Hlavní obsah

Trinity Bank může jít na burzu příští rok, plánuje miliardář Lapčík

Rozhovor se zakladatelem a majitelem finanční skupiny SAB Radomírem Lapčíkem.Video: Eva Moniová

 

Reklama

Největší český zprostředkovatel devizových obchodů SAB Finance je ode dneška na burze. Pokud bude emise úspěšná, stejný osud čeká příští rok další firmu z impéria finančníka Radomíra Lapčíka.

Článek

Koncem prvního čtvrtletí bude zlínský finančník Radomír Lapčík hodnotit, zda byla emise akcií jeho firmy SAB Finance, která na pražskou burzu vstoupila právě dnes, úspěšná. Pokud ano, chce miliardář na valné hromadě jeho Trinity Bank navrhnout, aby šla teprve dva roky stará česká banka, která vznikla transformací z Moravského peněžního ústavu, na burzu také. Podrobné plány na rozvoj své finanční skupiny Lapčík poodkryl v rozhovoru pro SZ Byznys.

Proč jdete na burzu, proč jste zvolili tento způsob získání peněz?

V Česku jsou oblíbené dividendové akcie a SAB Finance je již desítky let zisková, tak si myslím, že bude velký zájem o takový titul. Nabízíme zhodnocení o 5 procent ročně a dividendu budeme vyplácet dvakrát ročně, což je také populární.

V době, kdy je obrovský přetlak prostředků mezi veřejností a zvyšují se úspory, lidé hledají, kam investovat. A ne každý si může koupit byt, protože byt představuje také starosti. Pokud vezmete, že výnosy na vkladech jsou 1 procento, nebo i nula, tak proti tomu je to desetinásobek.

A pro vás? Proč zrovna burza?

My chceme dál růst a působit v bankovnictví. Máme zájem koupit banku zejména ve Švýcarsku, ale možná budeme investovat i někde jinde. A bankovnictví je dneska o kapitálu. Takže potřebujeme kapitál pro další rozvoj.

SAB Finance

Firma, jejímž hlavním produktem je zajištění firem proti výkyvům devizových kurzů, loni zažila nejúspěšnější rok ve své patnáctileté historii. Zisk před zdaněním přesáhl 144 milionů korun, celkově se jedná o meziroční nárůst zisku o více jak 58 procent vzhledem k vykázanému zisku 91 milionů korun za rok 2019.

Stejný nárůst, tedy přes 58 procent, vykazuje SAB i v rámci čistého zisku po zdanění. Ten za rok 2020 přesáhl 116 milionů korun. Z toho se v rámci dividendy plánuje vyplatit 100 milionů korun, zbývající část zůstane jako nerozdělený zisk v podobě rezervy pro budoucí vyplácení dividendy akcionářům.

Předpokládaná tržní kapitalizace SAB Finance činí 2,7 miliardy korun.

Proč jste se rozhodl jít na burzu právě se společností SAB Finance? Ve finanční skupině jich máte víc…

Právě proto, že už desítky let je zisková, má široké klientské portfolio a je stabilní.

Pojďme připomenout, co vlastně SAB Finance dělá, kdo je její typický klient? Za co vám klienti platí?

Máme 18 tisíc klientů z řad exportních nebo importních firem. To portfolio jsme budovali desítky let a představuje 20 procent celého trhu, celého národního hospodářství. Pro klienty zajišťujeme devizové směny, platby, anebo zajištění proti kurzovým rizikům. Koruna je čím dál víc volatilní, takže je dobré se zajišťovat.

Jak zvládáte dopady pandemie? Jak osobně, tak pracovně? A jak se promítla v plánovaném IPO?

Z hlediska hospodaření jsou to samé pozitivní vlivy, a to je právě vysoká volatilita koruny – pro klienty je lepší se zajišťovat. Z hlediska osobního je trochu těžší dělat porady s kolegy, protože logicky je to lepší naživo.

Mým úkolem je motivovat svůj tým a motivace přes video je přeci jenom o něco těžší. Ale stále to funguje. I díky tomu, že máme mezinárodní rozměr, tak na to video už jsme zvyklí.

Radomír Lapčík (53)

  • Český bankéř, pedagog, zakladatel Moravského peněžního ústavu – spořitelního družstva (MPÚ).
  • MPÚ se napotřetí po udělení bankovní licence od ČNB stal k 1. lednu 2019 bankou, která vystupuje pod názvem Trinity Bank a patří k malým bankám v Česku.
  • Lapčík vlastní většinu v obchodníkovi s devizami SAB Finance, pod který spadá i zahraniční banka na Maltě FCM.
  • Jeho sestrou je zpěvačka Dasha.

Nedávno jste řekl, že pokud bude emise SAB Finance na burze úspěšná, uvažujete o tom, že byste na burzu uvedl i svou Trinity Bank. Jak reálné to je a co pro vás znamená, že ta emise bude úspěšná? Kdy to budete hodnotit a s čím budete spokojen?

Emise Trinity Bank je reálná příští rok. Historicky máme 10 tisíc akcionářů, takže pro ně by bylo komfortní mít likviditu prostřednictvím burzy. Aktuální emise bude úspěšná, když se upíše. Což vidíme, že se upisuje v řádech nižších stovek milionů korun a že bude atraktivní.

Zvažuju, že Trinity Bank by byl růstový titul, a ne dividendový. Protože bankovnictví je o kapitálu, a když chcete růst, tak musíte soustavně navyšovat kapitál. Takže by bylo vhodné nechat ten kapitál uvnitř a mít spíš růst ceny toho titulu.

Mluvil jste o příštím roce: Je IPO Trinity bank už jinde než jen ve vaší hlavě?

Já jsem ze Zlína, takže my říkáme baťovsky: z kapek moře a z halířů miliony. Takže postupně. Chceme první čtvrtletí letošního roku věnovat IPO SAB Finance. A potom bude valná hromada Trinity Bank, tam můžeme plán zkonzultovat s akcionáři a dále s orgány dohledu. V prvním pololetí by mohlo padnout rozhodnutí. Potom bude víc jak půl roku nějaká příprava a v příštím roce IPO.

To, zda je SAB Finance na burze úspěšná, budete hodnotit po tom prvním čtvrtletí?

Ano.

Kolik zisku chcete dát na dividendu a jak dlouho chcete výplatní poměr udržet?

Chceme trvale vyplácet 5 procent z emisního kurzu. Pokud akcie poroste, tak se to bude poměrně snižovat. A pokud zisky porostou ještě víc, tak budeme vyplácet ještě víc, než je oněch 5 procent z emisního kurzu. Protože samozřejmě chceme prostředky použít i na rozvoj. Aktuálně plánujeme spustit fintechovou platformu pro forexové obchody, kterou budujeme už pět let. Chceme s ní jít do Polska, ale je samozřejmě škálovatelná i pro další země. Takže jsou i další pilíře tvorby zisků.

V rámci SAB Finance?

Ano.

Proč by si měl investor na burze vybrat zrovna váš titul?

Tím, že je nový, není jeho cena ještě vyhnaná nahoru, takže je malé riziko poklesu. A je tam 21letá zisková historie, dneska se emitují tituly, které byly vždycky ve ztrátě. A je zbožné přání všech, aby se jim dařilo, ale ne vždy se to musí povést.

Na co chcete tu zhruba půlmiliardu korun, kterou by vám měla emise vynést, použít? Zmínil jste fintech v Polsku, mluvil jste také o nákupu banky.

Primárně do banky.

Miliardáři kazí ceny bank ve Švýcarsku

Můžete být konkrétnější?

Z hlediska priorit je číslo jedna Švýcarsko. Protože i z hlediska mého růstu byl vždycky můj sen Švýcarsko. Je to jediná globální země, kde můžete dělat private banking. A umožňuje zajišťovat ten nejvyšší standard a ten potom chceme sdílet i s klienty v Česku. Takže to je číslo jedna. Ale samozřejmě, nepůjdu do něčeho nesmyslného, musí to být dobrá nabídka. Tím, že Švýcarsko je trofejní, tak je i spousta miliardářů, kteří se snaží koupit banky ve Švýcarsku, a ti potom kazí ceny.

Na druhou stranu regulátoři už nechtějí pouštět nebankovní subjekty do bankovnictví některých zemí. Takže banky můžou kupovat zas jen banky, což nám dává výhodu. To je příklad třeba Německa. Aktuálně mám nabídku na německou banku, kde jsme na trhu depozit prostřednictvím online služeb přes maltskou banku. Nicméně je to silný depozitní trh, takže z hlediska opatrnosti je dobré zvážit, jestli pořídit banku právě v Německu.

Kdy se rozhodnete, jestli půjdete do privátní banky ve Švýcarsku, nebo do banky v Německu?

Začneme už konkrétně sumarizovat nabídky, které jsou. Máme nabídku na banku třeba v Luganu. Ale je potřeba být ostražitý z hlediska historie té banky, protože standardy boje proti praní špinavých peněz jsou stále vyšší. Pokud nějaký subjekt má historii, tak tu už nikdy nezměníte. Pokud se dopustili nějakého porušení, to by se s vámi pak táhlo. Takže například tuhle banku v Luganu si myslím, že nemůžu koupit. Už z principu. Ta historie není dobrá.

Ale třeba Curych nebo Ženeva, tam jsou pořád ještě rodinné banky, které podnikání dělaly opravdu solidně. A třeba nastupující generace už nechce pokračovat. Takže to je něco, co je mi blízké.

Co bude zahraniční expanze znamenat pro vaše tuzemské klienty?

Primárně zvýšení kvality a sdílení poznatků. Zjednodušeně: když máte hotelový řetězec, který koupí dobrý hotelový řetězec, zvýší to kvalitu služeb.

A pro českou Trinity Bank by to znamenalo co? Mít sestru v zahraničí?

Primárně zvyšování kvality služeb.

Reklama

Doporučované