Hlavní obsah

Trilogie 50 odstínů: Proč se tyto filmy staly fenoménem?

Fenomén 50 odstínů: Závěrečný díl trilogie vstupuje do kin, hodnocení má mizerné. Přesto jsou premiéry vyprodané. Proč?Video: Kristýna Gregorová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Film 50 odstínů svobody vstupuje do českých kin. Stejně jako předchozí dva díly, i závěrečný snímek této trilogie je nominován na Zlatou malinu. Hodnocení jsou mizerná, recenze nelichotivé. Nikdo ve vašem okolí nepřizná, že na filmu byl, a když ano, svorně tvrdí, že se jim nelíbil. Přesto jsou premiéry beznadějně vyprodané.

Článek

Proč tomu tak je? Na to jsme se zeptali autorky pořadu Fenomén Karolíny Vrbasové. Ta má jasno. Nejde podle ní ani o výkony herců, filmové zpracování, ani o scénář. Rozhodující je téma a tabu, které je kolem něj opředené a lidi láká.

Naopak důvodem, kvůli kterému se kritici na film pokaždé snesou jako včely na med, je povrchnost. Všichni vědí, že jde i o romanci a že hlavní hrdinové nakonec skončí spolu. Tady asi převratnou zápletku nikdo nečeká. Jenže na téma BDSM praktik, které hlavní hrdina s libostí praktikuje, autoři knihy i scénáře diváka přitáhnou, ale už jej neřeší do hloubky. Hlavní hrdina, který doposud neznal nic jiného než tento typ vztahu, se během jednoho roku promění v milovníka něžného sexu.

Co si o filmu myslí sexuolog a jaké další zajímavé rozpory snímek obsahuje? Pusťte si úvodní video.

Reklama

Související témata:

Doporučované