Hlavní obsah

Třináct možných cílů a ušlapaní v davu: krize kolem Íránu, den pátý

Foto: Profimedia.cz

Napětí mezi Spojenými státy a Íránem.

Reklama

Minulý pátek během amerického bombardování bagdádského letiště zemřel generál Kásim Solejmání, jeden z nejvlivnějších mužů na Blízkém východě. Každý den mezi Spojenými státy a Íránem sílí větší napětí. Íránská vláda označila americké vojáky za teroristy a USA zase odmítly udělit víza íránskému ministru zahraničí, aby promluvil na půdě OSN.

Článek

Po smrti generála Kásima Solejmáního minulý pátek se situace na Blízkém východě vyostřila. Během úterka mělo dojít k pohřbu vlivného muže, obřad ale odložili na středu, v rámci smutečního shromáždění v davu zemřely desítky lidí. Úterý také přineslo další silné výroky ze strany Íránu i Spojených států amerických.

Nedokončený pohřeb, 50 ušlapaných

V jihovýchodním íránském městě Kermán se měl v úterý konat pohřeb generála Solejmáního, tamního rodáka. Během tryzny však dav ušlapal více než 50 lidí a počet mrtvých stále není konečný. Zraněných bylo více než dvě stě.

Již v pondělí se do íránských ulic vydaly davy lidí, v hlavním městě Teheránu se sešel milion lidí, aby vyjádřili smutek ze smrti generála. V Teheránu i na úterním setkání v Kermánu černě oděný zástup volal „Smrt Americe!” a nad hlavami nesl podobizny mrtvého Solejmáního a íránské vlajky.

Podle íránských státních médií se ještě přesně neví, na kdy se pohřeb generála přesunul, ovšem předpokládá se, že na středu.

Třináct možností odezvy

Tajemník íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alí Šamchání oznámil, že chce Írán zaměřit třináct cílů v rámci odvety vůči Spojeným státům. Neupřesnil ale, o jaké cíle by se mohlo jednat. Upozornil však, že má podrobné informace o všech amerických základnách a počtu vojáků na Blízkém východě.

Spojené státy americké vydaly upozornění všem svým ambasádám na Blízkém východě o možnosti útoku. Jedním z potenciálních cílů by mohlo být velvyslanectví v izraelském Jeruzalému. Izrael, jako spojenec USA, patří mezi ohrožené státy blízkovýchodního regionu. V rozzuřených smutnících davech v íránských ulicích nezřídka zní i hesla jako „Smrt Izraeli”.

Foto: Majid Saeedi / Getty Images

Solejmáního znal každý Íránec.

Íránský parlament označil americké vojáky za teroristy

V úterý také íránským parlamentem prošel zákon, který označuje americké vojáky za teroristy. Politici reagovali na americké sankce proti Íránským revolučním gardám, stejně tak proti lidem, organizacím a společnostem, které se k nim vážou.

Podle tiskové agentury Fars také stejný den íránští poslanci ve zrychleném řízení schválili finanční pomoc 223 milionů dolarů pro organizaci Kuds, jejímž lídrem byl právě generál Solejmání. Částka je určená k pomstění jeho smrti.

Džavád Zaríf chtěl promluvit v OSN, nedostal víza

Americká stanice CNN zveřejnila exkluzivní rozhovor s íránským ministrem zahraničí Džavádem Zarífem. Ten v něm oznámil, že mu USA odmítly vydat víza, aby mohl do Států přijet promluvit na jednání OSN v New Yorku.

Zabití generála Solejmáního v americké televizi označil, stejně jako íránský parlament, za akt státního terorismu. V rozhovoru také řekl, že americký prezident Donald Trump nerespektuje mezinárodní právo.

Z americké strany dochází k silným výrokům zejména na sociální síti Twitter. Během úterý však americký prezident ohledně krize v Íránu pouze „sdílel” vyjádření republikánského senátora Lindsey Grahama. Ten napsal, že ze smrti generála Solejmáního nelze vinit nikoho než jeho samotného.

Reklama

Související témata:

Doporučované