Hlavní obsah

Třináct obviněných v kauze Brno-střed? Zatím konečné číslo, říká státní zástupce

V kauze uplácení na radnici Brna-středu nově figuruje třináct obviněných.

Reklama

Státní zástupce Radek Mezlík rozšířil obvinění v kauze zakázek na Brně-středu. V rozhovoru pro Seznam popsal, v jaké fázi má nyní spis.

Článek

Je to kauza, která v březnu otřásla největší brněnskou radnicí a zároveň důvěryhodností hnutí ANO. Jeho už bývalý vlivný regionální politik Jiří Švachula čelí s dalšími dvanácti lidmi a firmami obvinění z uplácení a machinací s veřejnými zakázkami.

Podle policie zločinecká skupina ovlivnila zakázky na opravy bytových domů za nejméně 180 milionů korun, sám Švachula jako místostarosta Brna-středu si podle policie přišel na úplatcích na téměř devět milionů korun. S pomocí stranického kolegy Petra Liškutina ovládli bytový odbor radnice a měli předem domluveným stavebním firmám přihrávat milionové zakázky.

Zatímco Ústavní soud ve čtvrtek uznal, že justice chybovala v případě rozhodování o Švachulově vazbě, státní zástupce Radek Mezlík, který má kauzu na starosti, potvrdil rozšíření skupiny obviněných.

Policie stíhá také dvě stavební firmy, které dostávaly od Brna-středu zakázky za desítky milionů korun, jde o Kros-stav a UNO, v.o.s., včetně jejího majitele Luboše Krejčího. „Celkově je stíháno třináct osob, jedenáct fyzických a dvě právnické,“ říká Mezlík v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Naznačíte, proč jste až nyní obvinění rozšířili o další firmy a jednatele?

Nebylo to poprvé, kdy v této věci bylo rozšiřováno obvinění. Už v létě bylo rozšířeno v případě Jiřího Hose (bývalý politik ODS v Brně – pozn. red.). Nyní je to podobný případ, kdy na základě shromážděných důkazů byly dány předpoklady k tomuto postupu.

Lze očekávat, že obvinění ještě o někoho dalšího rozšíříte?

Neočekávám, protože v případě trvání vazebního stíhání Jiřího Švachuly je zde zákonná povinnost rozhodnout v přípravném řízení do jednoho roku od počátku trestního stíhání. To padá na začátek března. Proto není reálné, aby do té doby docházelo k rozšiřování trestního stíhání.

Máte v rukou velmi obsáhlý spis, mnoho důkazního materiálu. Jak jste na tom s přípravou obžaloby?

Nedá se říct, že bych ji skutečně připravoval. Sepisuji si zatím důkazní vyhodnocení a rozbory, sepisuji si výpovědi obviněných, které v přípravném řízení mohou sloužit jak k případnému zastavení trestního stíhání, tak k případnému podání obžaloby. Není namístě, abych spekuloval, jak bude rozhodnuto. Avizování postupu dopředu by pak mohla využít obhajoba k námitkám podjatosti mé osoby.

Víte už alespoň, jak zločinecká skupina a systém manipulace zakázek fungovaly?

Fungování skupiny v současné době považujeme za objasněné. Ve věci je k dispozici i několik doznání jak obviněných, tak ze strany svědků. Jsou to skutečně popisy fungování skupiny, nejsou to jen střípky. Na druhou stranu nechci tvrdit, že je objasněné komplexní fungování s ohledem na ten velký rozsah činnosti. Mohou tam být aspekty, které orgánům činným v trestním řízení zatím unikají nebo které ještě objasněné nejsou.

Jak tedy skupina fungovala?

To zatím nemohu říct. V případě, že dojde k podání obžaloby, už bychom mohli podat nějaké vysvětlení.

Reklama

Související témata:

Doporučované