Hlavní obsah

Trudeau zůstane u moci, ve volbách ale ztratil většinu. Uškodil mu blackface i korupční aféry

Foto: Profimedia.cz

Kanadský premiér Justin Trudeau.

Reklama

Liberální strana premiéra Justina Trudeaua ztratila ve volbách absolutní většinu v kanadském parlamentu. Podle agentury AFP to vyplývá z předběžných výsledků po sečtení asi pětiny hlasů. Liberálové se ale nejspíše udrží u moci s pomocí některé z dalších politických stran, například sociálnědemokratické NDP či Zelených.

Článek

Podle aktuální projekce televize CBC se bude volební zisk Liberální strany pohybovat výrazně pod hranicí 170 z 338 poslaneckých křesel, které jsou nutné pro zformování většinového kabinetu.

V průzkumech veřejného mínění měli premiérovi liberálové jen minimální náskok před konzervativci vedenými Andrewem Scheerem, kteří podle předběžných výsledků voleb nakonec pravděpodobně obsadí s odstupem druhou příčku.

Třetí skončí strana Québecký blok, která se orientuje především na provinční záležitosti a nebývá oslovována jako partner na federální úrovni. Levicová Nová demokratická strana (NDP) syna indických přistěhovalců Jagmeeta Singha zaujme čtvrté místo, nejmenší parlamentní stranou pak budou Zelení.

Před parlamentními volbami v Kanadě premiéra Justina Trudeaua podpořil i někdejší prezident Spojených států Barack Obama. Kritici to označují za vměšování se do kanadských voleb, jiní za neobvyklý krok, kanadská volební komise proti Obamovým slovům ale výhrady nemá, napsal web BBC.

„Jako prezident jsem byl pyšný, že mohu pracovat s Justinem Trudeauem. Je to tvrdě pracující a skutečný vůdce, který se věnuje velkým tématům, jako je klimatická změna. Svět potřebuje jeho progresivní vedení a já doufám, že naši severní sousedé ho podpoří, aby získal další mandát,“ napsal Obama na Twitteru. Trudeau mu vzápětí odpověděl tweetem: „Díky, příteli.“

Premiérovy aféry

Předvolební kampaň poznamenala aféra 47letého liberála a příznivce reforem Trudeaua, který se v mládí nechal vyfotografovat se začerněným obličejem na večírku pořádaném na téma arabské noci.

„Moje činy ublížily lidem, kteří by kvůli své identitě neměli čelit nesnášenlivosti a diskriminaci. Toho, co jsem udělal, hluboce lituji,“ prohlásil Trudeau v rámci omluvy.

Trudeau se rovněž dočkal kritiky za řešení korupční aféry týkající se velké kanadské stavební společnosti SNC-Lavalin. Ministryni spravedlnosti údajně nabádal k zastavení soudního stíhání zmíněné québecké firmy, podezřelé z podplácení v Libyi.

Vinu za aféru Trudeau vzal na sebe, ale omluvu za neetické jednání od něj voliči čekat nemají. „Nemohu se omlouvat za to, že jsem se postavil za pracovní místa pro Kanaďany,“ objasnil svůj postoj.

Podle analytiků Trudeauovi uškodila také příliš vysoká očekávání, která byla do tohoto charismatického politika po jeho jasném vítězství ve volbách před čtyřmi roky vkládána.

Volebním právem disponovalo na 27 milionů kanadských voličů. Poslanci jsou voleni většinovým volebním systémem.

Reklama

Doporučované