Hlavní obsah

Becherovka nestíhá vyrábět. Likérka vymění celou linku

Becherovka se teď vyrábí do zásoby. Na dva měsíce se totiž stroje kvůli přesunu do nového výrobního závodu zastaví.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Karlovarská společnost Jan Becher Pernod Ricard chystá největší investici za posledních 12 let. Za 130 milionů korun pořídí novou plnicí linku.

Článek

Zisk společnosti Jan Becher Pernod Ricard klesl ve finančním roce 2020 o polovinu, firma přesto chystá největší investici posledních let. Za 130 milionů korun pořídí novou plnicí linku.

„Je to kompletní výměna všech strojů, a aby toho nebylo málo, tak ještě linku přesuneme do jiných prostor,“ říká ředitel výrobního závodu Tomáš Bryzgal s tím, že firma teď „jede do zásoby“, aby byla připravena zhruba na dvouměsíční výpadek, který při obměně nastane.

„Některé stroje jsou už 28 let staré a mají takzvaně odžito. Další věc je, že přístroje 21. století jsou dnes prostě už dál. Je to jako když vyměníte počítač Pentium 60 za nadupaný mobilní telefon,“ říká Bryzgal.

V karlovarské městské části Bohatice firma vyrábí likér od roku 2010. Přesunula se sem proto, že v původní budově, kde se likér vyráběl od roku 1867, už nebylo možné další zvyšování kapacity. Aktuálně tu vyrobí zhruba 11 tisíc půllitrových lahví za hodinu. Nová linka kapacitu zvýší až o polovinu. „Musíme být připraveni na to, abychom mohli otevřít nové trhy,“ říká Bryzgal.

Becherovka

  • Bylinný likér se podle tradiční, tajné receptury vyrábí od roku 1807. Někdy se „becherovce“ také říká třináctý karlovarský pramen.
  • Karlovarský výrobce je od roku 1997 součástí francouzské skupiny Pernod Ricard, jednoho ze dvou největších výrobců lihovin a vína na světě. Od roku 2001 Francouzi český podnik vlastní zcela.
  • Stěžejním produktem společnosti je světově proslulý bylinný likér Becherovka Original, vyváží se do více než 40 zemí světa.

Největší exportní trhy:

  • 35 % Slovensko
  • 22 % Rusko
  • 17 % Německo

Firma zhruba 66 procent své produkce vyváží do zahraničí. Tam se jí loni i přes covid a různá omezení podařilo objem prodejů mírně navýšit.

„Celková investice na obnovu celé linky je 5,1 milionu eur. V této covidové době je to možná trochu netradiční, ale mimo to, že jsme linku dlouhodobě potřebovali, je to důkaz, že skupina Pernod Ricard Becherovce věří. Jinak by v této době takovou investici nikdy neschválili,“ dodává Bryzgal.

Pernod Ricard, který českou společnost vlastní od roku 2001, je druhým největším výrobcem lihovin na světě. Mezi jeho nejznámější značky patří irská whisky Jameson, gin Beefeater, kubánský rum Havana, vodka Absolut, koňak Martell, whisky Chivas Regal či šampaňské Mumm.

Další likérky v Česku

Stock Plzeň – Božkov

  • Domácí lihovarnická jednička, pod kterou patří značky jako Božkov či Fernet.

Palírna U Zeleného stromu

  • Vyrábí třeba Starou mysliveckou, Starorežnou nebo Hanáckou vodku.

Fruko – Schulz

  • Po Božkovu druhý největší výrobce tuzemského rumu v Česku.

Reklama

Doporučované