Hlavní obsah

Trpící lid, Prymulovo svědomí i účes Schillerové. Česko je v Číně téma

Foto: Profimedia.cz

Jméno Romana Prymuly rezonuje i světovým tiskem.

Reklama

Obvykle tomu bývá naopak, nepříliš chvályhodná situace však prokousala Česku cestu do čínských médií. Své místo našla nezvládnutá situace i bizarní vládní story. Nepochopený protivládní protest vyvolává obavu o lidská práva Čechů.

Článek

Zatímco si nás světová média za best in covid situaci v každém možném ohledu mažou na chleba, zprávy na čínské straně jsou daleko stručnější. Přečetli jsme za vás, čím jsme Čínu v posledním týdnu zaujali.

Česká deprese

Tématem číslo jedna je klesající důvěra ve vedení země. Jak poznamenal Čínský rozhlas pro zahraničí, „vláda se tak vinou stále méně transparentních kroků dostala do bezprecedentní situace, kdy neustále ztrácí důvěru velké části společnosti, důvěryhodnost země klesá i v zahraničí a Česká republika se dostává na nezáviděníhodné výsluní nejen světových médií. Často vidíme nedodržování vládních pravidel, únavu společnosti pod dlouhodobým tlakem vládních opatření, zdvojnásobil se počet pokusů o sebevraždu, třetinový je nárůst úzkostných poruch a depresí.“

Z krize důvěry pak v čínských médiích vyčnívají jednotlivé tváře. Do hlavních televizních zpráv se v Číně dostala informace o pozitivním testu Jana Hamáčka. Každé větší čínské médium minimálně zmínilo, že „se český místopředseda vlády nakazil od ministra zemědělství Miroslava Tomana“.

Hvězdou zejména tchajwanských médií je rozhodnutí pražského primátora Zdeňka Hřiba dočasně se vrátit ke svému původnímu povolání a pomáhat přímo v nemocnici. V souvislosti s tím došlo také na připomenutí, že přestože jeho role doprovodu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan vzbudila nevoli Pekingu, „české voliče toto nijak neovlivnilo“.

„Česká společnost přikládá demokracii a lidským právům stále velký význam a ignoruje veškeré zastrašování Pekingu. Primátor hlavního města Prahy bude navíc sloužit jako dobrovolník při léčbě pacientů s covidem,“ pěje chválu tchajwanský deník a připomíná, že je Hřib sympatizant ostrova i „Tibeťanů v exilu“.

Pchu-li-mu-la

Čínské velvyslanectví v České republice disponuje veřejným účtem na WeChatu, kde před třemi dny odpovídalo novinářům v otázce názoru zatím stávajícího českého ministra zdravotnictví. Jak se dalo očekávat, Roman Prymula svým výrokem, že je „téměř jisté, že ten virus přišel z laboratoře v Číně. Ne že by tam byl uměle vyroben, nicméně unikl“, zaujal také čínské novináře. „Podle zpráv z českých médií 22. října řekl český ministr zdravotnictví Prymula poslancům českého parlamentu, že je téměř jisté, že nový virus korony pocházel z úniku v čínské laboratoři, ale nebyl vyroben lidmi. Co na to Peking?“ ptá se dle serveru My China News.

„Pokud je příslušná zpráva pravdivá, Čína je výrokem ministra Prymuly velmi zaskočená. Jako odborník v oblasti zdraví by si měl být vědom toho, že sledování zdroje nového koronaviru je složitý vědecký problém a zatím neexistuje jednoznačná odpověď. Než k tomu vyvodíme závěry, musíme předložit hmatatelné důkazy. Používání výrazů ‚téměř‘ není ani přesné, ani odpovědné. Jsme rozhodně proti.“

Čínský web připomíná, že od vypuknutí epidemie Čína udržuje úzkou komunikaci s WHO, čínští vědci spolupracují se svými mezinárodními protějšky. A nechybí ani již zaběhlý argument – fakt, že byla Čína první zemí, která oznámila epidemii, neznamená, že epidemie v Číně i vznikla. „Mnoho informací a průzkumů ukazuje, že místo viru bylo objeveno v mnoha zemích a místech po celém světě a bylo objeveno mnohokrát před Čínou,“ uvádí čínská strana. „Epidemiolog Fauci, ředitel Národního institutu pro alergie a infekční choroby ve Spojených státech, rovněž uvedl, že stávající důkazy ukazují, že nový koronavirus nepochází z čínské laboratoře. Doufáme, že čím dál závažnější epidemie v České republice bude co nejdříve pod kontrolou.“

Český ministr zdravotnictví, čínsky psaný jako „Pchu-li-mu-la“, neunikl pozornosti čínských novinářů ani vzhledem ke svému zlomovému skandálu. „Místní bulvár s názvem Blesk vyfotografoval Prymulu nejen při nelegálnímu vstupu a výstupu z restaurace, která měla být zavřená, ale také bez roušky při jízdě autem s řidičem. Porušil svá vlastní preventivní opatření a nyní čelí propuštění. Prymula předtím také pomlouval Čínu kvůli úniku nového koronaviru,“ uvádí například China Review News Agency či menší provinční média.

Babišova dovolená a Alenin účes

Tchajwanská odnož RFI v souvislosti s tím připomíná, že Prymula není jediným, kdo si kritiku za své chování během krize vysloužil. „Český premiér a miliardář Andrej Babiš vyzval lidi, aby zůstali doma a nechodili ven, ale toto léto strávil na dovolené na řecké Krétě. Navíc když všechny kadeřnické salony v České republice během první vlny epidemie zavřely, perfektní účes místopředsedkyně vlády Aleny Schillerové skutečně upoutal.“

Zachraňte Čechy

Poměrně hysterická nálada doprovází na sociálních sítích video z demonstrace na Staroměstském náměstí. Sestřih dvou minut vizuálně toho nejhoršího, co se v onu neděli v Praze přihodilo, sdílí asijští uživatelé s rozmanitými komentáři. Někteří na popisek typu „v Praze, hlavním městě České republiky, vyšli lidé do ulic na protest proti preventivním opatřením proti epidemii ze strany úřadů a požadovali, aby ministr zdravotnictví, který formuloval preventivní opatření proti epidemii, odstoupil“ reagovali komentáři: „Tchaj-wan vám pomůže!“ nebo „Polodemokratická země jako Amerika musí zahynout“.

Jiní tendenčně sestříhané video sdíleli přímo s obavou o lidskoprávní situaci v České republice. „Neozbrojení Češi mávali národní vlajkou, ale byli chyceni Pěstí demokracie. Všude je slzný plyn. Tohle je zoufalý výkřik utlačovaných povstalců v České republice! Mezinárodní společenství by mělo prozkoumat situaci v oblasti lidských práv české vlády a chránit lidská práva Čechů!!“ Další neváhají video se střihem pod značkou iDnes.cz označovat jako další „pražské jaro“ či „pražský podzim“.

Státní agenturu Sin-chua zase zaujala stavba provizorní nemocnice v Letňanech a video na Sin-chua News pak připomíná, že Česko žene svůj denní nárůst nakažených pokaždé na nové maximum. Nakonec tak neunikl ani fakt, že by se Česku hodila pomocná ruka. Situace u nás je popisovaná jako „extrémně vážná“ nebo „ponurá“. Píše se o Bavorsku, které je ochotné přijímat pacienty na jednotce intenzivní péče, aby „v českých nemocnicích nepanoval takový tlak“. Vzhledem k šíření epidemie a rychlému nárůstu počtu nakažených lidí bude Česká republika brzy čelit nedostatku zdravotnického personálu a vybavení, píše Čína a připomíná, že i ona na jaře poskytovala lékařskou pomoc zemím, jako je Itálie a Srbsko, a Evropu podporovala.

Reklama

Doporučované