Hlavní obsah

Trochu jiná prezidentská debata. Porošenko a favorit Zelenskyj se střetli na obřím stadionu

Přípravy na prezidentské volby na Ukrajině vrcholí.Video: Valérie Dvořáová, Reuters

 

Reklama

V neděli si Ukrajina zvolí nového prezidenta. O vítězství bude bojovat současný prezident Petro Porošenko a herec Volodymyr Zelenskyj. V předvolební debatě na olympijském stadionu v Kyjevě kandidáti vzájemně nešetřili kritikou.

Článek

Ukrajinský prezidentský kandidát, herec Volodymyr Zelenskyj kritizoval svého protivníka za to, že za pět let působení ve funkci hlavy státu nesplnil své sliby. Porošenko svého soupeře ve volbách naopak obvinil z toho, že získává peníze z Ruska. Rovněž ho označil za nezkušeného.

Kdo bude první hovořit, určil hod mincí. Vyhrál Zelenskyj. Během pětiminutové úvodní řeči vítěz prvního kola voleb poděkoval svým stoupencům a zkritizoval Porošenka. „Nejsem politik, jsem obyčejný člověk, který chce změnit tento systém. Jsem důsledkem vašich chyb a slibů,“ obrátil se populární komik Zelenskyj na Porošenka.

Současný prezident Porošenko naopak svého protivníka obvinil z toho, že získává peníze z Ruska, není transparentní a skrývá se před médii. „Hlavním rizikem je nekompetentnost. Říkáte, že jste se přišel učit. Nechal byste ale nezkušeného lékaře či pilota, aby pro vás pracoval?“ uvedl úřadující ukrajinský prezident.

Vyjádření obou kandidátů často přerušovaly pokřiky či potlesk tisíců lidí, kteří do fotbalové arény s kapacitou sedmdesát tisíc diváků přišli. Mimochodem, debata se konala na stejném místě jako finále fotbalového mistrovství Evropy v roce 2012. V této sezoně potom proti místnímu Dynamu Kyjev na olympijském stadionu hrály i české kluby Slavia a Jablonec.

Oba kandidáti si podali na úvod ruce, zazpívali s celým stadionem hymnu a také spolu poklekli, aby uctili památku 13 tisíc obětí konfliktu s proruskými separatisty v Donbasu na východě země. Zelenskyj slíbil „udělat vše, aby válka skončila“.

Podle předvolebních průzkumů je jasným favoritem jednačtyřicetiletý Zelenskyj, který 31. března snadno zvítězil v prvním kole prezidentských voleb, které vyhrál s 30 procenty hlasů, zatímco Porošenko získal přibližně 16 procent. Herec a bavič Zelenskyj má nyní před Porošenkem náskok asi o 47 procentních bodů. Vyplývá to z informací listu Ukrajinska pravda z průzkumu kyjevského mezinárodního institutu sociologie.

Porošenkovi průzkumy přisuzují v neděli jen zhruba čtvrtinu hlasů. Ve druhém kole voleb hodlá podle uvedeného průzkumu pro Zelenského hlasovat 72,2 procenta z dotázaných Ukrajinců, kteří si již vybrali a jsou odhodláni jít v neděli k urnám.

Zdá se, že Ukrajinci jsou ochotní dát šanci nováčkovi vzhledem k hlubokému zklamání z nynějšího prezidenta po jeho pěti letech vládnutí poznamenaného nízkou životní úrovní, obviněními z korupce a trvajícím konfliktem s povstalci podporovanými sousedním Ruskem.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ještě před večerní debatou se svým vyzyvatelem Volodymyrem Zelenským přišel na ústřední kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan, aby burcoval své přívržence před klíčovým nedělním kláním.

„Otevřeme (dalším Ukrajincům) oči. Toto není volba mezi Zelenským a Porošenkem, jak se někomu zdá. Víme přesně, co je v sázce v těchto volbách – zda bude Ukrajina pokračovat po cestě do Evropské unie a NATO, anebo se vše zase zabrzdí,“ prohlásil současný šéf státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované