka v Plzeňské diecézi má kasičky v obchodech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V květinářstvích, prodejnách potravin, v řeznictvích, lékárnách, na obecních úřadech či v kostelech rozmístila letos plzeňská diecézní charita kasičky tradiční novoroční Tříkrálové sbírky.

Článek

Tentokrát kvůli opatřením proti šíření koronaviru nemohou chodit skupinky koledníků od domu k domu, sbírka je proto virtuální a lidé mohou posílat peníze elektronicky. V Diecézi plzeňské, která zahrnuje Plzeňský a Karlovarský kraj, ale charita umístila 140 zapečetěných pokladniček i na veřejně přístupná místa, řekl ČTK mluvčí diecézní charity Petr Šimek.

Charita se rozhodla kvůli letošní situaci oslovit veřejné instituce nebo obchody, které zůstaly otevřené. Některé kasičky se tak podařilo dostat blíže lidem. Část kasiček je také v kostelech, aby do nich mohli přispět věřící. Při mši ale smí být kapacita kostela naplněna jen z deseti procent. V některých kostelech je pokladnička navíc umístěna v určitých dnech a hodinách. Ke 140 místům přibývají další. Seznam je na webu.

V Plzni je například možné přispět do bezbariérově přístupné pokladničky na vrátnici biskupství, další je na ředitelství diecézní charity, v Karlových Varech je na magistrátu nebo na krajském úřadě. „Některé pracovní kolektivy si převzaly pokladničku a pomáhají nám umístěním stacionární pokladničky v různých podnicích, obchodech nebo provozovnách,“ řekl ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr.

Při poslání online příspěvku je možné zadat poštovní směrovací číslo, název obce či charity a přispět na pomoc do místa nejblíže dárcova bydliště. Ale například senioři, kteří jsou možná nejčastější dárci při Tříkrálové sbírce, nejsou zvyklí pracovat s internetem a mohou mít s online koledou potíže, řekl Šimek. Charita proto vyzývá děti a vnoučata, aby starším lidem, pokud chtějí přispět, s online koledou pomohli.

Tříkrálová sbírka letos trvá do 24. ledna. Pokud by měli lidé zájem zapojit se a založit kolední místo se stacionární kasičkou, je to stále možné, stačí kontaktovat diecézní koordinátorky sbírky, dodal Šimek. Online koleda končí 30. dubna.

Loni Tříkrálová sbírka v plzeňské diecézi dosáhla nejvyššího výtěžku za 20 let trvání akce. Téměř 4000 koledníků vybralo do 1300 pokladniček 5,959.579 korun, meziročně téměř o půl milionu víc.

Reklama

Doporučované