Hlavní obsah

Trump 2020. Americký prezident vytáhl do boje za své znovuzvolení

Donald Trump zahájil kampaň pro znovuzvolení.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump ve středu ráno oficiálně zahájil kampaň před prezidentskými volbami v roce 2020. Má být zásadně odlišná od té poslední, zvolení však přesto nemá jisté.

Článek

Před arénou Amway Center ve floridském Orlandu už od pondělí kempovali lidé. Právě zde ve středu ráno středoevropského času oznámila kampaň za své znovuzvolení současná hlava Spojených států. Donald Trump svou kampaň představil před několikatisícovým davem, Floridu označil za svůj druhý domov a své příznivce vyzval, aby spolu s ním udrželi Bílý dům i po roce 2020.

„Můžu vám slíbit, že vás nikdy, nikdy, opravdu nikdy nezklamu. Nezklamu. Budeme dál dělat Ameriku velkou a potom ji takovou udržíme,“ prohlásil podle americké CNN Trump v úvodu svého projevu.

Trump ani tentokrát nevypustil ze svého vystoupení ostřejší projevy vůči konkurentům z řad demokratů, které označil za „dav radikálních levičáků“, již v případě vítězství v USA nastolí socialismus. „Hlas pro demokraty je hlas pro radikální socialismus, který zničí americký sen,“ řekl Trump podle britské BBC. Demokratickou stranu Trump obvinil z toho, že se snaží rozbít Spojené státy, například tím, že její kandidáti budou chtít zcela otevřít hranice a zlegalizovat nelegální migraci. Varoval před tím také na svém twitterovém účtu. Podle CNN ale nic takového žádný demokratický kandidát neprohlásil, ani strana jako celek.

Trumpova pozice je velmi dobrá, experti se přesto neshodují, jestli funkci obhájí. Podle šéfkomentátora Televize Seznam Jiřího Hoška je stávající prezident naprosto dominantní postavou mezi ostatními republikánskými kandidáty, ti mu dělají spíše pomyslné křoví. Proti svému soupeři z tábora demokratů to tak bude mít těžší. Podle výzkumu, který zveřejnila v neděli televize Fox, je totiž Trump až na šestém místě. Před ním je nejen favorizovaný Joe Biden, ale také Bernie Sanders, Elizabeth Warrenová, Kamala Harrisová a Pete Buttigieg.

Podle komentáře The New York Times jsou Spojené státy rozdělené do dvou táborů, které si myslí, že je druhá strana nenávidí, což vede k větší zatvrzelosti. Nepomohlo tomu ani nedávné Trumpovo prohlášení, že plánuje masivní razie na nelegální přistěhovalce, které pak deportuje. V příspěvku na Twitteru, ve kterém záměr uvádí, dodává, že by se mělo jednat až o miliony lidí.

Podle informací serveru Politico však letošní kampaň nebude tak „vidlácká“, jako byla v roce 2016. Volební štáb již měsíce cvičí dobrovolníky, kteří budou pomáhat v propagaci současného prezidenta, lidem také chodí e-maily s žádostí o příspěvek ve výši 5, 10, nebo 15 dolarů. Nejštědřejší dárci se pak dostali na středeční oznámení. V současné době tak má Trump a republikáni k dispozici přes 82 milionů dolarů.

Přes dva a půl roku navíc Trumpův tým strávil přípravami na tuto událost. „V roce 2016 lidé z kampaně říkali, že stavěli letadlo v průběhu letu. Tentokrát však půjde o kampaň, která je hodna úřadujícího prezidenta Spojených států,“ řekl pro Politico ředitel pro styk s veřejností Trumpovy kampaně. V kurzech sázkových kanceláří tak i díky tomu stále vede současný prezident. Jestli by Joe Biden měl Trumpa porazit, musí podle Jiřího Hoška řešit politická témata a nenechat se zatáhnout do souboje osobností.

Reklama

Doporučované