Hlavní obsah

Třináct let vězení pro Nečesaného - žalobci i napotřetí trvají na tom, že chtěl zabít kadeřnici

Žalobkyně má jasno: Není pochyb, že na kadeřnici v Hořicích zaútočil Nečesaný.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Rozsudek v letitém případu vražedného napadení kadeřnice v Hořicích vynese Krajský soud v Hradci Králové za týden.

Článek

U Krajského soudu v Hradci Králové je těsně před závěrem několik let starý případ pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích, ze kterého je obžalovaný Lukáš Nečesaný.

Rozsudek vynese soud za týden v pondělí 20. listopadu v deset hodin dopoledne, i když závěrečné řeči skončily dnes už v půl jedenácté. Soudce však chce více času na poradu senátu.

Je to zřejmě proto, že má na stole případ, v němž byl obžalovaný už dvakrát - v lednu 2014 a dubnu 2016 - u krajského soudu odsouzen, poprvé na 16 a podruhé na 13 let vězení. Obhajoba však vždy uspěla u Nejvyššího soudu, který nařídil nové projednání a nakonec i výměnu senátu.

V Nečesaného případu má policie jenom řadu nepřímých důkazů a výpověď napadené ženy, která byla při útoku vážně zraněna. I proto dnes v závěrečných řečech žalobkyně a obhajoby zazněly dvě naprosto odlišné interpretace případů.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová je přesvědčená o vině Lukáše Nečesaného. Kromě svědectví poškozené je podle státní zástupkyně proti Nečesanému řada jiných svědectví a důkazů. Je podle ní zcela vyloučeno, že by byl pachatelem někdo jiný.

„Jediným možným pachatelem je obžalovaný... Motivem obžalovaného byl finanční prospěch,“ uvedla žalobkyně v závěrečné řeči.

Naopak obhajoba před soudem prohlásila, že dostupné důkazy Nečesaného jako pachatele vylučují. Zločinu se prý nemohl dopustit.

Video: Promluvila svědkyně, které rodina obžalovaného platila byt

U soudu s Lukášem Nečesaným minulý týden mluvila svědkyně obhajoby.

Ještě před závěrečnými řečmi soud vyslechl poslední svědkyni.

Šlo o ženu, jež si momentálně odpykává trest vězení, a soud na její výpovědi ověřoval důvěryhodnost jiné svědkyně předvolané obhajobou. Tato žena, kterou eskorta přivedla také z vězeňské cely, minulý týden soudu řekla, že byla milenkou hlavního vyšetřovatele případu. Podle ní jí tento policista řekl, že je Nečesaný nevinný a důkazy proti němu zmanipulované.

Dnes vypovídající vězeňkyně však soudu řekla, že je svědectví vymyšlené. Spoluvězeňkyně si prý vše vymyslela v očekávání, že od Nečesaných dostane peníze.

Soud tak bude muset před vynesením rozsudku kromě mnoha důkazů hodnotit i věrohodnost těchto svědectví.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013 těsně před koncem pracovní doby. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10 tisíc korun.

Vážně poraněnou ženu našel později její syn, život jí zachránili lékaři.

Nečesaný, který tehdy studoval poslední ročník střední školy, přiznává, že v kadeřnictví byl. Prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale již zavírala, a proto odešel. Tvrdí, že ženu musel někdo napadnout až po jeho odchodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované