Hlavní obsah

Tropická bouře se turistům v Thajsku vyhnula. Na nouzovou linku zavolalo 15 Čechů

Češi v Thajsku natočili silný vítr a déšť. „Nic neobyvklého,“ komentuje většina z nich.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Češi na sociálních sítích sdílí zprávy o tom, že na ostrovech znovu zavládlo hezké počasí. Tropická bouře Pabuk, která v pátek zasáhla jižní Thajsko, se právě turisticky oblíbeným ostrovům vyhnula. Některá místa naopak i v sobotu stále sužoval silný déšť a bleskové záplavy.

Článek

Tropická bouře Pabuk, která zasáhla v pátek jižní pobřeží Thajska, ztrácí na rychlosti a zeslábla na tlakovou níži. V tuto chvíli míří do Andamanského moře. Škody jsou výrazně menší, než se úřady původně obávaly. V oblasti se postupně obnovuje letecký a trajektový provoz. Oblíbeným jižním ostrovům se bouře ve své plné síle vyhnula.

„Čeští turisté mohou vklidu odjet do Thajska, ale doporučujeme, aby si před cestou ověřili, zda byl jejich let obnoven a zároveň zatelefonovali do hotelů, jestli fungují,“ komentoval situaci pro Seznam Robert Řehák z tiskového oddělení Ministerstva zahraničních věcí. O tom, že by na místě byli zranění Češi, nemá ministerstvo informace.

V oblasti stále platí varování před přívalovými dešti a možnými bleskovými povodněmi v devíti provinciích. Dnes dopoledne thajské úřady odvolaly varování před bouří.

Češi, kteří jsou momentálně přímo v Thajsku, sdílí na sociálních sítích videa z místa. „Je tři čtvrtě na jednu ráno. Na Phuketu prší, tošku vítr, ale že by to bylo něco extra silného, to se říct nedá,“ komentoval situaci jeden z nich. „Po včerejším silném větru je tady na Ko Lantě bezvětří, máme tu sluníčko a pěkné počasí, dovolená pokračuje,“ komentovala v sobotu ráno situaci česká turistka. Moře je podle nich místy rozbouřené a na podemletých plážích jsou vyplavené řasy.

Rozhovor s Češkou pobývající v Thajsku.Video: Barbora Kalátová

V posledních několika dnech bylo v sedmi provinciích evakuováno do přístřešků více než 28 tisíc osob, uvedlo to oddělení pro prevenci a zmírňování následků katastrof. Úřady mají zatím hlášenou pouze jednu oběť, člena posádky rybářského člunu, který se převrhl blízko pobřeží provincie Pattání. Jeden z členů posádky se stále pohřešuje, další čtyři jsou v bezpečí.

Než bouře v pátek zasáhla provincii Nakchon Sítchammarát byla uzavřena letiště v této provincii, ale i v provincii Suráttchání a na prázdninovém ostrově Samui, a všechny lety byly zrušeny. Aerolinky Bangkok Airways, které mají monopol pro lety na Samui, dnes ráno obnovily normální provoz a přidaly další lety kvůli velkému množství uvízlých turistů v oblasti. Ke stejnému kroku postupně přistoupila další letiště. Provoz obnovila také většina trajektů na jižní prázdninové ostrovy.

V Thajsku se podle odhadů cestovních kanceláří nachází více než 2500 českých turistů. Na blížící se tropickou bouřilo upozornilo na internetu i české Ministerstvo zahraničních věcí, které turistům doporučuje zaregistrovat se v databázi cestovatelů DROZD, sledovat místní média a pokyny místních úřadů.

Reklama

Doporučované