Hlavní obsah

Trudeau se před Kanaďany obhájil, západ země s ním ale do party nejde

Trudeau se před Kanaďany obhájil, západ země s ním ale do party nejde.Video: Eva Soukeníková , AP, Reuters

 

Reklama

Bylo to referendum o Justinu Trudeauovi a ten v něm svoji pozici obhájil. Tak by se daly interpretovat výsledky pondělních federálních voleb v Kanadě. Přestože liberálové v čele s Trudeauem vyhráli, ztratili parlamentní většinu. Vypadá to ale, že i tak vládu sestaví – s podporou sociálních demokratů.

Článek

„Poslali jste náš liberální tým zpět do práce, zpátky do Ottawy, a to s jasným mandátem,“ řekl staronový kanadský premiér Trudeau před svými příznivci v quebeckém Montrealu.

Liberálové Justina Trudeaua získali 156 poslaneckých křesel, což sice nestačí na hranici většinových 170, přesto ale s velkou pravděpodobností zůstanou u moci. Podpoří je nejspíš levicová Nová demokratická strana s lídrem Jagmeetem Singhem. Ten v kampani v posledních týdnech nabral na obrátkách a bral voliče právě liberálům.

Nová demokratická strana (NDP) relativně tradičně spolupracuje s kanadskými liberály. V sedmdesátých letech minulého století například podpořila menšinový kabinet Pierra Trudeaua, tedy otce současného kanadského premiéra. Lídr současné NDP Jagmeet Singh je synem indických přistěhovalců a získal hlasy zejména mladých levicových voličů.

Federální volby však byly klasickým soubojem mezi Liberální a Konzervativní stranou. Druzí zmínění skončili druzí. „Pane Trudeau, když vaše vláda padne, konzervativci budou připraveni,” řekl jejich šéf Andrew Scheer na povolebním mítinku. Získali 121 mandátů a oproti volbám před čtyřmi lety si polepšili.

Přestože se Trudeau ve své povolební řeči soustředil na celou Kanadu, je jasné, že jeho voličská bašta sídlí na východě země. Sám se hodně angažuje v quebeckém dění, účastnil se například desetitisícového pochodu Grety Thunbergové za klima. A i povolební setkání s voliči uspořádal ve frankofonním Montrealu.

Na západě země, zejména v provincii Alberta, se Trudeau a Liberální strana netěší velké popularitě. Kanadský západ se potýká s ekonomickými problémy, ze kterých viní dosavadní vládu. Na volebních výsledcích se to viditelně projevilo. Dva tamní poslanci Randy Boissonnault a Amarjeet Sohi neobhájili svůj mandát. Po pondělních volbách dokonce vznikla online petice za osamostatnění státu Alberta, zatím ji podepsalo ale necelých pět tisíc lidí.

Právě hluboké propasti mezi západní a východní částí země si všímají kanadská média. Argument podpořil i výsledek strany Quebecký blok – skončila na třetím místě, přestože se, již podle názvu, orientuje na agendu frankofonní provincie. Anglická a francouzská část Kanady se tak znovu o něco oddalují.

Podle kanadské veřejnoprávní stanice Radio Canada si ale Kanaďané vybrali „progresivní” politiku Justina Trudeaua. Bude se zřejmě soustředit na boj s klimatickou změnou nebo na omezení financování armády.

Reklama

Doporučované