Hlavní obsah

Trpělivost s prezidentem už dochází jak ČSSD, tak i Babišovi. Už tuší, co je Zemanovým plánem

Devět pokusů, jak přimět prezidenta, aby dodržoval ústavu, zachytil pořad Sněmovní 4.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Místopředseda ČSSD Onderka se obává, že prezident schválně posouvá termíny, aby vyprovokoval stranu k odchodu z vlády.

Článek

Roztržka mezi prezidentem a vládou kvůli výměně ministra kultury se táhne už dva měsíce – a její řešení je stále v nedohlednu.

Jedna věc se po dlouhých týdnech alespoň vyjasnila: Proč vlastně Miloš Zeman dělá problémy s výměnou v čele ne právě strategického resortu, jaká je jeho motivace a co je jeho cílem.

Sociálním demokratům došlo, že prezident je schválně napíná a tím, že neustále odsouvá řešení, se je snaží vyprovokovat, aby jim došla trpělivost, bouchli dveřmi a odešli z vlády.

„Jsou dvě možnosti, proč to prezident dělá. Buď zkouší, co všechno sociální demokracie ještě vydrží. Nebo už má v hlavě jiný projekt, než je vláda ANO a ČSSD,“ řekl první místopředseda ČSSD Roman Onderka v rozhovoru pro Seznam.

Video: Nelze to protahovat donekonečna, řekl ve výzvě Roman Onderka

Roman Onderka byl ve čtvrtek hostem Výzvy Seznamu.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Prezident už dříve naznačil, že v případě odchodu sociální demokracie z kabinetu by hlasy jejích poslanců ve Sněmovně pro další vládu rychle nahradil někdo jiný – Okamurovo hnutí SPD, které je již za dveřmi připraveno a natěšeno.

Zeman už postup označil za rekonstrukci vlády, takže podle jeho plánu by pak obměněný kabinet s novou podporou ani nemusel znovu žádat o důvěru v Poslanecké sněmovně.

Prezidentův záměr má jednu slabinu – nedaří se mu přesvědčit premiéra Babiše, ať nechá sociální demokraty odejít. Babiš se svým hnutím ANO se zatím o nevyzpytatelné okamurovce odmítá opřít.

Z čtvrtečních výroků vládních lídrů plyne, že s Milošem Zemanem jim pomalu dochází trpělivost. Například místopředseda ČSSD Roman Onderka už mu nevěří, že v půlce srpna prezident skutečně definitivně rozhodne, jak slibuje.

„Já myslím, že není možné donekonečna posouvat termín. Protože bychom se také mohli dočkat toho, že pan prezident 15. srpna řekne – tak já dávám ČSSD ještě dva týdny do konce prázdnin, aby si to rozmysleli,“ obává se Onderka.

Video: ČSSD by kvůli Staňkovi podpořila i žalobu na prezidenta

Čtvrteční brífink Jana Hamáčka a Romana Onderky po zasedání nejužšího vedení ČSSD.Video: Seznam Zprávy

Lídr sociálních demokratů Jan Hamáček, který se ještě před pár měsíci snažil o usmíření s prezidentem, byl ve čtvrtek ještě ostřejší.

„My jsme žádný termín dál neposunuli, to udělal prezident republiky. Z mého pohledu je to už konání mimo ústavu.“

Dodal, že kdyby se senátorská ústavní stížnost týkala jen případu s výměnou ministra kultury, ČSSD by se k ní okamžitě také připojila.

Shovívavost s Milošem Zemanem jakoby už ztrácel i premiér Babiš, který se dosud snažil prezidenta nedráždit a raději mu ustupoval.

„Je to nepříjemná situace. Uznávám, že podle ústavy by to mělo fungovat tak, že prezident by měl jmenovat pana Šmardu,“ řekl premiér v rozhovoru pro server iDnes. „Není to dobře, já doufal, že to vyřešíme do července. Bohužel nevyřešili. Apeloval jsem na pana prezidenta. On řekl, že k nominaci ČSSD se vyjádří bohužel až za dva týdny. Je to samozřejmě absurdní.“

Video: Andrej Babiš si také stanovil termín. Pak udělá „zásadní kroky“

Andrej Babiš hovoří s novináři před budovou iDnes.Video: Seznam Zprávy

Premiér Babiš si tak nakonec dal svůj termín – 26. srpna – za který nechce protahovat, kdy se má kabinet poprvé sejít na schůzi po vládních prázdninách. „Pokud situace na konci srpna nebude jasná, tak udělám nějaké zásadní kroky,“ řekl Andrej Babiš, aniž naznačil, co tím konkrétně myslí – zda tvrdší postup vůči prezidentovi, nebo vůči sociálním demokratům.

ČSSD se mezitím začala připravovat na odchod z kabinetu kvůli závažnějším důvodům, než je banální výměna ministra kultury.

Hamáček ve čtvrtek řekl, že strana se teď soustředí na jednání o státním rozpočtu na příští rok. A že je zatím nespokojena s dosavadním návrhem výdajů pro ministerstva sociálních věcí a vnitra.

Lépe by se jí totiž případně opouštěl kabinet s odůvodněním, že Babišovo ANO nechtělo dát více peněz na sociální služby nebo na vybavení policistů a hasičů. Domnívají se totiž, že je to pro voliče srozumitelný důvod k odchodu – na rozdíl od sporu o dvojici Staněk a Šmarda.

Reklama

Doporučované