Hlavní obsah
Online

Na hranice se vrátí kontroly. Česko je pro nás nebezpečné, rozhodlo Německo

Foto: Profimedia.cz

Zpřísnění režimu ještě před oficiálním rozhodnutím ohlásil německý ministr vnitra Horst Seehofer s tím, že na hranice se vrátí stále kontroly.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Německo ve čtvrtek zařadilo Českou republiku na seznam zahraničních oblastí s výskytem nebezpečných mutací koronaviru. Výrazné omezení cest přes hranice, které bude v zásadě povolené jen pro pracovníky ve zdravotnictví a v další kritické infrastruktuře, bude platit od neděle. Očekává se, že Německo na pomezí s Českem obnoví stálé hraniční kontroly.

- Od čtvrtka pendleři pracující ve třech příhraničních bavorských okresech budou smět jezdit jen přímou cestou do zaměstnání a poté se ihned vrátit do Česka. Nebudou smět nikde zastavovat. Bavorský premiér Markus Söder nevyloučil možnost uzavření hranice s Českem, pokud neprodlouží nouzová opatření zavedená kvůli koronaviru. Řekl to ve středu večer v televizi ZDF s tím, že pak by musela být Česká republika považována za oblast s výskytem mutací.

- Z Portugalska byly ve středu ohlášeny první dva případy nákazy brazilskou variantou koronaviru. Informovala o tom televize SIC. Stalo se tak dva týdny poté, co byly zastaveny všechny lety mezi touto jihoevropskou zemí a Brazílií. Televize SIC uvedla, že oba nakažení brazilskou variantou koronaviru jsou z oblasti Lisabonu.

Dění jsme sledovali také ve středu

  • Japonsko vyhodí miliony dávek vakcíny. Chybí speciální stříkačky

    Japonsko si od společnosti Pfizer zajistilo 144 milionů dávek vakcíny, ale nemá dostatek specializovaných stříkaček, jejichž pomocí lze z lahvičky s vakcínou načerpat šest dávek místo pěti. Japonsko tak zřejmě bude moci využít maximálně 120 milionů dávek vakcíny.

    Podle webu Business Insider mají problém se zajištěním dostatečného počtu speciálních stříkaček i země Evropské unie či Spojené státy americké.

  • Putin vysvětlil, proč se zatím nenechal očkovat Sputnikem V

    Ruský prezident Vladimir Putin podle listu Kommersant ve čtvrtek uvedl, že si nehodlá „hrát na opičku“ a nechat se očkovat proti covidu-19 před zraky kamer. Putin v besedě s hlavními představiteli ruských médií vysvětlil, že má očkovací plán, který zahrnuje vakcinaci proti chřipce a pneumokoku, a proto musí být termín očkování proti covidu-19 stanoven s rozmyslem.

    Mezi světovými politiky, kteří se nechali veřejně očkovat ve snaze zpopularizovat očkování, byli například tehdy nově zvolený americký prezident Joe Biden, izraelský premiér Benjamin Netanjahu nebo český předseda vlády Andrej Babiš. Putin však nevyloučil, že si po konzultaci s lékaři nechá aplikovat ruský přípravek Sputnik V proti covidu-19 na konci léta či začátkem podzimu.

  • Slovinsko uvolní koronavirové restrikce

    Ve Slovinsku se vláda díky lepšícím se údajům o epidemické situaci rozhodla od pondělí ustoupit od omezení pohybu mezi obcemi, městy a regiony, které v zemi platilo od října loňského roku. Ministr vnitra Aleš Hojs zároveň oznámil, že po čtyřměsíční přestávce se v pondělí mohou do tříd vrátit žáci a studenti základních a středních škol. Umožněn bude prodej i v obchodech s jiným sortimentem, než je jen zboží základní potřeby. Pro personál přitom dál platí povinnost pravidelného testování.

    V platnosti na druhé straně zůstává zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 06:00. Nadále také trvá uzavření kaváren a restaurací.

  • Většinu nově hospitalizovaných v Izraeli tvoří lidé pod 60 let

    Izrael nyní eviduje více nových hospitalizací s covidem-19 mladších než starších osob. Změna v trendu patrně souvisí s vysokým podílem očkovaných lidí ve starší věkové skupině. Informoval o tom zpravodajský web The Times of Israel.

    Ve středu bylo v Izraeli s koronavirem hospitalizováno více lidí pod 60 let než starších. V mladší věkové kategorii bylo 708 nových hospitalizací a 575 ve starší skupině. Změna v trendu hospitalizovaných směrem k mladším ročníkům se poprvé projevila 4. února. Rozdíl se od té doby zvětšuje.

  • Německo označilo Česko za oblast s mutacemi koronaviru

    Německo dnes zařadilo Českou republiku na seznam zahraničních oblastí s výskytem nebezpečných mutací koronaviru. ČTK se to dozvěděla z diplomatických zdrojů. Výrazné omezení cest přes hranice, které bude v zásadě povolené jen pro pracovníky ve zdravotnictví a v další kritické infrastruktuře, bude platit od neděle. Očekává se, že Německo na pomezí s Českem obnoví stálé hraniční kontroly.

  • Kontroly mezi Českem a Německem začnou už 14. února

    Podle deníku Aktuálně.cz začnou hraniční kontroly mezi Českem a Německem už 14. února. O výjimkách se teprve jedná.

  • Německo podle Seehofera zřejmě označí Česko za oblast s mutacemi

    Německo zřejmě označí příhraniční regiony v České republice jako oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací. Ve čtvrtek to řekl listu Süddeutsche Zeitung německý ministr vnitra Horst Seehofer s tím, že to umožní obnovení hraničních kontrol. Seehofer uvedl, že o přísnější hodnocení Česka a také rakouské spolkové země Tyrolsko požádalo Sasko s Bavorskem a že kancléřka Angela Merkelová a vicekancléř Olaf Scholz s tím souhlasí.

  • Reuters: EU je blízko podpisu dohody s výrobcem vakcíny Novavax

    Evropská unie by mohla podepsat dohodu o dodávkách vakcíny proti nemoci covid-19 s americkou společností Novavax již tento nebo příští týden. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje blízké jednání. Mluvčí společnosti Novavax uvedl, že jednání stále probíhají. Evropská unie v prosinci ukončila předběžná jednání se společností Novavax o dodávce 100 milionů dávek vakcíny a opci na dalších 100 milionů. Mluvčí Novavaxu uvedl, že EU má zájem o rozšíření portfolia vakcíny.

    Minulý týden Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) oznámila, že začala posuzovat účinnost a bezpečnost očkovací látky vyvinuté Novavaxem. Testování ještě neskončilo, předběžné studie provedené v Británii ukázaly účinnost 89,3 procenta. Podle výsledků je účinnost téměř stejně vysoká také v boji s britskou mutací koronaviru. EU již dříve uzavřela dohodu na dodávku celkem 2,3 miliardy dávek se společnostmi AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech, CureVac, Moderna a Sanofi-GSK, připomíná Reuters.

  • Sasko kvůli situaci v Česku zpřísní podmínky pro pendlery

    Sousední Sasko kvůli epidemické situaci v Česku výrazně zpřísní podmínky pro pendlery. Oznámil to ve čtvrtek saský premiér Michael Kretschmer, informovala agentura DPA. Výjimku by podle něj měli dostat jen zdravotníci, pečovatelé a někteří pracovníci v zemědělství. Testovat se zřejmě budou muset každý den. Kretschmer zdůraznil, že opět nabídl českému premiérovi Andreji Babišovi pomoc.

    Situace v Česku se podle saského premiéra zhoršuje, a je proto nutné izolovat některá ohniska nákazy. Za zpřísňováním opatření pro pendlery je i to, že je v Česku na postupu britská mutace koronaviru. Kretschmer zdůraznil, že ho vývoj v sousední zemi mrzí.

  • Úřady nabízejí Číňanům i peníze, aby na Nový rok necestovali

    Přísnými opatřeními i peněžními a dalšími dárky se snaží čínské úřady přesvědčit pracující a studenty ve velkých městech, aby se nevydávali do svých rodných obcí na oslavu lunárního Nového roku, který letos připadá na 12. února. Důvodem jsou obavy, že by se v Číně mohl znovu začít šířit koronavirus, který se v nejlidnatější zemi světa podařilo téměř úplně potlačit, píše agentura AFP.

  • Bavorský premiér Söder chce Česko vyhlásit za oblast s mutacemi

    Českou republiku a také rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko by mělo Německo označit za oblasti s výskytem zmutovaného koronaviru. Dnes to podle agentury DPA prohlásil bavorský premiér Markus Söder. Takové hodnocení Česka by mohlo vést ke znovuzavedení hraničních kontrol.

  • AstraZeneca: Vakcína na nové mutace bude k dispozici v srpnu

    Vakcína od společnosti AstraZeneca na nové mutace koronaviru by mohla být na trhu v srpnu, píše web Sky News. Klinické studie příští generace vakcín začnou na jaře.

    U vakcíny, kterou AstraZeneca vyrábí ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, existují pochyby o její účinnosti, zejména proti takzvané jihoafrické mutaci i u pacientů nad 65 let.

  • Vědkyně: Britská mutace koronaviru bude na světě asi dominantní

    Mutace koronaviru, kterou vědci poprvé odhalili loni v prosinci na jihu Anglie, je nyní v Británii dominantní a s největší pravděpodobností bude časem převládat na celém světě. V rozhovoru se stanicí BBC to řekla britská mikrobioložka Sharon Peacocková. Podle ní se budou muset vědci různými variantami viru SARS-CoV-2 zabývat ještě nejméně deset let.

    Podle Peacockové, která stojí v čele britského programu zaměřeného na odhalování mutací, nyní vakcíny na takzvanou britskou variantu koronaviru účinkují. I nová varianta ale začíná mutovat, což by podle Peacockové mohlo v budoucnu ohrozit účinnost očkování.

  • Tisk: Izraelská vláda chystá omezení pro neočkované proti covidu

    Izraelská vláda se snaží urychlit zpomalující se tempo očkování proti covidu-19 plánem, podle něhož by měli jednodušší přístup do restaurací, hotelů či posiloven nebo na kulturní akce očkovaní lidé. Informoval o tom dnes zpravodajský server The Times of Israel. Otevřít posilovny či muzea navrhuje ministerstvo zdravotnictví od 23. února, restaurace pak začátkem března, ovšem pod podmínkou zlepšení epidemické situace a vakcinace určitého procenta obyvatel země.

  • V Rakousku výrazně přibylo testovaných, také kvůli školám

    V Rakousku tento týden výrazně přibylo lidí, kteří se nechali otestovat na koronavirus. Za nárůst může uvolnění opatření ve službách, ale i otevření části škol. Děti se musí pravidelně testovat, v pondělí a ve středu si školáci pod dohledem učitelů udělali 470 000 rozborů, informovala dnes agentura APA a list Kurier. Od příštího pondělí by se mělo podle plánu ve školách spotřebovat 2,2 milionu testů týdně.

    V Rakousku se v pondělí podstatně uvolnila opatření proti šíření koronaviru. Otevřely se všechny obchody, muzea či zoologické zahrady. Lidé opět mohou chodit i ke kadeřníkům nebo do kosmetických či masážních salonů, musí ale předkládat negativní koronavirový test.

  • Merkelová přislíbila ihned uvolnit omezení, jakmile nebudou nutná

    Německo zruší karanténní opatření ihned, jakmile již nebudou potřebná. V dnešním projevu v německém parlamentu to prohlásila kancléřka Angela Merkelová. Opět varovala před nakažlivějšími mutacemi koronaviru a slíbila, že do léta bude mít každý obyvatel Německa možnost nechat se naočkovat proti nemoci covid-19.

    „Každý den myslím na to, co opatření pro obyvatele znamenají,“ řekla kancléřka. Dodala, že všechna omezení byla přijata demokratickými postupy. „V platnosti ale nebudou ani o den déle, než bude potřeba,“ zdůraznila.

  • Řecko zpřísnilo karanténu pro Atény a okolí, obchody zavírají

    V oblasti řecké metropole Atény dnes začala přísná uzávěra kvůli šíření koronaviru, která bude platit zatím do konce měsíce. Fungovat budou jen obchody se základním zbožím, zavřené zůstanou restaurace, kavárny i školy. Prodloužen je také zákaz nočního vycházení, o víkendu bude začínat už v 18:00, upřesnil náměstek ministerstva pro civilní ochranu Nikos Chardalias.

    Karanténu pro obyvatele Atén a okolí oznámil premiér Kyriakos Mitsotakis v úterý kvůli nepříznivému epidemickému vývoji – na aténský region totiž připadá více než polovina nově zjištěných případů nákazy virem SARS-CoV-2 v zemi. Ve středu přibylo v Řecku 1 496 nakažených, 795 z nich právě ve čtyřmilionové oblasti Attika, kam spadá i hlavní město.

  • První dávku vakcíny obdržel jeden ze čtyř dospělých Britů

    Podle večerního prohlášení britského premiéra Borise Johnsona země naočkovala čtvrtinu všech dospělých osob v zemi. Web BBC upřesnil, že vakcínu k úterku obdrželo 13 058 298 zdravotníků, lidí starších 70 let a koronavirem ohrožených lidí.

Reklama

Hlavní zprávy