Hlavní obsah

Trojan a Myšička v zajetí chemie. Dejvické divadlo uvádí hru o slavném vědci

Dejvické divadlo nachystalo premiéru hry o českém chemikovi Antonínu Holém.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nová hra Petra Zelenky vypráví příběh Antonína Holého. Český chemik objevil antivirotika využívaná při léčbě HIV a hepatitidy.

Článek

Osmá hra Petra Zelenky s názvem Elegance molekuly vypráví příběh geniálního chemika vůbec poprvé. Holý stál v osmdesátých letech u objevu tří molekul. Díky jeho spolupráci s belgickým biologem Erikem De Clercqem a americkým chemikem Johnem Martinem z firmy Gilead Sciences se dostal na trhl jeden z nejúčinnějších léků v boji s nemocí AIDS. Dramatická zápletka vzniká ve chvíli, kdy farmaceutické firmy odmítnou molekuly testovat. Risk na sebe vezmou sami vědci. Hra hledá ve světě vědy historky přitažlivé pro laika a buduje tak první pomník velkého objevu.

Antonín Holý zemřel před šesti lety na neurogenerativní chorobu a jeho jméno veřejnost na rozdíl od jiných vědců dosud nedocenila. Ústav organické chemie a biochemie výjimečný osud připomíná prostřednictvím autentické pracovny profesora Holého. Nyní se ústav podílel také na přípravě divadelní hry. Reportáž z divadla i rozhovor s bývalým kolegou profesora Holého najdete ve videu.

Hra Elegance molekuly s podtitulem Tři sloučeniny, tři muži s vizí a odvahou riskovat má premiéru 7. dubna v Dejvickém divadle v Praze.

Pořad Kultura Terezy Willoughby sledujte v premiéře každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované