Hlavní obsah

Trojice neporažených v Premier League a „sbohem“ Johna Terryho

Foto: Profimedia.cz

Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp a jeho protějšek z Manchesteru City Pep Guardiola.

Reklama

Teprve podruhé v historii Premier League se stalo, aby po osmi odehraných kolech zůstala hned trojice neporažených týmů. Zatímco v sezoně 2011/12 to byly oba manchesterské kluby a spolu s nimi Newcastle, letos na první prohru zatím čekají Liverpool, Manchester City a Chelsea. Nic na tom nezměnil ani nedělní šlágr na Anfieldu mezi prvními dvěma uvedenými týmy.

Článek

Že zápas skončil bezbrankovou, ale nikoli nudnou remízou, jde v první řadě na vrub Alžířana Rijáda Mahríze. Ten napřed přesvědčil Brazilce Gabriela Jesuse, že penaltu správně nařízenou sudím Atkinsonem za podseknutí Saného van Dijkem bude kopat sám, aby vzápětí míč pár minut před koncem poslal vysoko nad břevno Alissonovy branky.

I když trenér Guardiola Mahrízův postup označil za statečný s tím, že v tréninku penalty rutinně proměňuje, pohled do statistiky říká, že Alžířan měl nechat kopat někoho jiného. Z hráčů, kteří v Premier League zahrávali aspoň 10 pokutových kopů, má jen Juan Pablo Ángel nižší úspěšnost (50 procent) než Rijád Mahríz (58 procent). Pep Guardiola si ještě na hřišti pospíšil za Jesusem, aby mu podle všeho vysvětlil, že šlo o jeho rozhodnutí.

Trenér domácích Jürgen Klopp v pozápasovém interview pro BBC zahozenou penaltu označil za „zasloužené štěstí”. Těžko s německým koučem polemizovat, protože na Anfield Road se opticky hrál remízový zápas. Liverpool to asi 25 minut zkusil s totálním nasazením a presinkem, jaký v Anglii snad teď umějí právě pouze Kloppovi svěřenci. Když ale z tlaku gól nepadl, obrázek hry se změnil.

I když bylo k vidění jen naprosté minimum střel a hodnotných šancí, diváci byli svědky nesmírně vyspělého a fyzicky náročného fotbalu, o němž si v jisté středoevropské zemi můžeme nechat jenom zdát. Domácí lodivod dost překvapil zařazením Dejana Lovrena do základní sestavy. Když pomineme, že chorvatský stoper v první půli nešikovně ve vápně „zboural” Agüera, za což mohla následovat penalta, odehrál velmi povedený zápas. Mimochodem v dalším obránci, Joeu Gomezovi, roste hráč pro základní sestavu anglické reprezentace. FC Liverpool prodloužil šňůru domácích zápasů proti Manchesteru City napříč všemi soutěžemi na 18 zápasů bez prohry (12 vítězství a 6 remíz). Oba týmy ukázaly, proč jsou považovány za největší favority soutěže.

V obdivuhodně rychlém zvykání si v Anglii pokračuje na Stamford Bridge Maurizio Sarri. Hvězdy Chelsea, hlavně pak Edena Hazarda, jako by fotbal pod novým italským trenérem zase bavil podstatně víc. Podstatně méně ale asi teď baví život v Albionu majitele Blues Romana Abramoviče. Ostrovní úřady daly ruskému oligarchovi najevo, že mu v zemi nejspíš nadále pšenka moc nepokvete. Pouhé dva body za neporaženou trojicí zůstávají oba nesmiřitelní severolondýnští rivalové, Arsenal s Tottenhamem. Gunners rozdrtili Fulham na jeho hřišti 5:1 a naznačili, že „přechodná” postwengerovská sezona by nakonec mohla být až nečekaně úspěšná. Pro Arsenal, za který nechytal zraněný Petr Čech, šlo o 9. výhru v řadě napříč všemi soutěžemi.

Spurs sužuje nebývalá marodka a někdy proklínaná reprezentační přestávka jim tentokrát přišla velmi vhod. Výhra nad Cardiffem i v improvizované sestavě byla povinností a měla být mnohem vyšší. Ještě víc než návratu zraněných Alliho, Eriksena, Vertonghena nebo Dembélého se ale Tottenham nemůže dočkat zprovoznění nového stadionu. Aréna už sice má nový travnatý povrch, ale je stále otázkou, kdy se Kaneovy kopačky do pažitu poprvé zakousnou. Spekuluje se o tom, že by v optimistickém případě mohl být dnem D 15. prosinec.

Hrozbě čtvrté porážky v osmi ligových zápasech hleděli v sobotu tváří v tvář fotbalisté Manchesteru United. Po prvním poločase prohrávali s Newcastlem 0:2, fanoušci na Old Trafford hlasitě bučeli a hostující příznivci na trenéra domácích Josého Mourinha posměšně skandovali „Sacked in the morning”, Ráno přijde vyhazov. Ten se ale nedostavil, protože fotbalisté nechali zapomenout na údajně vykopanou válečnou sekeru ve vztahu ke rtuťovitému Portugalci, a včetně kritizovaného Paula Pogby zabrali. Vyrovnali a v 90. minutě Alexis Sánchez vítěznou hlavičkou možná Mourinhovi zachránil krk. Pokud ale Portugalec nezmění svůj celkový přístup, včetně vystupování v médiích, Vánoce dost možná v Manchesteru neoslaví.

I když byl podle některých zpráv dohodnutý se Spartakem Moskva na smlouvě, a dokonce snad v Rusku absolvoval zdravotní prohlídku, posledním soutěžním zápasem Johna Terryho zůstane květnová porážka jeho Aston Villy v souboji s Fulhamem o poslední postupové místo do Premier League.

Legendární obránce v neděli večer na sociálních sítích oznámil, že s aktivní kariérou definitivně končí. Terryho dvě desítky let v dresu Chelsea daly pojmu „klubová věrnost” nové mantinely. Vždy nakrátko ostříhaný stoper, jemuž příznivci jiných týmů nemohli přijít na jméno, získal s Chelsea 15 velkých trofejí, včetně 5 ligových titulů a 5 triumfů v FA Cupu. Je velmi pravděpodobné, že z velkého fotbalu jméno Johna Terryho nezmizí a že ho už třeba už velmi brzy uvidíme v trenérské roli.

Reklama

Doporučované