Hlavní obsah

Trosky čínské rakety se už řítí k Zemi. Odhady, kam spadnou, jsou nejisté

Foto: Profimedia.cz

Čínská nosná raketa Dlouhý pochod 5B.

Reklama

Nekontrolovaná pouť jádra čínské rakety Dlouhý pochod 5B spěje ke konci. Vstup do atmosféry a následný pád, možná i až na povrch Země, odborníci odhadují na sobotu nebo neděli. Dopad se odhaduje v pásmu od New Yorku po Sydney.

Článek

Zbytek čínské rakety už od minulého týdne klesá níž a níž a vysokou rychlostí krouží okolo planety na nízké oběžné dráze. Podle BBC se odborníci shodují, že by ke klíčovému momentu, kdy vstoupí do atmosféry a začne padat na Zem, mělo dojít v neděli ráno. Odhady jsou ale velmi nejisté. Čas i místo dopadu bude záležet na hustotě vzduchu a odporu, který bude na objekt kladen, což se jen velmi těžko odhaduje.

Foto: Seznam Zprávy

Na Zemi se řítí největší část nosné rakety.

Jádro čínské rakety má asi 20 tun a 30 metrů na délku. Podle odborníků je objekt nejspíš až příliš velký na to, aby celý shořel v atmosféře. Zůstanou pravděpodobně menší kovové části, které mohou být potenciálně nebezpečné. Raketa Dlouhý pochod 5B do vesmíru odstartovala minulý týden z kosmického střediska Wen-čchang na jihočínském ostrově Chaj-nan, aby vynesla základní modul čínské orbitální stanice Tchien-che (Nebeská harmonie).

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už týden se ale ve světě hovoří o tom, že v důsledku čínské mise bude Země čelit jednomu z historicky největších nekontrolovaných vstupů člověkem vyrobeného objektu do atmosféry. Z dosavadní dráhy letu trosek, kterou lze i živě sledovat online, odborníci soudí, že trosky spadnou kdekoliv mezi 41,5. stupněm severní a jižní zeměpisné šířky.

Snad spadne do moře, sestřelovat nic nebudeme

Pravděpodobnost, že trosky spadnou do obydlené oblasti a někoho zasáhnou, je vzhledem k poměru rozlohy oceánů a dalších neobydlených míst k těm obydleným mizivá. I přesto pád rakety vyvolává velkou pozornost po celém světě. Ve čtvrtek se k němu vyjádřilo například i americké ministerstvo obrany.

„Máme možnosti udělat hodně věcí, ale v tuhle chvíli to (trosky rakety) nemáme v plánu sestřelovat,“ řekl ve čtvrtek ministr Lloyd Austin. „Doufáme, že to spadne na místo, kde to neohrozí žádné lidi. Budeme doufat, že do oceánu nebo na nějaké podobné místo,“ dodal. Zároveň ale nepřímo vzkázal Číně, že Spojeným státům se tato situace nelíbí. „Pro všechny, kdo operují ve vesmíru, platí, nebo by alespoň měla platit povinnost dělat to bezpečným a ohleduplným způsobem.“

„Západní humbuk,“ píší v Číně

V pátek se k věci vyjádřilo i čínské ministerstvo zahraničí, podle kterého část rakety „z velké většiny shoří v atmosféře a pro lidi a majetek představuje jen malou hrozbu“. Čínské úřady také podle ministerstva zveřejní informaci o vstupu do atmosféry „včas“.

Dění kolem nekontrolovaného pádu se věnoval i státní deník Global Times, který zprávy o tom, že je pád mimo kontrolu a může způsobit škody, nazval „západním humbukem“. Celá situace podle článku, který se odkazuje na čínské odborníky, „nestojí za žádnou paniku“.

Loni trosky spadly do Afriky

„Naposledy když Čína vyslala Dlouhý pochod 5B, skončilo to tak, že dlouhé kovové části spadly z oblohy a poškodily několik budov v Pobřeží slonoviny,“ řekl už dříve tento týden astrofyzik z Harvardu Jonathan McDowell, který o problému pravidelně informuje na svém twitterovém účtu, kam mimo jiné přidává čerstvé odhady času dopadu.

Tehdy Čína odhadovala, že trosky spadnou do Atlantského oceánu, ale nakonec v květnu skončily přímo v obydlené oblasti západoafrického státu. Bylo velké štěstí, že způsobily jen materiální škody.

Největší kus v podobě asi deset metrů dlouhé trubky dopadl přímo do vesnice Mahounou. Asi padesátikilový kus rakety pak proletěl střechou obytného domu ve městečku N’Guinou a další kovové trosky dopadly na mnoha dalších místech.

„Špatné je na tom to, že z čínské strany je to opravdu nedbalost. Nikdo nechce nechat záměrně, a přitom nekontrolovatelně spadnout předměty o hmotnosti vyšší než 10 tun,“ řekl k tomu McDowell. Nic těžšího než 10 tun si podle něj nikdo nedovolil nechat napospas nekontrolovatelnému pádu, to platí už od roku 1990.

Reklama

Související témata:

Doporučované