Hlavní obsah

Geniální Čech zná nazpaměť stanice metra z celého světa. Příběh autisty a jeho map

Je jiný, ale přesto svým způsobem geniální. Malý autista, pro kterého jsou mapy celý svět.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Autista Matěj miluje veřejnou dopravu a hlavně metro. Dokáže světové stanice nejen přesně nakreslit, ale dokonce vylepšit.

Článek

Matěj trpí Aspergerovým syndromem autistického spektra, často se u něj objevují úzkosti a deprese. Kromě pravidelné péče rodičů mu bojovat s nevyléčitelnou nemocí pomáhají i mapy, nebo spíš Maappi - dnes už Matějova značka, pod kterou společně s maminkou vyrábí různé oblečení a doplňky.

Nápad přenést Matějovy mapy na látku přitom vznikl náhodou. Projekt je ale natolik úspěšný, že by se mohl jednou stát i Matějovým zaměstnáním - a to je pro těžko začlenitelného autistu velká výhoda do života.

Finance získané z projektu chtějí rodiče Matěje investovat i do podpory péče o autistické děti, a to především do psychologické a psychiatrické léčby. Právě u dětí s Aspergerovým syndromem je totiž důležitá včasná diagnóza a pravidelná péče lékařů. Pomáhat chtějí i podobně „jiným“ dětem, u kterých se přes horší zdravotní stav rozvinul nějaký talent. Jak se jejich projektu daří, můžete sledovat i na sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Doporučované